De kunstenaar in de economie

 Zijn er teveel of te weinig kunstenaars in de economie? EN hoe komt dat? Waarom kiest iemand om kunstenaar te worden?

En kan je de verschillende kunstenaars wel onder een noemer plaatsen? 

De schrijver zou je als woordkunstenaar kunnen zien, de beeldhouwer, of schilder als beelden of visueel kunstenaar. Schrijven van boeken is hier misschien een thema apart. Dan gaat het om fictie versus non-fictie.

Wat is de waardering van de kunstenaar in de economie (of samenleving) Waarom krijgt de schrijver zoveel waardering (wanneer deze slaagt) en de filosoof veel minder? En is de schrijver belangrijker dan de filosoof of juist niet? Voorbeelden die hieraan voldoen, met een grijs gebied ertussen zijn die van Albert Camus als meer de schrijver "versus" Sartre als meer de filosoof dan schrijver.

-- De schrijver.

Stel je bent een bestsellerschrijver en publiceert de ene na de andere tophit. Welk effect heeft dit proces en dit product op de economie. Marketing speelt (niet alleen) tegenwoordig een zeer grote rol in het succes van professionals en profileren en het marketen en verkopen van je boek is een omvangrijke activiteit dit bij het succes hoort en wat uitgevers verwachten (ook wanneer je een boek zelfstandig uitgeeft). Het publiek verwacht interactie, geen kluizenaar die een boek geschreven heeft.

Wat is nu het effect van dit geheel op de economie? Er is zoiets als the-winner-takes-all. Dus wanneer er zo'n winnaar is, dan blijft er weinig aandacht voor "losers" andere auteurs wiens boeken het niet gehaald hebben qua populariteit...

-- Gisteren overleed Fernando Dragó. Die zou ik geen groot schrijver willen noemen, maar wel typisch een schrijver die invloed heeft in de economie. Hij was een polemist, en sloot zich in zijn laatste jaren aan bij de ultrarechtse politiek (Vox - te vergelijken met FvD). Dat is wat schrijvers ongeloofwaardig maakt.

...

Volgens filosoof Nussbaum, ligt..: (empathie en de morele verbeelding)

De nadruk in het werk van Martha Nussbaum op het belang van emoties in de moraalfilosofie stelt ook dat het vertellen van verhalen een centrale rol speelt bij het vergroten van onze empathie en als zodanig een noodzakelijk onderdeel is van een rechtvaardige samenleving.

https://www.opendemocracy.net/en/5050/martha-nussbaum-empathy-and-moral-imagination/

-- Een duidelijk voorbeeld van kunst en de economie is dat van de broers van Gogh. Vincent was de producent, en zijn broer Theo was de handelaar. Zonder kunstenaars is er geen kunsthandel. In die zin is de kunstenaar meer een professional die producten maakt, met al onderscheid dat sommige van die producten eeuwenlang meegaan.

-- 7 juni 2023. Extreme hype rond Alkibiades van Ilja Leonard Pfeiffer terecht?
Kritisch geluid Een recensie van NRC geeft het boek slechts twee sterren. Enkele redenen die daarvoor worden genoemd: "Het probleem: je moet geobsedeerd zijn door de Peloponnesische Oorlog om de veelheid, die herhaling vooral, aan te kunnen. Pfeijffer dist het ook niet gemakkelijk of spannend op ... (https://bazarow.com/extreme-hype-rondom-alkibiades-van-ilja-leonard-pfeijffer-terecht/)

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?