AMG (Critial Materials) update

2018 was voor AMG het vorige topjaar, en 2022 kenschetst het management als transitiejaar. Ook de naam van het bedrijf verandert: AMG Critical Materials. Lithium, zo zegt de CEO, Dr. Heinz Schimmelbusch, die dit jaar 79 wordt, kwam in ons verslag van 2006 nog niet voor. Dat geeft aan hoe de wereld verandert. De CEO is ook de oprichter van het bedrijf, en heeft op Wikipedia een pagina met belangrijke informatie voor diegene die willen weten hoe het bedrijf veranderd is voor de IPO in 2006. In feite was het een investeringsfonds met diverse focusgebieden dat een bedrijf werd. de CEO is net nog gekozen voor twee nieuwe jaren bij het bedrijf als CEO. men is naarstig op zoek naar een opvolger en dat is (ook) een van de risico's van het bedrijf, anders zou die er al zijn.

De winst en omzet van 2022 zijn sterk gegroeid, maar AMG is geen groeibedrijf. TE vaak worden er verliezen gemaakt en ook bij de risico kom je deze waarschuwingen tegen: materialen fluctueren sterk qua koers (en zijn dus speculatief) en worden in de huidige tijdgeest steeds meer geopolitieke factoren. Lithium is hot. Maar er zijn ook velen concurrenten. In het jaarverslag staat niet welke dat zijn. Het klimaat (Climate change) is naast risico ook een opportunity voor het bedrijf!

Het bedrijf richt zich op energie, transport, infrastructuur en speciale metalen en chemie. Energie is de grootste markt, de VS is grootste afzetmarkt maar ook China is een afzetgebied, qua verkoop.

Energiematerialen (ik denk Li, Al, Nb en Ta) worden clean genoemd, en dat is ook bijzonder, haast een marketing term. Want wat betekent schone materialen, als je denkt aan mijnbouw. Mijnbouw is een van de activiteiten van AMG. Het bedrijf wil verticaal integreren en produceert ook batterijen. In Duitsland wordt in 2023 volgens plannen (project risks) een nieuwe fabriek geopend.

Velen bedrijven die met verandering te maken hebben, wijzigen hun kernwaarden. Ook AMG:

AMG’s Values – safety, value creation, respect, protection of our planet, and integrity – form the basis of how we conduct our operations and how we deal with our employees, business partners and stakeholders.

Deze kernwaarden zijn bedrijfsgericht en persoonlijk vind ik ze niet erg sterk. respect, integriteit, veiligheid, ... het geeft wel aan dat de business duidelijke risico meebrengt.

CO2 reductie is een belangrijke pijler voor de strategie en die is ook geherformuleerd, van vermijden en de target circulaire economie, gaat het nu om reductie mogelijk te maken bij de klanten van AMG:

We called this next iteration of emissions calculation our ECO2 RP, or Enabled CO2  Reduction Portfolio

Qua organisatie valt nog op dat ook dat wel de naam van het bedrijf veranderd is, intern de werkmaatschappijen allemaal nog productnamen hebben: AMG aluminium, Lithium, Vanadium, Graphite, als ook een regionale landenfocus. In Brazilië b.v. valt alles onder de geografische naam.

-- januari 2024. Is lithium, na de prijsdaling, nog wel zo belangrijk als men dacht voor de "hype"? Er blijken batterijen te komen / zijn op basis van silicium en sodium. Lithium is een van de lichste materialen die er zijn, en logisch dat sinds de start van deze vonds in de jaren 90, deze grondstof zo populair is gevonden, maar Sodium kan als alternatief gaan dienen: (bron: https://www.technologyreview.com/2023/05/11/1072865/how-sodium-could-change-the-game-for-batteries/)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?