Productschrappen

Kunnen we zonder de productschappen?

De 11 productschappen en zes bedrijfschappen moeten volgens een meerderheid (PVV, SP, D66 en GroenLinks) van de Tweede Kamer worden afgeschaft, schrijft de Telegraaf:
... Vooral in de land- en tuinbouw hebben zo'n 400.000 ondernemingen met zo'n 2 miljoen werknemers te maken met de schappen. Over de uit de jaren '50 van de vorige eeuw stammende constructie wordt veel geklaagd. Bedrijven zijn verplicht te betalen aan de schappen, terwijl ze geen rechtstreekse invloed hebben en wel allerlei regels opgelegd krijgen. Het kabinet wil minder schappen met minder taken. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) noemde het volledig afschaffen van de schappen eerder onverstandig. Dit zou er volgens hem toe leiden dat er 300 ambtenaren moeten bijkomen om hun taken uit te voeren op bijvoorbeeld het gebied van voedselveiligheid en de bestrijding van dierziekten.

Het kenniselement wordt tegenwoordig al op sociale media verhandeld, zoals op linkedIn, waar een aantal productschappen (en één bedrijfschap) leven: 

- Productschap Pluimvee en Eieren | 51-200 employees | 73 followers
- HPA Hoofdproductschap Akkerbouw | 51-200 employees | 62 followers
- Productschap Tuinbouw | 51-200 employees | 127 followers
- Productschap Vee en Vlees | 51-200 employees | 26 followers
- Productschap Wijn 6 followers
- Productschap Vis / Dutch Fish Product Board | 51-200 employees | 16 followers
- Productschap Zuivel/Dutch Dairy Board | 32 followers

Productschap Tuinbouw heeft op LinkedIn 68 leden.
Tuinbouwondernemers investeren via het Productschap Tuinbouw in goed eten en mooi groen. Ruim 600 projecten om de tuinbouw beter, schoner, veiliger, zuiniger en beter bekend te maken. Het Productschap Tuinbouw is kennisknooppunt, platform en overheid op maat van de tuinbouw.
Specialties Werken in de tuinbouw, Energie, MVO / Biobased economy, Standaardisatie informatielogistiek, Marktmonitoring, Gezondheid & welbevinden, Water, bodem & bemesting, Plantgezondheid & fytosanitaire zaken, Promotie, Onderzoek & innovatie, Internationale zaken, Medebewind

Productschap Zuivel (Dutch Dairy Board) heeft er 19 leden.
of PS Pluimvee en Eieren (47 leden):

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft de taak om voor de werknemers, werkgevers én overheid duurzame landbouw, duurzaamheid van de sector en ontwikkelingen in de sector te bevorderen en de concurrentiekracht te versterken.
Het PPE zet zich in voor een de totale productiekolom van de pluimveevlees- en eiersector, inclusief de konijnen- en edelpelsdierensector, om zo een duurzame concurrentiepositie te bevorderen. Hierbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met marktsignalen en maatschappelijke wen¬sen. Uitgangspunt is een efficiënte en effectieve dienstverlening, die in beginsel voor iedereen toegankelijk is en in samenspraak met de private organisaties tot stand komt. Het PPE legt verantwoording af aan de bedrijfsgenoten, de SER, de overheid en de maatschappij in brede zin. De organisatie is efficiënt en flexibel. Kernbegrippen zijn kwaliteit, kostenbewustzijn, resultaatgerichtheid en herkenbaarheid.

Op Wikipedia valt te lezen dat er al langer ongenoegen heerst bij de productschappen en de aangesloten bedrijven om de hoge verplichte bijdrage, in de hoop op minimaal het inperken van taken van de schappen.

Op de vraag of het wat minder kan, is het nodig te weten wat de schappen precies doen. Ook dit weet Wikipedia:

  • Meepraten over regelgeving in Den Haag of Brussel, Financieren van onderzoek, Reclamespotjes ("Kip, het meest veelzijdige stukje vlees"),  innen van heffingen, sectorbreed invoeren van bedrijfsefficiency-verhogende werkwijzen, Meewerken aan richtlijnen /  beheren van hygiënecodes en  certificering.

Productschappen komen misschien uit de tijd van de centrale sturing en lijkt op een instituut als het CPB. Het huidige tijdperk gaat dwars in op centrale aansturing. En passant hoopt men op minder regelgeving.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?