Wat wil Ruzland niet dat wij te weten komen?

We leven in een ideologische crisis.

Dat Rusland de oorzaak achter #Brexit is geweest is moeilijk te bewijzen, maar wordt steeds meer aannemelijk.

Vandaag wordt duidelijk dat Rusland via de extreemrechtse Lega de Italiaanse regering heeft laten vallen. Onrust in Italiƫ waar de gezaghebbende krant La Stampa heeft onthuld dat een Russische diplomaat in mei een bespreking heeft gehad met de ultrarechtse regeringspartij Lega. De Rus wilde weten of er Lega-ministers bereid zouden zijn uit de regering te stappen. Het gesprek werd gehouden met een naaste medewerker van Lega-leider Matteo Salvini. (bnnvara)


https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/italiaanse-pro-poetin-politicus-salvini-weigert-russische-president-nu-bij-naam-te-noemen~b741f95c/

Italiaanse partij Lega zag kansen in Russisch oliegeld. Stafleden van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini hebben in oktober vorig jaar het aannemen van steekpenningen besproken met een aantal Russen. {https://www.parool.nl/wereld/italiaanse-partij-lega-zag-kansen-in-russisch-oliegeld~bfe1175ea/}

Zolang partijen als Forum "voor Democratie," de kiezer een beeld voorhouden van Rusland dat als moderne staat een alternatief is voor onze kapitalistische ideologie, zal men in Europa niet wakker worden voor wat er echt aan de hand is. Maar het is hun goed recht: iedereen mag een mening hebben.

Rusland is een terroristische staat geworden, op dezelfde schizofrene manier waarin ETA en IRA groot zijn geworden. Dit kwam door een conflict in die cultuur doordat sommigen zich afzetten tegen de moderne wereld (lees: de dollar), en andere er juist in mee wilden gaan. Dat zelfde is nu in Rusland aan de gang.

Niet voor niets heeft Rusland destijds ook al de Catalaanse onafhankelijkheid gesteund en aangewakkerd via de "Leider" Puigdemont financieel te helpen.

Dit is mijn persoonlijke visie natuurlijk.

Wat is er nu echt in Rusland aan de hand? Wat moet de oorlog verbloemen, van de problemen in het land. Dat is mijn vraag. Dat het in Europa niet goed gaat weet iedereen. We leven in een constante crisis. maar als hier al een crisis is, hoe erg moet het dan wel niet zijn in Rusland, waar men geen vrijheid van meningsuiting heeft?

... Op dit moment lees ik Reizen zonder John, en daar staat ook een aardige passage over het Rusland van toen:

Het ontbreken van precisie was wat destijds in 2014 de MH17 fataal is geworden.  Maar dit zegt nog niets over de huidige problemen in Rusland. Als het westen zoveel problemen heeft, hoe erg moet het dan wel niet in Rusland zijn? Olie levert enkel rijkdom voor Poetin en wat oligarchen?

... 

Ik schrijf dit uit onmacht. Dat is wel duidelijk. Rusland's "inval" heeft niks met strategie en rationaliteit te maken volgens mij, maar alles met emotie en irrationaliteit. En Salvini en Boris Johnson zijn in feite soortgelijke pionnen op het bord die uit emotie een grote aanhang weten te krijgen. In deze tijd van crisis is men of BANG of BOOS... Rationaliteit is ver te zoeken. En Jaloezie is een vorm van boosheid: 

De Rus is jaloers op de macht van de dollar! Dat is denk ik het hele verhaal. Jaloers op de petro-dollar, en daarom denkt Poetin met olie en gas te kunnen winnen. Het vreemde is dat Rusland geen cryptos accepteert. Ook dat past bij dit beeld, want de crypto, blockchain en BTC is een westerse uitvinding, die veel te dicht tegen de USD aanzit. 

Ook twitter is een perfect medium hiervoor om tweestrijd te zaaien. Twitter polariseert...

E.e.a. beantwoordt nog niet de vraag, wat Rusland verbergt als haar eigen zwakte. Waarom is er geen vrije pers? Een paar oligarchen, corrupte machthebbers leiden deze staat. Dat is qua ideologie zeker geen verbetering t.o.v. het westen met al haar zwakheden en problemen.

Volgens James Fallon is Poetin een psychopaat. Volgens hem is het eenvoudig: wat Poetin en Rusland niet wil dat wij weten is de moeilijke jeugd en het lijden van Poetin waar zijn autobiografie niets over vertelt...



-- 22 aug 2022, schrijft de Guardian over Lawrence Freedman's nieuwe boek, Command, over autocratische leiders en staten en dat deze leiders vaker dan in democratische landen fouten maken omdat ze te weinig feedback krijgen:

https://www.theguardian.com/world/2022/aug/21/lawrence-freedman-autocracies-tend-to-make-catastrophic-decisions-thats-the-case-with-putin


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?