Het derde en nieuwe imago van Rusland: Ruzland

 Elke natie heeft een imago, net zoals een bedrijf dat heeft. General Electric was het wonderbedrijf van Jack Welsh, totdat er nieuwe tijden aanbraken en het bedrijf langs de rand van de afgrond raakte. Bij GE was het de financiële tak die zo succesvol werd, dat het als een onbestuurbaar vliegwiel haar eigen tegenkracht opriep. 

Maar een natie is niet precies een bedrijf. 

Tony Beevor: dit kan uitlopen
op een globale catastrofe

Ray Dalio heeft het Rusland getypeerd zoals het voor Poetin was, en dat had tot nu toe twee verschijningsvormen:

  • De Russische monarchie van 1721 - 1917
  • De Sovjet-Unie (SU) van 1922 - 1989

Dat waren twee naties met elk een eigen imago. Het tweede, de Sovjet-Unie werd qua imago als het rode gevaar geportretteerd. In beide gevallen was "Rusland" een factor om rekening mee te houden.

Mariana Mazzucato schrijft in haar boek, Moonshots, dat Kennedy zo graag het competitieve gevecht met Rusland aan wilde gaan en zo bereikte dat de VS haar maanlanding (missie) volbracht. Wat me bij het lezen daarvan direct opviel, in deze tijd van de Rusland-Oekraïne-oorlog, is dat Rusland nauwelijks meer een positief en krachtig imago heeft dat het toen wel had. Hoe is het mogelijk dat Rusland (de SU) eerder de maanlanding had ondernomen dan de VS?

Op welk vlak is Rusland nu een toonbeeld voor de rest van de wereld. 

Op geen enkel vlak. Het enige dat de Natie heeft is: olie en mineralen.

Het nieuwe imago van het Rusland anno nu, het autocratische Rusland (van 1991 - heden) is een imago van een tweede wereldland, dat de boot volledige gemist heeft en nu als een klein kind om zich heen begint te slaan...

Nee, dat is het natuurlijk niet. Helemaal. Maar duidelijk is dat het huidige imago van Rusland niet kan tippen aan de vorige twee imago's.

Door actie krijgt de wereld zicht op de organisatie achter het imago van het land en die organisatie biedt nauwelijks respect af. Het enige dat Rusland heeft is een cultuur van doorzetters en een groot leger waar de recrutering van alle kanten problemen geeft. Moeder Rusland wil haar kinderen niet naar de oorlog sturen. Maar Poetin en de oude garde wel.

Dit kan dus enkel maar tot gezichtsverlies en imagoverlies leiden.

Rusland geeft zich bloot als middelmatige wereldmacht die beseft dat de grote twee China en de VS geen ruimte overlaat voor een derde macht.

...

--

-- 12 april. Net van de pers, Ian Garner. Z Generation, Into the heart of Russia's Fascist youth. 


-- 15 april 2023
“De meest gangbare variant is dat het de ‘Z’ is van het Russische woord dat overwinning betekent. Het kan ook zijn dat het staat voor het Russische woord dat het Westen betekent. Want die troepen, die gaan…”, zegt Brandt Corstius peinzend. “Misschien stoppen ze bij Berlijn, dat weten we niet”, vertelt hij.  (bron: https://kro-ncrv.nl/de-letter-z-poetin-rusland)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?