Humanisme (5)

 Het Humanistisch Verbond, HV mag niet ontbreken in de reeks over humanisme. In een van de eerdere schrijfsels over dit thema kwam ik op een inzicht dat het bij het Humanisme Ontbreekt aan een eigen merk. Het HV vult die leegte in, maar tot op een zekere hoogte.


Wij willen dat mensen die niet geloven, of hun geloof afzweren, veilig zijn en gehoord worden. Wij willen dat mensen die zich scharen onder lhbtqia+ ... niet hoeven te vrezen voor discriminatie, vervolging of verstoting. Dat iemand die aan euthanasie of abortus denkt, een weloverwogen keuze kan maken.   

De komende jaren werken we aan vijf investerings­programma’s: Vrijheid van denken, Met zorg naar elkaar omzien, Opvoeding en onderwijs, Leven, liefde en dood, Inspiratie voor het leven...

Onlangs las ik over een andere humanist:

Konrad Peutinger was een Duits humanist, jurist, diplomaat, politicus en econoom. Hij diende zowel onder Maximiliaan I als diens opvolger Karel V als raadgever. Verder was Peutinger een gepassioneerd verzamelaar van antiquiteiten. Met de hulp van zijn vrouw Margareta Welser legde hij een van de grootste private bibliotheken van Europa aan. (bron: wikipedia).

De humanisten van die tijd (van Luther)... zetten zich, net als luther ook af tegen de misstanden in de katholieke kerk zonder daarmee te willen breken. Eerder wilden zij de kerkleer ombuigen in de richting van een algemene wijsbegeerte en moraalleer. (bron: GvhW)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?