De theoloog in de economie

 Dit is duidelijk een professie die gedaald is qua belang, in termen van relatieve omvang. Theologie is net als Landbouw steeds minder belangrijk voor de economie (maar misschien wel voor de maatschappij). Er zijn minder theologen, denk ik. Maar klopt dit wel?

En is de opkomst van de islam in het westen, niet juist een compensatie voor de daling van de traditionele en westerse theoloog?

Hoe belangrijk is de theoloog in onze maatschappij? Moet je gelovig zijn om theologie te gaan studeren? zijn alle theologen gelovigen, christelijk,  of van een bepaalde religie?

De theoloog is een van de oudste beroepen in de wereld, zo zou je het kunnen stellen. Thomas van Aquino was een van de eerste theologen, is dat zo?

Speelt de theologie en religie enkel nog bij een paar niet verzuilde politieke partijen een rol? Zo bezien is de impact van de theoloog beperkt. De theologieopleiding leidt op tot professionals die als pastor in de kerk hun rol uitvoeren.

Een van de activiteiten van de kerk is het uitvoeren van sociale projecten. De kerken betalen geen belasting dat is een ander element.

Een studie als een willekeurige andere?

Wanneer je bovenstaande tekst leest, dan kan je verschillende conclusies trekken: allereerst dat de theologie ook mee gaat met haar tijd en probeert haar vak te verkopen, en hier wordt dat gedaan als: omgaan met onzekerheid. dat is een puur economisch thema. In die zin, hoe meer onzekerheid, hoe groter de vraag naar theologiestudies !? Qua economie loopt de theoloog als professional dus niet synchroon, maar eerder contrair aan de economie. Hoe meer onzekerheid en crises hoe meer vraag naar theologen.

De theoloog als hulpverlener in onzekerheid, die lijkt dan veel op een coach...

Wat valt hier meer over te zeggen. Daar ga ik de komende tijd over nadenken en voorbeelden zoeken...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?