Soros en de structuur van een biografie

De biografie van George Soros is "ongeautoriseerd" en geschreven door Michael T. Kaufman, en is als volgt gestructureerd:

Deel 1. Wortels 

Deel 2. Geld verdienen

Deel 3. Geld doneren

De toegevoegde waarde van deze structuur is dat het de hoofdingrediënten schetst als een samenvatting. Dit dient als leidraad voor de lezer. Nadeel is dat je zou kunnen besluiten het boek niet te lezen, omdat je de samenvatting kent. Maar je zult belangrijke details missen, zoals de rol van de filosofie in zijn leven.

De biografie van Bill Gates is ook niet gestructureerd en het boek eindigt met: het proces van de eeuw. We kennen allemaal dit proces []. Deze biografie is chronologisch geschreven.

Als je over je eigen leven nadenkt, kom je op allerlei geografische informatie. Waar ben je geweest, waar heb je gewoond, welke omgevingsfactoren hebben je leven beïnvloed? Naast deze contextuele invloeden is het gezinsleven een belangrijke kracht achter iemands biografie. De "Roots" van George kwamen uit Erzebet en Tivadar. Je zou dit kunnen uitbreiden met het gezinsleven als je opgroeit. In het geval van Hendrik VIII zou het een presentatie kunnen zijn van de acht vrouwen in zijn leven. Meer informatie die uit iemands biografie naar voren komt, moet ergens in het uiteindelijke werk passen. Omdat het een proces is, is het laatste van het werk het echte begrip. Wat voor man of vrouw was hij of zij? Een nieuwe biografie van Bill Gates zou in dezelfde structuur kunnen passen als die van George: Roots, Make money and Donate money. Maar tegelijkertijd zal deze structuur niet echt passen. Soros was een financiële investeerder, Gates een ondernemer. De veiligste manier is om helemaal geen structuur aan te bieden. Het zou jammer zijn als de structuur van je keuze niet past bij het karakter dat je hebt beschreven…

...
De vraag na het lezen van deze comfortabele biografie, is wat er nu allemaal waar is rond Soros.

Zoeken op "Soros biography" levert al snel deze link:
9 Things You Need To Know About George Soros. By  Aaron Bandler, Aug 17, 2016   DailyWire.com
1. Soros is a convicted felon. Soros was convicted of insider trading in France in 2002,
2. Soros comes from an anti-Semitic Jewish family and was a Nazi collaborator.
3. Soros basically funds the leftist mainstream media. 
4. Soros created a “Shadow Party” of leftist organizations that basically have control of the Democrat Party. 
5. Soros is bankrolling Democratic presidential nominee Hillary Clinton.
6. Soros is connected with Donald Trump. Soros funded the building of Trump International Hotel & Tower in Chicago to the tune $160 million.
7. Soros’ Open Society Foundation says that Europe’s refugee crisis should be viewed as the “new normal.” 
8. Soros funds Black Lives Matter groups. 
9. Soros’ funding has a tendency to benefit himself. 

https://www.dailywire.com/news/9-things-you-need-know-about-george-soros-aaron-bandler

Wikipedia schrijft dit: "George Soros, geboren als György Schwartz (Boedapest, 12 augustus 1930), is een Hongaars-Amerikaans zakenman en publicist.
Hij verwierf een enorm vermogen met beursspeculaties, geld dat hij is gaan gebruiken voor het realiseren van zijn filosofische en politieke idealen. Aanvankelijk lag zijn focus op het ondersteunen van democratische ontwikkelingen in Oost-Europa. In mei 2020 was Soros goed voor zo'n 8,3 miljard dollar nadat hij meer dan 32 miljard dollar had gedoneerd aan het Open Society Foundations, waarvan inmiddels al meer dan 15 miljard dollar is uitgegeven. Volgens Forbes maakt dit hem "de meest genereuze gever" (kijkend naar percentage van vermogen)." (https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Soros) Wikipedia heeft in 69 talen paginas over deze man!

De Engelse versie is iets meer gedetaillleerd over zijn jeugd:
"Soros werd geboren in Boedapest in het Koninkrijk Hongarije in een welvarende, niet-oplettende joodse familie, die, zoals veel Hongaarse joden uit de hogere middenklasse in die tijd, zich niet op hun gemak voelden met hun wortels. Soros heeft zijn huis wrang beschreven als een joods antisemitisch huis. De familie van zijn moeder Erzsébet (ook bekend als Elizabeth) exploiteerde een succesvolle zijdewinkel. Zijn vader Tivadar (ook bekend als Teodoro Ŝvarc) was een advocaat en een bekende Esperanto-auteur die het literaire Esperanto-tijdschrift Literatura Mondo redigeerde en zijn zoon opvoedde om de taal te spreken. Tivadar was tijdens en na de Eerste Wereldoorlog ook krijgsgevangen geweest, totdat hij uit Rusland ontsnapte en zich weer bij zijn familie in Boedapest voegde. De twee trouwden in 1924. In 1936 veranderde de familie van Soros hun naam van het Duits-Joodse "Schwartz" in "Soros", als beschermende camouflage in het steeds antisemitische Hongarije. Tivadar hield van de nieuwe naam omdat het een palindroom is en vanwege de betekenis ervan. In het Hongaars betekent soros "volgende in de rij" of "aangewezen opvolger"; in het Esperanto betekent het "zal stijgen"."

--

-- een samenvatting c.q. review van het boek is hier te vinden als vertaling (Google/Trans):

"Niemand heeft ooit op bevredigende wijze de magische prestaties van de Hongaarse joden uitgelegd. Als vervolgde minderheid in een land waarvan de taal voor alle anderen ondoorgrondelijk is, zijn ze fantastisch oververtegenwoordigd onder de grote presteerders op bijna elk gebied van culturele en wetenschappelijke inspanningen. Tot de emigranten uit deze kleine gemeenschap behoren John von Neumann, Leo Szilard, Eugene Wigner, Theodore von Kármán en Edward Teller, alle belangrijke spelers in de Amerikaanse militaire/wetenschappelijke onderzoeksinspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In zijn memoires, die ik afgelopen december op deze pagina's heb besproken, vermeldt Teller de ondeugende verklaring van Von Kármán (oprichter van de wetenschappelijke adviesraad van de luchtmacht) dat het in werkelijkheid allemaal buitenaardse wezens waren. In de afgelopen jaren was de meest verbazingwekkende van allemaal George Soros, de miljardair, geldmanager, filantroop en 'staatloze staatsman'.

Soros, nu het onderwerp van een professionele, leesbare biografie van Michael T. Kaufman - een journalist die al lang bij de New York Times werkt - is als geen andere miljardair. Zijn bundel ($ 6,9 miljard, volgens de meest recente Forbes-lijst) is kleiner dan die van veel andere Amerikanen (22 anderen, volgens Forbes). Het komt niet in de buurt van de 50 miljard dollar die Microsoft-oprichter Bill Gates waard is. Maar Soros is uniek in zijn meedogenloze, ietwat obsessieve vastberadenheid om zijn geld te gebruiken om de wereld te veranderen.

Soros is een bloedserieuze persoon. Tijdens zijn 46 jaar in de Verenigde Staten, vertelt Kaufman ons, heeft hij blijkbaar nog nooit een honkbal- of voetbalwedstrijd gezien. Hij is mogelijk de enige particulier ter wereld die had kunnen zeggen (in 1999): “Ja, ik heb een buitenlands beleid, en nu voer ik het bewuster. Mijn doel is om het geweten van de wereld te worden.” Kaufman verzekert ons dat die woorden 'in gesprekken minder pompeus klonken dan ze op papier verschijnen', maar men kan niet twijfelen aan de oprechtheid van de spreker.

Soros wil niet alleen de wereld veranderen, maar ook de wereld ervan overtuigen dat hij een diepe denker is. Hij heeft verschillende boeken geschreven over diverse mondiale kwesties en een eindeloos aantal opiniestukken. Hij is herhaaldelijk op conferenties verschenen om bijvoorbeeld het Kyoto-protocol inzake klimaatverandering (waar hij sterk achter staat) of de uitbreiding van de NAVO (waarover hij bedenkingen heeft) te bestuderen. Dapper als koper, hij blijft zichzelf en zijn ideeën opleggen aan wereldstaatslieden, en was op verschillende momenten dicht bij de Zuid-Afrikaanse Nelson Mandela, de Tsjechische Václav Havel, de Poolse generaal Wojciech Jaruzelski en de Amerikaan Henry Kissinger. (Ja, Kissinger neemt hem serieus. Of zegt tenminste dat hij dat doet.) Eens, verlangend om een Gorbatsjov-adviseur genaamd Tatyana Zaslavskaya te ontmoeten, die hij hoopte te rekruteren voor een van zijn wereldverbeterende ondernemingen, hoorde Soros dat ze op bezoek was de VS als onderdeel van een delegatie van 170 leden. Hij nodigde ongegeneerd de hele delegatie uit voor een etentje in zijn appartement aan Fifth Avenue en zorgde ervoor dat Zaslavskaya naast hem kwam zitten. Ze hadden, zo meldde hij later, een 'geweldige ontmoeting van geesten', hoewel ze blijkbaar weigerde lid te worden van het bestuur van zijn Russische stichting.

Ontworpen om de visie van Soros op verandering te implementeren, is een wereldwijd netwerk van nationale stichtingen, sociale initiatieven en diverse subsidies, om nog maar te zwijgen van de door Soros gecreëerde en begiftigde Centraal-Europese Universiteit in Boedapest. Ik bleef in het boek van Kaufman zoeken naar een soort totaal aantal programma's, maar het is er niet, mogelijk omdat niemand weet hoe het allemaal moet worden geteld. Men leert dat Aryeh Neier, die in 1991 het roer overnam als de manager van al deze inspanningen, vele maanden nodig had om erachter te komen wat hij aan het doen was, en zelfs toen bleef hij op verrassingen stuiten, zoals de $ 13 miljoen die Soros per jaar besteedde aan ondersteuning van Joegoslavische studenten in het buitenland. (Neier had eerder leiding gegeven aan de American Civil Liberties Union, Helsinki Watch en Human Rights Watch.) Als je incheckt op de website van Soros (www.soros.org) en je eigen telling probeert te maken van alle operaties, zul je meteen vinden jezelf in de problemen.

Wat het totaal ook is, de nationale stichtingen zijn bedoeld om 'open samenlevingen' - in feite liberale democratieën - in stand te houden in landen die voorheen werden gedomineerd door dogmatisme en dictatuur. Dus wat doet de Open Society Foundation voor Albanië met de ongeveer $ 5 miljoen per jaar die Soros eraan schenkt? Het loopt adviescentra voor studenten. Op de een of andere manier helpt het het Instituut voor Hedendaagse Studies van het land om "alternatieven voor debatten over het overheidsbeleid" bij te dragen. Het biedt training en technische ondersteuning voor een theatraal programma. Het leidt bibliothecarissen op, ondersteunt programma's die geweld tegen vrouwen tegengaan, helpt overheidsinstanties die lokale diensten proberen te verbeteren, ondersteunt een netwerkprogramma dat bekwame jonge mensen aanmoedigt om in Albanië te blijven, en heeft een tv-campagne ondersteund die zich richt op "kwesties van eigendom, conflicten en bloedwraak.” En veel meer. En dat is nog maar Albanië.

Er lijkt niets te zijn in George Soros' vroege jaren om ofwel zijn toekomstige rijkdom of zijn "messiaanse" neigingen te suggereren (let op de ondertitel van Kaufmans boek). Net als zo ongeveer iedereen die de nazi's en communisten in Midden-Europa heeft overleefd, heeft hij een meeslepend verhaal te vertellen over zijn ontsnapping naar de vrijheid, hoewel hij, volgens Kaufman's weergave, het voortbestaan van zijn familie lijkt te hebben gezien als een soort fantastisch avontuur in plaats van als een soort avontuur. als een angstaanjagende beproeving.

George's vader was een door en door geassimileerde Jood genaamd Tivadar Schwartz. Een groot deel van zijn leven was hij een ietwat onverantwoordelijke playboy en damesman, maar hij maakte van de gelegenheid gebruik toen de nazi-dreiging dichterbij kwam. In 1936 veranderde hij de familienaam in Soros. Na de Duitse overname van Hongarije in 1944 slaagde hij erin om valse papieren te krijgen waarin stond dat alle gezinsleden heidenen waren. George, die toen zestien was, werd gecast als de peetzoon van een ambtenaar van het landbouwministerie. In 1946, toen de communisten het overnamen, las zijn vader het handschrift op de muur opnieuw correct en regelde hij dat George en zijn oudere broer het land uit moesten voordat de grenzen werden gesloten. George begaf zich naar het buitenland op basis van een uitnodiging voor vooral een Esperantoconferentie in Zwitserland. (Zijn vader was een levenslange leerling van deze kunstmatige taal, niet een uitvinding van een Hongaar maar van een Poolse Jood, en schreef er zelfs zijn memoires in.)

Soros bracht het decennium tussen 1946 en 1956 door in Engeland, waar hij nog steeds geen tekenen van talent voor het verdienen van geld vertoonde, maar een soort openbaring kreeg tijdens zijn studie aan de London School of Economics (LSE). Daar klampte hij zich vast aan de filosoof Karl Popper, een van de academische beroemdheden van de universiteit. Popper wordt geassocieerd met twee grote, losjes verwante ideeën. Een daarvan is dat wetenschappelijke kennis alleen voortschrijdt via "falsifieerbaarheid": geen enkele bewering mag als wetenschappelijk worden beschouwd tenzij er een mogelijkheid is om het empirisch te testen en vast te stellen dat het onjuist is. Het andere idee, uitgewerkt in The Open Society and Its Enemies (1945), is dat vrijheid alleen mogelijk is in die samenlevingen die dogma's en doctrines schuwen en aannemen dat al het overheidsbeleid potentieel falsifieerbaar is op een manier die analoog is aan wetenschappelijke voorstellen.

Soros wakkerde deze ideeën aan, identificeerde zichzelf als een discipel van Popper en haalde zijn held over om een bepaald deel van wat nu mentoring wordt genoemd toe te passen. Hij lijkt zijn mentor ook te hebben overladen met zijn eigen ideeën, waaronder een lange paper waarin hij de psychoanalyse als onwetenschappelijk bestempelt. Lang nadat hij de LSE had verlaten en naar Amerika was gekomen, belegerde Soros Popper nog steeds met zijn eigen filosofische overpeinzingen, en bewees hij ook eer aan de filosoof, de bron, zei hij, van zijn eigen zorg voor open samenlevingen. Wat Popper zelf van dit alles heeft gemaakt, is niet precies duidelijk. Er staat echter een zwangere zin in het boek van Kaufman: "Het feit dat [in de jaren tachtig] Popper zou toegeven Soros volledig te zijn vergeten, kan wijzen op de achteruitgang van de leeftijd, maar misschien vond hij het werk van Soros minder dan memorabel."

In 1956 kreeg Soros een baan aangeboden van een klein Amerikaans financieel bedrijf. Hij was al snel aan het werk op Wall Street en behandelde arbitrage (profiteren door te profiteren van prijsverschillen op verschillende markten) in buitenlandse effecten. Hij was meteen een succes bij het bedrijf en bij verschillende anderen waarvoor hij de volgende jaren werkte, en stapte al snel over van arbitrage naar uitgebreide zoektochten naar ondergewaardeerde effecten. Ook hier pleegde hij herhaaldelijk moorden, zelfs toen hij - in een hilarisch detail - op schandelijke wijze zakte voor het examen dat hem formeel als financieel analist zou hebben gekwalificeerd.

In de jaren zestig raakte hij meer en meer aangetrokken tot geldbeheer, en in 1969, terwijl hij werkte voor een firma genaamd Arnhold & S. Bleichroeder, begon hij een hedgefonds te runnen - in wezen een niet-gereguleerd partnerschap dat investeert in zo ongeveer alles, waar dan ook, meestal met aanzienlijke hoeveelheden geleend geld, wat zowel de risico's als de potentiële winsten radicaal vergroot. Hedgefondsen zijn nu overal, maar toen waren ze een nogal esoterisch voorstel. Na een paar jaar verliet Soros het bedrijf in der minne en bood zijn investeerders de kans om hun rekeningen over te zetten naar zijn eigen Soros Fund, later omgedoopt tot Quantum Fund.

Soros' beroemdste wapenfeit als geldman verdiende in 1992 snel $ 1 miljard door agressief te wedden dat het Britse pond zou dalen terwijl de regering van premier John Major vergeefse pogingen deed om het overeind te houden. Investeerders die van 1969 tot eind 1997 bij Soros bleven, hadden $ 353 miljoen voor elke $ 100.000 die ze in het begin opbrachten. (De cijfers waren iets minder duizelingwekkend na een netelige daling in 1998-2000.)

Het record is dubbel verbazingwekkend, want precies in het midden van deze lange run, toen hij de vijftig naderde, maakte Soros een buitengewone persoonlijke crisis door. Hij liet zijn vrouw en drie kinderen achter, maakte het uit met zijn oude partner in het beheer van het fonds, besloot dat zijn zakenleven op dat moment leeg was en..., en ging op zoek naar iemand anders om de beleggingsportefeuille te beheren. Misschien wel het vreemdste van alles, hij ging in de psychoanalyse, wat hem - 'onwetenschappelijk' of niet - veel hielp.

Wat Kaufman deze 'midlife-transformatie' noemt, eindigde na enkele jaren, toen Soros hertrouwde, dit keer met een getalenteerde vrouw van achtentwintig, en ervoor koos om de controle over Quantum en andere investeringen te behouden. Maar tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat hij nu een veel publieker figuur wilde zijn - een wereldverbeteraar. Het was in de jaren tachtig dat hij deze buitengewone inspanning lanceerde.

Wat moet men denken van de filantropische prestaties van Soros? Kaufman gaat nergens volledig in op deze vraag, maar hij biedt veel inhoudelijke aanwijzingen, en er zijn er meer beschikbaar in Soros' eigen geschriften en op zijn uitgebreide internetsites.

Mijn eigen scorekaart beoordeelt zijn eerdere inspanningen veel hoger dan die welke onlangs werden getoond. In de jaren 80, in wat de laatste jaren van het Europese communisme bleken te zijn, was Soros sterk aanwezig in Polen, Hongarije en de Sovjet-Unie, waarbij hij in elk geval fantasierijk zijn financiële kracht gebruikte om de opening van gesloten samenlevingen te ondersteunen. Veel van wat hij in Polen deed, betrof het doorsluizen van middelen naar de Solidariteitsbeweging, waaronder fondsen die uiteindelijk een enorm landelijk netwerk van illegale uitgeverijen ondersteunden.

In Hongarije werd Soros geholpen door de wens van de leider van de communistische partij, Janos Kadar, om zichzelf op te werpen als een hervormer die sympathiek staat tegenover particulier initiatief. Na lange onderhandelingen sloot Soros een deal om een quasi-onafhankelijke entiteit op te richten, de Hongaarse Academie van Wetenschappen/George Soros Foundation. Ondanks een zeker gedoe door de veiligheidstroepen, overspoelde de stichting al snel bibliotheken met anders verboden werken over politiek, economie en sociologie. Veel belangrijker, zo bleek, was de beslissing van Soros om honderden ultramoderne Xerox-kopieerapparaten (met driejarige servicecontracten) te leveren aan onderwijsinstellingen en andere instellingen. Voorheen onbekend in communistische samenlevingen, bleek het vermogen om alles te kopiëren, van eigen onderzoeksdocumenten tot gecensureerd materiaal, zeer subversief en een enorme staatsgreep voor de stichting, die nu wordt gezien als een serieuze uitdager van het partijbestuur.

De grootste onderneming van Soros was het Sovjet-Amerikaanse Foundation Cultural Initiative, gelanceerd in 1987 en voortgezet in het post-Sovjettijdperk. Soros heeft honderden miljoenen dollars uitgegeven in de USSR en Rusland. Vanaf 2000, vertelt Kaufman ons, had het programma meer dan duizend werknemers en kantoren in 156 Russische steden en dorpen. In het Gorbatsjov-tijdperk investeerde het meer dan $ 100 miljoen om Sovjetwetenschappers te ondersteunen toen de regering ze niet kon betalen, en nog eens $ 100 miljoen of zo in pogingen om sociaalwetenschappelijk onderwijs te bevrijden van de marxistisch-leninistische bureaucratieën die toen nog de leiding hadden. In de post-Sovjetjaren heeft de stichting tienduizenden subsidies verstrekt voor diverse speciale projecten. De grootste, waaraan tientallen miljoenen werden uitgegeven, omvatte het ondersteunen van basis- en middelbaar onderwijs in Rusland, het omscholen van militaire officieren voor levens als particuliere ondernemers, en het bestrijden van een bijzonder virulente vorm van tuberculose die het land heeft verwoest.

Kaufman vermeldt op verschillende punten dat Soros gelooft dat filantropie niet met succes kan worden gebureaucratiseerd - dat het het beste werkt wanneer de donoren zelf betrokken zijn bij het selecteren van de projecten. Beheerders van stichtingen, meent hij, zijn over het algemeen verlegen en conventioneel in de zaken waar ze zich toe aangetrokken voelen. Kijkend naar de doelen die Soros-fondsen de afgelopen jaren hebben ondersteund, geloof ik dat ze tot op zekere hoogte ten prooi zijn gevallen aan precies de valkuil die hij identificeerde.

Maar deze gedachte moet vergezeld gaan van een grote voetnoot: het is niet helemaal duidelijk dat bureaucratie het enige probleem is. Want Soros zelf lijkt in deze jaren zijn politiek en prioriteiten te hebben veranderd. Waar hij ooit een kruistocht voerde voor vrije markten en mondiaal kapitalisme, heeft hij de afgelopen jaren geschreven dat laissez-faire-kapitalisme zelf een bedreiging vormt voor open samenlevingen, en hij heeft betoogd, in een lange uitspraak uit 1997 in de Atlantische Oceaan, dat een "gemeenschappelijk belang zou moeten prevaleren boven speciale belangen.” Om het niet al te fijn te zeggen, hij lijkt steeds meer op een nogal conventionele, politiek correcte liberaal.

Door Soros ondersteunde programma's roepen tegenwoordig op tot strikte wapenbeheersing in de VS. Ze zijn tegen de doodstraf en ook tegen lange gevangenisstraffen, en pleiten in plaats daarvan voor een beweging in de richting van "op defensie gebaseerde veroordeling", waarbij veroordeelde criminelen goed werk verrichten in de gemeenschap. Ze zijn tegen de criminalisering van de verkoop van drugs en pleiten in plaats daarvan voor programma's voor het omruilen van naalden. Ze kijken voor economische analyse naar het Economic Policy Institute, een schepsel van georganiseerde arbeid.

Door Soros gesteunde operaties verzetten zich tegen de hervormingswet van 1996, omdat ze vonden dat deze niet volledig verenigbaar was met de principes van een open samenleving. Ze ondersteunen de rechten - en de voortdurende aanwezigheid - van illegale vreemdelingen. Een
een relatief klein programma van $ 30.000 in 2000 ondersteunde "Free Zone, een interactieve fotodocumentaire tentoonstelling van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer en vragende jongeren." Een spervuur van beurzen en programma's onderschrijft de "empowerment" van vrouwen in de VS en daarbuiten. Typerend is een programma dat in verschillende voormalige Sovjetrepublieken wordt uitgevoerd en dat "leraren op middelbare scholen helpt om gendergevoeligheid en multiculturalisme op een participatieve en niet-hiërarchische manier in hun leerplannen te integreren."

Soros heeft duidelijk gemaakt dat zijn geldbeheeroperaties vanaf nu veel minder agressief zullen zijn. Het Quantum Fund is nu het Quantum Endowment Fund, en het doel is om zijn investeringsrisico's te verminderen en genoegen te nemen met een bescheiden groei. Helaas is er nog geen teken dat Soros zijn pogingen om de wereld te veranderen beteugelt." (Dan Seligman, https://www.commentary.org/articles/dan-seligman/soros-by-michael-t-kaufman/)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?