Kat en hond in onze cultuur

Jonathan Franzen heeft wel over katten en vogels geschreven, maar over kat versus hond hoor je niet veel in de literatuur, toch?

Kat zat aan tafel bij de farao (schrijft Else Christensen op Historianet): De kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. De heilige viervoeter werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf. En als een buitenlander een Egyptische kat gestolen had, stuurde de farao een leger om die terug te halen.

Honden waren er ook, maar katten waren favoriet...

Volgens de Paus, ... Paus Franciscus: 'Stellen willen nu honden en katten in ... Volgens paus Franciscus hebben honden en katten bij veel stellen de plaats van kinderen ingenomen. Opnieuw wees de paus op het gevaar van wat hij de 'demografische winter' in vooral westerse ...

Even verder op het internet:
Kattenvrienden zijn meer introvert
Noch honden, noch katten worden gekenmerkt door thuis willen blijven, maar laatstgenoemden gaan alleen wandelen. Dat betekent de relatie tussen mens en kat is meer huiselijk en dat de verantwoordelijkheid om voor een van deze dieren te zorgen niet betekent dat je elke dag naar het park moet om andere eigenaren van gezelschapsdieren te ontmoeten. Als een van de twee dieren meer gerelateerd is aan het sociale, zoals wij mensen het begrijpen, dan is dat de hond.

Betekent dit dat hondenliefhebbers nieuwe en onvoorziene sociale contacten meer waarderen? Het zou zo kunnen zijn, blijkt uit onderzoek onder leiding van Samuel D. Gosling, Carlson J. Sandy en Jeff Potter. Dit team vond correlaties tussen de voorkeur van mensen voor honden of katten en hun persoonlijkheidsscores volgens de test. Big Five, of 5 geweldige persoonlijkheidskenmerken. Vrijwilligers die een voorkeur hadden voor honden scoorden hoog op extraversie, vriendelijkheid en verantwoordelijkheid/organisatie. Kattenliefhebbers scoorden op hun beurt hoger op de twee resterende persoonlijkheidsdimensies: neuroticisme en openheid voor ervaring.
https://nairaquest.com/nl/topics/7430-being-a-fan-of-dogs-or-cats-defines-your-personality 


Moslims mogen geen honden, omdat die onrein zouden zijn, lees ik verderop.

Katten zijn nuttige huisdieren, dat waren ze al in de middeleeuwen, schrijft iemand anders.

De westerse wereld versus andere culturen. Hier in de Verenigde Staten houden we van onze honden en beschouwen we ze als leden van onze familie. We nemen ze zelfs op bij de speciale gebeurtenissen in ons leven, zoals ik al aangaf in 10 tips voor het opnemen van uw hond in uw bruiloft. We kopen duur speelgoed en lekkernijen voor ze en laten ze onze bedden delen. We houden hun hele leven van ze tot afleiding, en we rouwen om ze als ze sterven, vaak met speciale graven, urnen of andere soorten gedenktekens. Velen van ons houden meer van onze honden dan van de mensen in ons leven.

Andere culturen zien honden echter heel anders. Kunt u zich bijvoorbeeld voorstellen dat u sommige honden als huisdier houdt terwijl u andere als voedsel koopt? In China en andere Aziatische landen houden mensen bijvoorbeeld honden als huisdier, nemen ze op in hun dierenriem (het jaar van de hond) en hebben ze zeer strikte wetten tegen het misbruiken van honden, maar beschouwen melkgevoede puppy's ook als een delicatesse. Hoe verzoen je in vredesnaam wat totaal tegenstrijdig lijkt?
(bron: https://simplyfordogs.com/dogs-cultures/dogs-different-cultures/)


--

... wordt vervolgd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?