Nog wat professionals in de economie

Zoals de journalist, de politicus en de historicus.

De Journalist

De journalist zou je meer nodig achten in een economie die zich in een depressie bevindt, en misschien minder noodzakelijk bij groei en expansie. In dit laatste geval zou de economie groeien en daarmee groeit automatisch elke professie evenredig mee.

Bij een recessie zijn er misschien meer journalisten nodig, bij een oorlog ook, maar is er ook vraag naar? Een oorlog is misschien een goed voorbeeld waar de vraag naar journalisten belangrijk zijn, maar dat het afhangt van het aanbod. Je zou hier een vervangingsvraag kunnen zien: de journalist die eerder niet zijn vak uitoefende pakt hier de draad weer op en gaat op speurderspad...

...

De historicus 

De historicus is een lastiger geval. Dit is een ondersteunende professie die bij een recessie eerder onder werkt komt te zitten dan bij groei. De noodzaak voor historici is mogelijk tijdloos en groeit met de omvang van de economie mee. Bij een recessie of oorlog zou je niet direct meer historici verwachten, maar misschien wel meer vraag naar historisch inzicht. 

"Hoe ging het vroeger, wat kunnen we leren van toen en destijds?"

...

De politicus

Overduidelijk is de productieve rol van de politicus en haar functie in de economie. De politicus heeft invloed en gebruikt macht om de maatschappij en de economie te veranderen.

De belangrijkste politicus ooit, en de meest bekende, en als archetype van politicus, is misschien wel Machiavelli.

 --

2023/06/de-in-de-economie 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?