De belegger in de economie

 De belegger speelt een duidelijke rol in de economie, dat staat buiten kijf. Zonder beleggers is er geen financiĆ«le handel en die is weer nodig om vraag en aanbod te verdelen over partijen. De belegger kan de particulier zijn, maar ook de professional, zoals instituten als het ABP.

Beleggen is een professie die in de vorige eeuw tot wasdom is gekomen. Maar ook eerder al waren er speculanten, bekend en fameus is de speculatie van de tulpenbollen en de OIC. Nederland en Nederlanders spelen hier een voortrekkersrol.  

Belegger is een vrij complexe professie, want er zijn vele soorten. Als gecertificeerd belegger (CFA) kan je aan de slag in de professionele wereld maar elke willekeurige particulier kan aandelen of obligaties kopen.

Ook hier zie je een grote verschuiving, met de komst van de crypto's. Die bestaan pas sinds 2009 en toen kwam er een miljardenmarkt aan digitale beleggingen en handel bij. Zomaar uit het niets.

Dan zijn er de goudbeleggers die juist weer eeuwenoud hun aanwezigheid kennen.

Beleggen is een hybride professie. Je kan het erbij doen naast andere professies...

Qua partijen zijn er - als een manier om de markt op te delen - de particulieren (retail) en de professionele markt (wholesale). De laatste tijd hoor je over die eerste, dat vooral de Boomers nog fors in aandelen zitten. De jeugd is meer opgegroeid met Crypto's, lijkt het. qua rol voor de economie is de particuliere belegger beperkt, en is het vooral de professionele markt die bepalend is. Daarin gaat Kunstmatige Intelligentie, AI, steeds meer een rol spelen. Je merkt dat misschien al de laatste tijd op de beurs, waar de volatiliteit afneemt.

Beleggen zou je al de andere kant van investeren kunnen zien. Beleggers kiezen ervoor om niet te sparen, en in essentie is de rol van beleggen, het alloceren van overtollig spaargeld, en voor retail gaat daarvan het meeste naar de aandelenmarkt. Spaargeld komt bij banken (of bij geldmarketfondsen), die vervolgens meer krediet kunnen uitlenen, Beleggingsgeld gaat naar de beurs waardoor particulieren vermogen opbouwen, (aandelenkapitaal). Beleggen heeft een relatie met pensioenen, maar dat is op zich weer een eigen thema. [De gepensioneerde heeft weer een andere rol in de economie.]

Los of de belegger nu meer of minder kennis heeft van de economie, De Belegger, en de rol van de belegger waar het hier om gaat is een macro-rol, dus geaggregeerd over alle beleggers. Dan is die rol in de economie er wel zeker, en veel meer direct dan bijna alle andere rollen, zoals architect, arts of theoloog. Als iemand direct betrokken is bij de economie dan is het wel De Belegger. Daarom vind ik persoonlijk dat beleggen heel belangrijk is, want je hebt iets te zeggen in de economie. Dat doe je dan via bedrijven. Daarmee is er vervolgens een link (naar investeerders maar vooral) ondernemers. Bedrijven moeten ondernemen

Shell is een belangrijk voorbeeld van een rol die nu speelt bij de veranderende economie. "Men," wil schonere economie, het klimaat is belangrijk, uitstoot moet verminderd worden en dus... zegt EEN BELEGGER, zoals het ABP (bijvoorbeeld door de rol van Paul Rosenmƶller), we beleggen niet meer in Shell en verkopen het aandeel tegen 15 euro, terwijl het inmiddels bijna het dubbele waard is.

Met die move verliest die belegger miljarden die zo had kunnen compenseren door extra in Groene beleggingen te besteden..

Hoe dan ook, het is niet eenvoudig.

Belangrijkste voor mij is dat de belegger betrokken is bij de economie, als geen andere speler. In de professionele markt speelt het begrip Engagement een rol. Als aandeelhouder ben je betrokken en kan je een bedrijf sturen. 

... Over deze rol van de belegger in de economie kan je natuurlijk een heel boek schrijven. Qua essentie gaat het om risico, zowel bij beleggen als in / bij de economie. Dat veel geld richting crypto's gaat bij retail is omdat daar de meeste risico zit, en men denkt ook de meeste winsten (beste rendementen). Maar er verdwijnt ook veel geld in crypto's als ook bij aandelenbeleggingen. Nu zijn de tech-bedrijven populair, net als vroeger de Blue chips, die grote bedrijven zoals IBM (en Philips) destijds. Dat beleggers daar geld naartoe overmaken, lijkt logisch, want daar worden winsten gemaakt.

Naast risico - en in directe relatie hiermee - gaat het om onzekerheid. Beleggen heeft alles te maken met de toekomst. Daarom is er zoveel emotie bij beleggen. Men wil weten wat de toekomst brengt. Helaas kan niemand je dat vertellen. Toch is beleggen een manier om met de toekomst bezig te zijn.

--
2023/06/de-in-de-economie

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?