De ingenieur in de economie

 Wat is de rol van de ingenieur in de economie?

Er zijn verschillende vormen, en disciplines. De meeste recente ingenieur is die van de informaticus. Ingenieur is dus een verzamelbegrip bij professies. De architect is ook ingenieur.

Hier zie je duidelijk dat de wetenschap en het onderwijs grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van professies. De technicus is er altijd geweest, maar de ingenieur is ontwikkeld als de specialist onder de technici, die met de hoogste opleiding.

Maar er zijn ook veel uitvinders die geen ingenieur zijn en wel een bijdrage leveren aan de economie.

Een ingenieur kan zich op twee dingen richten: vernieuwingen en onderhoud. Bij vernieuwingen is de ingenieur tot op heden een van de drijvende krachten geweest van technologische veranderingen. Dat geeft gelijk een beetje aan hoe belangrijk deze professional is voor de economie. Maar wie stuurt deze professional aan? Hoe komen de technische innovaties tot stand, binnen het grotere bedrijf of door een kleinere start-up? 

En, hoe meer ingenieurs (China) hoe groter de groei van de economie, b.v. door robotica? En waarom kiezen minder scholieren deze technische richting, ook weer in vergelijking met China? Wetende dat het goed is voor de economie?

In Belgiƫ is er ook de Handelsingenieur, dat is een combinatie van techniek en economie, die in Nederland niet bekend is.

De ingenieur is ook een professional die zich met de toekomst bezighoudt.

Dan is er het denken van de ingenieur, die veel verder gaat dan het beroep. De maakbare samenleving kan je zien als het product van ingenieursdenken. Social engineering ook. Dat is te zien als een soort exportproduct, of nog dichter bij huis: financial engineering. De grote vraag blijft dan, wat is het effect op de economie van de professional en het denken dat dit meebrengt, als een soort tweede-orde effect? Problemen willen oplossen is in feite goed voor de economie. De FED en de ECB denkt met haar rente-ingrijpen de economie en de samenleving te kunnen sturen. maar is dat wel zo? Maken ze de economie beter, of niet gewoon veel slechter omdat door die engineering er geen risico mag zijn. De FED beschermt, maar misschien moet de economie gewoon met rust gelaten worden?

Typische ingenieursbedrijven, naast de Arcadissen van deze wereld, kan je denken aan:

  • Siemens (Ingenuity for life - vindingrijkheid)

Voorbeeld van een trend waar maakbaarheid centraal staat is deze:

  • Augmented mens. Een einde aan de fysieke beperkingen van het menselijk lichaam. De maakbare mens? Horror scenario of dichterbij dan we denken? ...  het versmelten van mens en technologie  streeft de mens er ook naar om de menselijke biologische beperkingen te verleggen. ... intelligente lenzen, gehoor implantaten, exoskeletons, designer babies, ... (bron: https://www.extendlimits.nl/nl/trends/onderwerp/trend-augmented-mens)

En dan, 

"Piecemeal engineering" In The Poverty of Historicism (1957) bekritiseerde de filosoof Sir Karl Popper historicistische (met name communistische en fascistische) pogingen om de toekomst te voorspellen, en voerde hij aan dat de holistische sociale experimenten op basis van deze theorieĆ«n gedoemd waren te mislukken, omdat de loop van de menselijke geschiedenis wordt sterk beĆÆnvloed door de groei van kennis, en we kunnen de toekomstige groei van wetenschappelijke kennis niet (rationeel of wetenschappelijk) voorspellen. Integendeel, naar analogie met de centrale rol van fragmentarische experimenten in de wetenschappen, stelt hij dat de enige vorm van social engineering die rationeel kan worden gerechtvaardigd, een vorm is die kleinschalig, incrementeel en continu aangepast is in het licht van ervaring. Het cruciale punt van deze benadering is dat het gebaseerd is op vallen en opstaan in plaats van op een eerdere historistische visie; of, zoals Popper het verwoordt, 'we boeken vooruitgang als en alleen als we bereid zijn om van onze fouten te leren: onze fouten te erkennen en ze kritisch te benutten in plaats van er dogmatisch in te volharden'. Stukje bij beetje social engineering is daarom niets minder dan de introductie van (Poppers opvatting van) wetenschappelijke methoden in planning en politiek.
(bron: https://www.oxfordreference.com/display/10.1093/oi/authority.20110803100326471)

...

Wie was de eerste ingenieur? In het boek, order out of chaos, schrijft Ilya Prigogine:
The fields of practical manipulation and  that of the rational understanding of nature were thus rigidly 
separated. Archimedes' status is merely that of an engineer; 
his mathematical analysis of the equilibrium of machines is not considered to be applicable to the world of nature, at least within the framework of traditional physics. ln contrast, the Newtonian synthesis expresses a systematic alliance between manipulation and theoretical understanding. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?