Competitief voordeel = (ook) Competitief nadeel

 Een competitief voordeel (cv) is dat wat jij als professional of ondernemer hebt opgebouwd t.o.v. de concurrentie. Dat kan beginnen met een studievoordeel. Laten we het gymnasium nemen. Dat gaat richting de "7-vinkjes." Mensen met een gymnasiumopleiding hebben een voordeel, en dat is intelligentie die zich bewezen heeft. Dat betekent niet dat anderen (b.v. vwo'ers) minder intelligent zijn, maar het imago van een gymnasium versterkt wel die gedachte.

Na het gym. kan je gaan studeren, dat kan ook met een vwo-opleiding met  hier zal de praktijk uitwijzen dat de eerste sneller gaat en misschien verder komt. Zonder garantie. 

Stel nu dat je doorstroomt en je komt na je studie in dit voorbeeld tot een promotie. Je promoveert en dan is de vraag, ga ik verder de wetenschap in of niet. Veel promovendi kiezen vervolgens voor het bedrijfsleven. De academische wereld is behoorlijk ruig: je overleeft het of je overleeft het niet, of je wordt een muurbloempjes. Het is een super competitieve wereld, want intelligentie is geen onderscheidend kenmerk meer, dat heeft iedereen in die wereld.

Dus, wie wint de trofee? En hoe.

Maar dan komt het. Je bent dus heel slim, en besluit dan toch iets anders te zoeken. Dan wordt je cv wat eerst een voordeel was, nu ook tevens een nadeel. Want in andere professionele omgevingen speelt intelligentie minder een rol relatief gezien aan andere kwaliteiten...

Een ander voorbeeld: je emigreert als Nederlander naar Spanje, en dan heb je een voordeel als professional in Spanje t.o.v. andere Nederlanders, waar er minder van zijn. Naarmate je er langer woont ken je het land beter en heb je een voordeel t.o.v. nieuwkomers. Maar je hebt een nadeel als je wil concurreren als geëmigreerde Nederlander (terug) in Nederland, omdat je veel ontwikkelingen in Nederland hebt gemist.

... Het voorbeeld van CocaCola, lijkt lastig om een competitief nadeel te bedenken, maar dat zit wanneer het bedrijf een ander bedrijf over wil nemen dan wel een nieuwe business wil beginnen, bijvoorbeeld in een business waar het milieu belangrijk is, of dat om biologische productie gaat, oid.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?