Waar een groot land klein in kan zijn

Lage landen hoge sprongen is een biografie van de Nederlandse samenleving van de vorige eeuw. Nederland is typisch zo'n land, KLEIN dat grote dingen doet.

Iemand zei me: we geven die agressie veel te veel aandacht.

En inderdaad: een groot land, maar wat een kleinzielige aard. Waar een groot land klein in kan zijn. 

Mijn gevoel zegt nu dat dit land geen grote dingen bereikt in de nabije toekomst.


Onlangs verscheen deze headline in het Nederlandse nieuws:

Waarom Poetin volgens sommige Russen niet langer president genoemd mag worden.
President Vladimir Poetin moet voortaan 'pravitel' (leider, heerser) worden genoemd en niet langer president. Daarvoor pleit althans de Russische Liberaal-Democratische Partij. Ruslandkenner Katlijn Malfliet geeft meer uitleg bij die opvallende eis. „Ze beschouwen Poetin niet alleen als leider van Rusland, maar van de hele Slavische wereld."

Dat kan hier natuurlijk alles mee te maken hebben. Wanneer een land twee keer zo groot is als de VS, maar minder dan een deel daarvan aan macht heeft, dan moet er tussen die mensen zo'n persoon opgroeien, die de grote van het land, wil projecteren op bevolking.

Landen worden steeds kleiner, schreef jaren terug een econoom. Maar deze beweging is er blijkbaar ook.

...

De VS: Bruto Binnenlands Product (BBP) - 20.894 miljard USD (522 miljard USD in Belgiƫ) BBP/Capita 63.028 USD (45.189 USD in Belgiƫ)

Rusland:  BBP- 1.488 miljard USD (522 miljard USD in BelgiĆ«) BBP/Capita 10.162 USD (45.189 USD in BelgiĆ«)

Nederland: BBP - 914 miljard USD (522 miljard USD in Belgiƫ) BBP/Capita 52.396 USD (45.189 USD in Belgiƫ)

... Het risico dat Rusland loopt is - te zien aan deze cijfers - niet niks. Want als economische macht in de wereld stelt het niks voor anders dan producent van olie en grondstoffen (te vergelijken met Brazilie, en dus echt een Brics-land), maar als het militair OOK zou falen, en daar lijkt het steeds meer op, dan wordt de schade groot, want dan ziet de wereld hoe Rusland echt functioneert. Niet goed.
Maar zo ver is het nog niet. Op dit moment ga ik er van uit dat Rusland als cultuur doorzetters zijn, underdogs die met boosheid ingegeven tegen het rijkere westen vechten. En daar hun kracht uit putten.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?