De coach in de economie

 Dit is de professie waar dit hele idee om begonnen was. Eerder schreef ik al over de (Ondernemende) Belegger, daarna over de econoom en toen over Dé Coach.

Zijn er (meer dna) voldoende coaches in de economie, of juist te weinig? En hoe bepaal je dat? Als er meer aanbod van coaches komt, dan betekent dat dat er nog ruimte genoeg is. De media overschaduwen elkaar op dit moment op dit thema, "de groei van het aantal coaches zet door." Van de nieuwsberichten uitgaand is de groei van coaching nog niet ten einde. 

En wanneer kiest iemand ervoor om coach te worden?

Een belangrijke vraag voor de economie is of de coach nu echt de economie vooruit helpt. Heeft de coach een functie die voor-ijlend is op de economie, of naijlt, of neutraal en in de pas loopt met de economie? Groeit de economie, dan groeit het aantal coaches mee? 

Een veel gehoord argument, van coaches zelf toevallig, is dat die groeidoelstellingen van en voor de economie helemaal niet realistisch zijn. Het kan best wat minder. Naast aandacht voor groei in termen van aantal vliegreizen, consumptie, BBP, zien men meer kansen op de groei van kwalitatieve doelstellingen. In plaats van welvaart moet men meer aandacht krijgen voor welzijn.

Maar lukt dat door de inzet van meer coaches?

Bekend (...) is het feit dat in Buenos Aires het grootst aantal psychologen (de psycholoog in de economie) te vinden is. Hoe komt dat, waarom zijn er relatief zo veel psychologen in die stad? En is - terug naar coaches - de penetratiegraad van de coach een indicatie voor de gezondheid van een economie? 

...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?