Land en bestemming. Biografie Gorbatsjov (2 - #Dag135)

Vervolg op: 2022/03/land-en-bestemming-biografie-gorbatsjov

 6. Het feest is het enige dat me niet zal verraden

“In het voorjaar van 1988 verschijnen de eerste scheuren in de monolithische façade van het politbureau.” Iemand had ontdekt dat Marx tegen privébezit was, maar hoe werd dit doorgeven aan het politbureau? Het werd tijd dat de partij werd gescheiden van de bestuurlijk en economisch bestuur en moest zijn eigen doelen zien te vinden. Naast het feest daar hebben we nog geen andere bestuursorganen.

De partij werd verdeeld tussen rode en witte rozen die verschillende ideeën ondersteunden. “Verandering werd niet onmogelijk gemaakt door de personen, maar door de rollen die ze vervulden.” En Gorbatsjov heeft de oude clan van Brezjnev niet vervangen.

Terugkijkend erkent Gorbatsjov dat Jeltsin een van zijn grootste fouten was; een van de “doodgravers van 1991”. Hij had hem naar het buitenland moeten sturen als ambassadeur van een of ander land. Maar Jeltsin was een ambitieus politicus. En de politieke hervormingen die er waren... gestart kon niet worden gestopt. Het werd onduidelijk wie wie verraadde: de communistische partij (CPUS) met hun gebrek aan steun aan Gorbatsjov of Gorbatsjov door de bevoegdheden van de CPU's.

Dan de gebeurtenis die alles veranderde, de putsch van augustus 1991. Gorbatsjov treedt af nadat hij erkende dat “de partij de putsch niet veroordeelde.

Toen Stalin werd gevraagd waarom de Sovjet-grondwet een staat toestond zich af te scheiden van... de vakbond, waarom de ideeën van de separatisten inspireren die zouden kunnen leiden tot een desintegratie van het land? Hij antwoordde: ons feest is uniek en daarom hebben we het, zodat het nooit zal gebeuren.

7. Bewaren of oplossen

Het wordt steeds moeilijker te behouden en zowel in het noorden, de Baltische staten beginnend met Litouwen en het zuiden in de Kaukasus, “met verschillende temperamenten” maar met gelijkaardige doelen: onafhankelijkheid. In juni 1990, na een periode waarin de populariteit van Jeltsin toenam, waardoor hij besluit ontslag te nemen uit de partij. Gorbatsjov handelde met economische sancties tegen de opstandige staat, maar ook onder de druk van de buitenwereld, nooit van schroefdraad voorzien om te gebruiken stroom.

Grachov schrijft in dit verband: het is moeilijk om de overtuigingen die iemand opbouwt in twijfel te trekken langs zijn leven, maar moeilijker is het om ze te laten gaan, zoals zijn vakbondsovertuiging ... "Hij kon begrijpen dat de val van de Berlijnse muur ernstige scheuren zou veroorzaken in de muur van het Kremlin. Gorbatsjov droomde van een unie van een confederatie van staten die ervan zou profiteren uit de historische banden met Rusland. Was hij een “homo sovieticus” die zijn leven wilde hervormen tot een land als een Europese stijl van de Verenigde Staten? Sommigen zeggen dat zijn droom had kunnen zijn gerealiseerd, maar niemand kon zeggen wat de gang van zaken zou zijn zonder de putsch in 1991.

8. "Hij is God, maar ik ben een normale man." Dit hoofdstuk is een voorlopige – het grootste deel van het boek is in feite – voor de volgende twee hoofdstukken waar de putsch in detail wordt beschreven; deze putsch biedt een sleutel tot het begrijpen van de stroom van evenementen. Het is ook een hoofdstuk waarin de persoonlijkheid achter Gorbatsjov is gedetailleerd. Mensen meer of minder dicht bij hem portretteren zijn karakter; hij was voor sommigen "impulsief", "hard werkend, altijd tot laat op kantoor” voor anderen. Geen conceptueel denker, iemand die bewoog de strijdkrachten, niet iemand die een vast doel voor ogen had. “Verhuizen was belangrijker dan het doel.”

En het belang van woorden. Actie was niet het enige dat telt: "de vibratie van" woorden." En dat hij vaak te lang wachtte, alleen omwille van het geduld gingen dingen weg op zichzelf… En een terugkerend feit over hem was dat hij een echte federatie was (makend) zeker mensen verbonden in de moderne zin van een netwerker). En ook over “cherchez la vrouw." De vrouw achter de man; was zij degene die hem tot idealisme bracht en onbereikbare doelen? Dit zijn enkele beschouwingen in een hoofdstuk waarvan de betekenis is ontleend aan de Bijbel; Jezus werd ook verraden, door Judas... "maar ik ben een normale man, zei Gorbatsjov...

9. 1991, kroniek van onaangekondigde catastrofe. De titel van de volgende twee hoofdstukken verwijst naar het boek van auteur Marquez (Kroniek van een aangekondigde dood). De parallel is duidelijk: 1991 is het jaar van de Putsch. De gebeurtenissen beginnen met de escalatie van de problemen in Vilnius in januari, een van de vroegste staten die onafhankelijkheid claimden en wachtten op een formele resolutie. Gedurende het jaar waarin een oplossing wordt ontwikkeld ter voorbereiding van een nieuwe vakbond, en dat gebeurt niet duidelijk worden hoe de deelstaten zich verhouden tot de centrale Sovjet-Unie. Jeltsin wordt president van de Russische federatie in juni na de verkiezingen.

Twee kampen in het communistische partijconflict over het al dan niet ondertekenen van de nieuwe vakbond die: zal de Sovjet-Unie volledig ontbinden. Na lange en harde onderhandelingen Gorbatsjov besluit een kort verlof op te nemen. Het is op dat moment nog niet duidelijk of Jeltsin het contract tekent Akkoord. Waarom deze vakantie gepland is, blijft onduidelijk. Gorbatsjov is uitgeput na een maand onderhandelen en veranderen...

Het is tijdens zijn verlof in de Krim dat de groep die zich verzet (de noodtoestand van de partij) commissie) Gorbatsjov bezoeken in zijn datsja om hem over te halen niet te tekenen... keer dat de sovjet-vicepresident op de Russische televisie een "gezondheidsprobleem" aankondigt. Op de ochtend van 19 augustus 1991, de Sovjet-staatstelevisie plotseling en onheilspellend overgestapt op het spelen van klassieke muziek, een programmeringswijziging die meestal voorafging aan een belangrijke politieke aankondiging. Sovjet vicepresident Gennady Yanayev gaf een verklaring dat president Michail Gorbatsjov om gezondheidsredenen was afgezet en dat hij, als vicepresident, nu waarnemend president was. In werkelijkheid was Gorbatsjov onder huisarrest in zijn vakantiehuis in Foros. Yanayev en zeven andere harde lijn communisten, onder de noemer van het Staatscomité voor de noodtoestand, hadden greep de macht om een ​​ingrijpende reorganisatie van de Sovjet-Unie te voorkomen.(1) 

Naast openbare bronnen op internet, wordt de staatsgreep (Putsch) beschreven in het boek noemt de interessante rode knop... "Nadat Gorbatsjov weer aan de macht was, belde hij Bush om te communiceren dat de tweede nucleaire supermacht weer onder controle was ..."

De mate van medeplichtigheid van Gorbatsjov aan de putsch blijft een bron van controverse. (1).

Toen ik de biografie las, vroeg ik me alleen af; waarom moest hij verlof opnemen? Hij was altijd aan het werk, maar nu noemde de biograaf een vakantie. Nou, het was daarna augustus... Gorbatsjov treedt af na de coup, omdat de partij hem niet had gesteund.

Sindsdien is alles veranderd. Het toonde (aan de wereld) dat Gorbatsjov zich niet had aangepast de rol van de leider om het land te veranderen. De putsch in die zin veroorzaakte de onafhankelijkheidsverklaringen van de verschillende staten.

Gorbatsjov veranderde. Hij had nu politiek schulden bij zijn belangrijkste rivaal: Jeltsin. Al zijn fouten hadden zijn gezag als leider geschaad. Voor Gorbatsjov als een "veranderleider" hij moest accepteren dat zijn veranderingsplannen van een geleidelijke (vreedzame) en evolutionaire verandering hadden mislukt.

Gorbatsjov bevestigde dat de sovjet-samenleving moe was van ingrijpende veranderingen. Hij was het die de eer had om licht te werpen op de recente geschiedenis "een eer die alleen overeenkomt met" grote man." Hij verwierp de klassiekers van het marxisme, die leerden dat alleen geweld kan zijn de verloskundige (of "verloskundige", welke vertaling zou beter passen bij het "hoge risico" van) deze geboortemetafoor)

10. In de schaduw van zijn eigen standbeeld. Dit is wanneer "het leven van de politicus doorgaat nadat de staat is gestorven", en Jeltsin is de nieuwe leider van de nieuwe Russische staat. Op dat moment vindt de evaluatie plaats.

Gorbatsjov reist door het land als president "Lear" en vraagt ​​zich af wat er is gebeurd gebeurde met zijn verwoeste land. En ook anderen evalueerden zijn presidentschap; heeft hij geleden van Raisa's grootsheid? Het duurt maar kort voordat ze wordt aangevallen door een plotselinge en dodelijke ziekte: leukemie. "Ze was zeker besmet door het politieke zoals door Tsjernobyl straling." Het is alleen dan als Gorbatsjov beseft dat zijn leven is geëindigd... Een schande die medeleven van over de hele wereld opwekte.

11. Epiloog: de kans van Gorbatsjov. Maar waar het leven was geëindigd, vroegen de journalisten en historici zich af. als de matriochka, de Russische poppen, zijn leven was een samenstelling van verschillende rollen: hoofd van de provinciale partij, regionale secretaris, secretaris-generaal, president van de Sovjetrepubliek... 

Hoe deze biografie te evalueren, aangezien er geen geschiedenis is maar alleen een biografie (zoals het boek) begonnen met deze wijsheid van Ralph Emerson)? Moeten we evalueren door zijn bedoelingen of door de resultaten. En wat waren deze? Voor sommigen gaat het om het talent om de buzz te onderscheppen van de geschiedenis en 'om het bij zijn verhaal te vatten'. En... om niet op te geven, zelfs niet als het onverwachts is consequenties komen naar voren. "Voor de eerste keer in de geschiedenis van dit land", bevestigt hij aan een... groep journalisten: "Ik heb geprobeerd het met civiele middelen te vermenselijken."

Deze persoonlijke evaluatie is door de biograaf gecategoriseerd dat deze intentie de flagrante naïviteit van Gorbatsjov om een ​​land te veranderen met democratische methoden waar de eerdere voorbeelden van Peter de Grote en de Bolchevique-revolutie waar alles behalve mens (barbaarsheid was slechts een eufemisme).

... Persoonlijke kijk op de biografie...

Om te beginnen met het laatste hoofdstuk en de persoonlijke verklaring van Mikhail, denk ik dat  verandering, enige naïviteit vraagt... Een realist zal nooit verandering bewerkstelligen. Wat ik miste in de biografie was een meer diepgaande analyse van de economie en de historische context. Tijdens de putsch in 1991 was de economie bijna failliet waarvan de boeken zwijgen. De historische context die ontbreekt, toont de druk en de oorspronkelijke conflict van de ingesloten staten (Oostzee en Kaukasus) tijdens de Eerste Wereldoorlog dat vertegenwoordigde een erfenis van verzet tegen het sovjetparadigma. Tenslotte is dit boek geschreven door de Russische adviseur van Gorbatsjov en toont het de interne benadering van het boek. Dat is prima, maar de keerzijde is dat veel evenementen niet zo zijn duidelijk voor een buitenstaander. Daarom is deze eerste lezing (en hervatting) niet voldoende. Het geeft maar een kleine indruk van de complexe realiteit en van de verandering...

...
--

-- Gorbatsjov geeft zijn visie op de 21e eeuw: wat er op het spel staat (2019)
Dertig jaar nadat het verscheurende conflict tussen Oost en West ten einde kwam wordt de wereldvrede opnieuw aan het wankelen gebracht. Amerika heeft zich teruggetrokken uit het ontwapeningsverdrag met Rusland, de Europese Unie valt uit elkaar terwijl China aan een onvoorziene opmars bezig is, en wereldwijd worden vrijheid en zelfbeschikking bedreigd door een golf van nationalisme en radicale ideologieën.
Met het oog op deze alarmerende wereldwijde werkelijkheid waarschuwt Michail Gorbatsjov ons voor de potentieel catastrofale gevolgen hiervan. Gorbatsjov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990 voor zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog, vreest voor een nieuwe, allesvernietigende oorlog als gevolg van het falen van de politieke leiders in het vinden van internationale oplossingen. In zijn betoog legt hij de nadruk op de grote uitdagingen waartegenover de wereld nu staat, zoals de inperking van de democratie en de opkomst van populisten, en vestigt hij zijn hoop op dialoog en verzoening.
Wat er op het spel staat is een cruciale boodschap van een man die weet wat het is om op het wereldtoneel een inspirerend pleidooi te houden voor leiderschap en internationale samenwerking. (bron: bol.com)

-- En dan het overlijden van de hervormer:
"Zijn romantische kijk op aansluiting bij het Westen was misplaatst": waarom Gorbatsjov in het buitenland populairder was dan in Rusland... Terwijl westerse leiders benadrukken hoe uitzonderlijk Michail Gorbatsjov was, wordt in Rusland zelf koeler gereageerd op het overlijden van de laatste leider van de Sovjet-Unie. "Zijn romantisering van de aansluiting bij het Westen was misplaatst", reageert het Kremlin, het kantoor van de Russische president Poetin. Waarom was Gorbatsjov populairder in het Westen dan in eigen land?
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/31/gorbatsjov-reacties-rusland/

De erfenis van Gorbatsjov: veracht in Rusland, beschimpt in China en vereerd in het Westen
In Berlijn wordt hij herinnerd als de man die vrede bracht, in Moskou voor het creëren van politieke chaos en in Peking wordt hij belachelijk gemaakt omdat hij zijn land heeft vernietigd.

7 sept 22:
Hij gaf ons allemaal de vrijheid, maar wij weten niet wat we ermee moeten doen’. Dat concludeert de Russische econoom Roeslan Grinberg, een van de laatsten die voormalig Sovjetleider Michaïl Gorbatsjov op diens ziekbed bezocht.
Het is een droevige constatering, maar ruim dertig jaar na hun bevrijding uit het verstikkende Sovjetsysteem lijken de Russen hard op weg naar het verleden waaruit de dinsdag overleden staatsman hen probeerde te verlossen.
Toen Gorbatsjov in 1985 aan de macht kwam, was het absoluut niet zijn bedoeling het communistische systeem te ontmantelen, laat staan de Sovjet-Unie te ontbinden. Met zijn perestrojka (hervorming) en zijn glasnost (openheid) hoopte hij de Sovjet-Unie juist een impuls te geven.

-- update 2 maart 2023. Er is ook een andere biografie, naar het Nederlands vertaald:
Tussen vrijheid en noodwendigheid: de tragiek van Michail Gorbatsjov
...
Gorbatsjov liep namelijk vast op de door Heering geschetste ‘noodwendigheid’. Het begrip ‘noodwendigheid’ moet in dit verband tweeledig worden opgevat: het communisme, met zijn hardnekkige landelijke en provinciale bureaucratie, bevolkt door mensen die hingen aan hun niet zelden gecorrumpeerde functies, bleek niet te hervormen. En daarnaast vormde de Russische traditie meer belang te hechten aan materiële welvaart dan aan democratisering een obstakel voor Gorbatsjov.
... zie:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?