De ondernemer in de economie

 Dit is misschien wel de belangrijkste professie in de economie. De ondernemer. waar zijn we zonder ondernemers?

En dit is misschien ook wel de meeste ingewikkelde rol in de economie als het gaat om professies. Is het niet zo dat iedereen wel een beetje een ondernemer is? Juist door ondernemerschap veranderen professies en verdwijnen andere professies die niet meer van deze tijd zijn.

Op LinkedIn kan je goed zien hoe groot de diversiteit is qua professies. Van ... (community manager) tot ... (trendwatcher). Of in termen van A tot Z: ... 

...

Ondernemen is net als reizen schrijft een ondernemer die ook schrijver is. Maar als dit zo is, want is dan de rol van die reiziger in de economie? Reist de ondernemer in de economie op zoek naar gaten in de markt die deze dan vult. Zo iets zou kunnen.

Je kan de ondernemer ook als een schrijver zien, iemand die een boek schrijft, de nodige klanten (lezers) bereikt, en sommige van hen schrijft een bestseller en wordt wereldberoemd. Dat zijn de ondernemers die echt een grote schaal bereiken. Daarmee krijgt het concept van risico wat belangrijk voor ondernemen is, vorm. Velen ondernemers blijven een beperkte schaal opereren. Maar het gaat natuurlijk om die gevallen die eruit springen. Iets wat je als werknemers nooit zal bereiken.

Een ondernemer in de economie is dus iemand die bewust risico neemt, wetend dat zijn inzet in 90% van de gevallen geen echt effect zal hebben. Los van de kernwaarden van de ondernemer zoals vrijheid die voor de persoon belangrijk is, maar voor de economie op zich weinig relevant is.

 Ondernemers kunnen zorgen voor meer concurrentie, en dat is goed voor de economie als geheel. Maar dan
moet die ruimte er wel zijn...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?