Bijzondere coaches

EEN. Paula Strasberg, zo leerde ik via de biopic "Blonde," was de coach van Marilyn Monroe. 

Hier komt duidelijk een element van coaches naar boven dat je anders minder goed zou begrijpen: de coach en de functie van vertrouwenspersoon.

Dat is wat Paula voor Marilyn was. 

Wikipedia (NL) heeft geen pagina over haar, dit is wat de Engelse schrijft:

Paula Strasberg (geboren Pearl Miller, 8 maart 1909 - 29 april 1966) was een Amerikaanse toneelactrice. Ze werd de tweede vrouw van acteur en leraar Lee Strasberg en moeder van acteurs John en Susan Strasberg, evenals de acteercoach en vertrouwelinge van Marilyn Monroe.

Carrière. Geboren als Pearl Miller in een joods gezin, maakte ze haar debuut op Broadway in 1927, toen ze verscheen in The Cradle Song. Twee jaar later trouwde ze met haar eerste echtgenoot, Harry Stein, van wie ze in 1935 scheidde. Het huwelijk bleef kinderloos. Ze speelde in meer dan 20 toneelrollen tot Me and Molly in 1948. Als levenslang lid van de Actors Studio trouwde ze in 1935 met Lee Strasberg, slechts enkele dagen nadat haar eerste huwelijk was geëindigd.

Ze werd later op de zwarte lijst gezet vanwege haar lidmaatschap van de Amerikaanse Communistische Partij, hoewel haar man geen lid was en geen negatieve gevolgen had voor zijn carrière. Ze werd Marilyn Monroe's acteercoach en vertrouweling tot Monroe's dood in 1962, ter vervanging van Natasha Lytess.

TWEE. James (Bill) Campbell de voetbalcoach (football) die door bedrijven werd ingeschakeld en als topadviseur c.q. coach voor bedrijven als Apple (en de persoonlijke coach van Steve Jobs werd) ging werken. Zie boek, Trillion Dollar coach.

DRIE. Esther Perel kan je ook zien als een bijzondere coach, vooral omdat ze al zo veel ervaring heeft.,

VIER. Coaches van bijzondere Nederlanders... Hmm. ik twijfel, maar die is / zijn er ook:
Naar aanleiding van de vorige post over de film ‘Life Coach’ een parodie geïnspireerd op een coach die in Hollywood sterren begeleidt, ben ik nog even op zoek gegaan naar de mental coach van vele bekende Nederlanders: Frits Löhnen. Hij is een mental coach van vele topsporters, televisiepersoonlijkheden (Henny Huisman, Viola Holt en Caroline Tensen) en personen uit het bedrijfsleven.
... “Ik leer managers rekening te houden met het feit dat ze ontslagen kunnen worden. Dat prikkelt ze om beter te presteren. Hennie Huisman maak ik altijd flink nerveus voor de uitzending. Daardoor ontstaat er bij hem enorm veel spanning en energie. Natuurlijk moet het niet omslaan in angst. Het gaat er omdat je eerlijk en met je gezonde verstand inziet dat verlies ook tot de mogelijkheden behoort.” Uit Intermediair (bron: http://www.zinspiratie.nl/coach-van-de-bekende-nederlanders/)

VIJF. Is niet die coach bijzonder, die eigenlijk geen coach is als professional maar wel mensen coacht? De anonieme coach die juist wel andere motiveert, maar het erbij doet... Dus ook, de vader en de moeder.

ZES. 

... wordt vervolgd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?