Cogs and Monsters (Diane Coyle)

Diane Coyle is een Engels econoom, die meerdere boeken schreef, waaronder GDP, a brief but affectionate history, en het nog ludiekere  Sex, Drugs & Economics. Cogs and Monsters, what eonomics is and what it should be, is een boek over de wetenschap zelf. 

Cogs vertegenwoordigt alles wat (gemeend) fout is met economie: de kunstmatige en onrealistische aannames in economische modellen van volledig rationele agents, die objectief complexe functies kunnen optimizeren.

Monsters verwijst naar de middeleeuwse wezens die zorgde voor onverwachte wijzigingen en die symbool staan in de economie voor de vele veranderingen die nieuwe braakliggende terreinen creeeren waar economen slecht in navigeren. Bing chat geeft drie voorbeelden van deze "Monsters:"

  • Digitale technologieën die ingrijpende veranderingen in product- en factormarkten, bedrijfsmodellen, voorkeuren en relatieve prijzen aandrijven, nieuwe kansen creëren maar ook nieuwe uitdagingen voor economische groei, productiviteit, ongelijkheid en beleid.
  • Digitale platforms die een dominantie hebben verworven in steeds geconcentreerdere markten, die profiteren van netwerkeffecten, schaalvoordelen en toegang tot grote hoeveelheden data, maar ook zorgen baren over marktmacht, concurrentie, innovatie en consumentenbescherming.
  • Digitale transformatie die in een stroomversnelling komt in de nasleep van de COVID-19-pandemie, aangezien zowel producenten als consumenten afhankelijker zijn geworden van digitale technologieën, wat leidt tot een versnelling van structurele veranderingen en een behoefte aan beleidsaanpassing.

Mathiness is een van de problemen, door wiskundige modellen worden onderliggende aannames vaak weggeschoffeld.

EEN REVIEW (door het IMF):

De laatste twee decennia waren uitzonderlijk voor economie. In de vroege jaren 2000, verfijnd financiële markten en de verdieping van de wereldwijde economische integratie werden aangeprezen als verworvenheden van moderne economische en financiële systemen, tot de wereldwijde financiële crisis riep vragen op over waarom economen het niet hadden voorzien opbouw van spanningen en kwetsbaarheden op de financiële markten en de gevolgen daarvan. Net over een tien jaar later zette COVID-19 vraagtekens bij de wijsheid van strak geïntegreerde en wereldwijd verspreide productieketens. Deze crises roepen twijfel op op eerdere overtuigingen en voedde bestaande scepsis over kapitalisme en economie in bredere zin. 

In Cogs and Monsters gaat Coyle in op een aantal van deze thema's. "Cogs" vertegenwoordigen wat is er (vermoedelijk) mis met economie - de kunstmatige en onrealistische aanname in standaard economische modellen van volledig rationele agenten in staat om optimaliseren van complexe objectieve functies. Analoog naar de vreemde wezens op middeleeuwse kaarten die aangegeven onbekende regio's, verwijzen "monsters" naar de vele veranderingen in de wereldeconomie, creëren nieuwe, onbekende gebieden die de huidige economie is slecht uitgerust om te navigeren.

Coyle presenteert een lange lijst met tandwielen (cogs). Centraal tussen ze is de gestileerde aard van economische modellen. Economen zullen er maar al te graag op wijzen dat elk model, om bruikbaar te zijn, moet abstraheren van de werkelijkheid. Zoals Coyle zelf opmerkt, een kaart van Londens' Metro is misschien een vreselijke weergave van hoe Londen eruit ziet, maar uiterst nuttig is voor het beoogde doel: navigeren door de tunnels. Maar ze laat economen zo niet los gemakkelijk, wijzend op de buitensporige "wiskunde" van economie, waardoor onderliggende aannames vaak worden verdoezeld. Hoewel dit een geldige kritiek is, haar oplossing van het omarmen van "theoretische ad-hoc-erij" is onwaarschijnlijk om de geloofwaardigheid van economische modellen te verbeteren.

Over het algemeen slaagt Coyle er echter in om uit elkaar te gaan oprechte kritiek op de economie van stromannen vaak gebouwd door critici. Dit is niet zonder haar eigen stromannen te bouwen. Bijvoorbeeld, ze betreurt het Pareto-criterium - dat is een beleid is alleen wenselijk als niemand er slechter van wordt uit - omdat het niet nuttig is voor beleidsvorming. Maar vooral economen zien het niet zo. Neem handel beleid: de meesten zouden handelsliberalisering steunen als een beleid dat meer winst dan verlies oplevert. De probleem hier is niet dat het Pareto-criterium is geschonden, maar die beleidsmakers zelden goedmaken op hun belofte om de verliezers te compenseren. De auteur beschrijft ook wat het beroep zelf, inclusief diepgewortelde netwerken het voorkomen van nieuwe ideeën, een agressief debat cultuur en een gebrek aan gender- en raciale diversiteit.

Het is een lange lijst, en dit betekent dat er minder aandacht aan kan worden besteed besteden aan andere onderwerpen. Coyle schetst overtuigend de moeilijkheden die de digitale economie met zich meebrengt voor de meting van het bbp en economische modellering. Wat ze mist, zijn echter enkele van de meesten van vandaag dringende kwesties: welke rol kan en moet het economisch beleid spelen  bij het aanpakken van klimaatverandering? Hoe kunnen we zorgen voor meer inclusieve economische groei? En wat betekent toenemende automatisering (AI) voor de toekomst van werk? Niettemin, heeft Coyle er op overtuigende wijze verschillende belangrijke kwesties uit het vak economie gelicht —in zowel academische als beleidskringen - die men ter harte zou moeten nemen (MARTIN SCHINDLER, deputy division chief, IMF Institute for Capacity Development)

TWEE. 
Een paar weken geleden veroorzaakte Jack Monroe een storm in het Verenigd Koninkrijk door de driecijferige inflatie te beschrijven die van toepassing is op het basisvoedselassortiment waarvan arme mensen afhankelijk zijn. Binnen twee weken was het Engelse CBS bezig met het herontwerpen van de manier waarop het de inflatie in het VK berekent en Asda had het basisassortiment weer in de schappen gelegd.
Monroe's oefening in praktische economie is een goed voorbeeld van een van de klachten die ... Coyle maakt in Cogs and Monsters: de valse overtuiging dat het beroep neutraal en objectief is. Zoals Coyle schrijft, zorgt de keuze en het ontwerp van de index die ten grondslag ligt aan de manier waarop we uitkeringen berekenen ervoor dat er winnaars en verliezers zullen zijn. De keuze kan daarom niet waardenneutraal zijn.

Cogs and Monsters is een persoonlijke reis door de economie, gebaseerd op een serie lezingen met afgewisselde anekdotes [Intermissions]. ...

Coyle heeft meer kritiek: de economie mist buitengewoon veel diversiteit en de decennialange focus op 'efficiëntie' past niet bij de moderne economie. Het is met name ongeschikt voor de digitale economie, die vol zit met externe effecten en netwerkeffecten. Wat je niet meet -- kwaliteit van leven, technische schulden, het verlies van sociale infrastructuur als gevolg van bezuinigingen -- blijft onzichtbaar.

Als gevolg hiervan gebruiken we nog steeds arbeidsstatistieken die de verschuiving naar de kluseconomie, sociale verandering of innovatie niet weergeven. Sommige beleidsopties gaan volledig verloren, zoals regelgeving om coördinatieproblemen op te lossen waarbij geen enkele actor verandering durft te omarmen totdat iedereen dat doet. Dit is met name waardevol in de digitale economie, waar open standaarden enorme nieuwe markten hebben gecreëerd. En we zijn nog steeds niet in staat om belangrijke vragen te beantwoorden, zoals hoe we de samenleving als geheel kunnen verbeteren en hoe we kunnen zien of we het hebben gedaan -- vragen die aan urgentie winnen naarmate AI de besluitvorming begint te besmetten (bron: zdnet, Wendy Grossman...)

DRIE.
... Hoewel veel van het werk gerecycleerd is, is dit geen simpele 'grootste hits'-compilatie. Door het werk te plaatsen tegen de achtergrond van de overduidelijke uitdagingen waarmee de economie wordt geconfronteerd in de post-financiële crisis en post-pandemische wereld, kan Coyle haar materiaal een frisheid en urgentie geven die het enorm aantrekkelijk maakt.

Zeker, de enigszins modulaire benadering van schrijven is niet zonder problemen: niet in de laatste plaats de moeilijkheid om een duidelijk verhaal te kiezen. Het boek begint met een verdediging van de economie tegen verouderde kritiek, voordat het een reeks kritieken presenteert op de feitelijke tekortkomingen ervan. Vervolgens draait het om een discussie over hoe de studie van economie en het gebruik ervan in beleidsvorming moet worden aangepast aan de sterk veranderde realiteit van de digitale wereld. Het denken is duidelijk met elkaar verbonden, maar het onderwerp – de toestand van de economie – is bijna overweldigend breed en de rode draad die door de hoofdstukken loopt, is niet altijd even duidelijk.

En er zit hier op zijn minst enige herhaling in, waarbij probleemstellingen die in een hoofdstuk voorkomen, in latere stadia opnieuw worden gepresenteerd, net zoals ze zouden zijn geweest in de op zichzelf staande lezing waaruit het materiaal is gehaald.

Maar dat doet er allemaal niet echt toe, want het eindproduct is een boek dat overloopt van ideeën (in schril contrast met sommige economische teksten die slechts één inzicht bevatten dat eindeloos wordt beschreven). En hoe dieper je in het boek duikt, hoe meer je beseft dat de echte link tussen elk hoofdstuk de auteur zelf is.

We krijgen een fascinerend inzicht in Coyle's eigen evolutie van denken, waarbij elk argument op de schouders van zijn voorgangers staat. En het geheel voelt heel persoonlijk aan. Dit is heel duidelijk een boek over Diane Coyle's ervaring met en kijk op economie. Het kan niet door iemand anders geschreven zijn.

Gezien de aard van het gepresenteerde argument is dit zeer passend. De onderliggende boodschap van het boek is dat economen het sociale moeten omarmen en hun technische vaardigheden moeten aanvullen met menselijkheid en zorg voor politieke economie: door zo duidelijk het belang van context in haar eigen reis te verwoorden, maakt Coyle het argument des te krachtiger. Misschien net zo belangrijk, de anekdotes die naar voren komen in de 'pauzes' tussen de hoofdstukken zijn ook erg leuk - ze dragen aanzienlijk bij aan de leesbaarheid van het boek.

De argumenten zelf zijn goed gemaakt: bevredigend genuanceerd maar ook zeer intuïtief. Het hoofdstuk waaraan het boek zijn titel ontleent, is misschien wel het hoogtepunt, omdat het handelt over de talloze manieren waarop de studie en toepassing van de economie is achtergebleven in de nasleep van de real-world ontwikkelingen die verband houden met de voorwaartse opmars van de digitale economie. De oproep om binnen de economische beleidsvorming meer nadruk te leggen op sociale normen, dynamiek, leiderschap, onderlinge afhankelijkheid, ongelijkheid en innovatie is niet alleen vanuit academisch perspectief van belang. Zoals Coyle stelt:
“Deskundigheid is een aanspraak op autoriteit over het leven van anderen, dus als het niet lukt, is het niet verwonderlijk dat mensen de beperkingen die het hen oplegt uitdagen, bijvoorbeeld door op anti-elitairen te stemmen.”

Er zit ook een gezonde dosis optimisme in het boek. We worden vaak tot de rand van wanhoop gebracht, met de beperkingen van de economie om goed vast te leggen - en ons voor te bereiden op - wat er in de wereld om ons heen gebeurt, soms te moeilijk om te overwinnen. Maar dan worden we herinnerd aan de vele manieren waarop het economisch denken en de praktijk al aan het veranderen zijn. Of juist aan de geschiedenis ontleende benaderingen die aan vernieuwing toe zijn.

Coyle geeft zelf toe te schommelen "tussen optimisme over de tekenen van verandering en pessimisme over de omvang van wat nodig is". Maar, zoals ze terecht opmerkt, suggereert de ervaring van de pandemie dat het beroep - als het wordt gevraagd - alles in huis heeft om de aanzienlijke uitdaging aan te gaan waarmee het wordt geconfronteerd. ... (Reviewer: Matt Whittaker, CEO, Pro Bono Economics).

--
Dit is een boek dat ik toch zelf wel wil lezen. De inhoudsopgave is als volgt:

  1. The public responsabilities of the economist
  2. The economist as outsider
  3. Homo economicus
  4. Cogs and monsters
  5. Changing technology, changing economics
  6. Twenty-first-century economic policy

Elk hoofdstuk wordt gevolgd door een intermission...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?