Wat is de invloed van Hollywood op onze cultuur?

 Er zijn veel verhalen die ik zonder Hollywood nooit zou hebben gehoord. B.v. het leven van Charles Manson, of het leven van Ted Kazcinski, of de moord op Sharon Tate. Maar ook biopics als ... verbreden mijn algemene kennis. 


Veel van dit soort verhalen komen achteraf. Niet bijzonder, want het duurt tijd voordat een film gemaakt is. Eerst komt het verhaal, dan het script en dan de verkoop van de rechten.

Bij ons ging het met de verpleegster Lucia de Berk, eerst B. ook zo. Pas in de film zagen we het gehele verhaal. En dan is er nog de Netflix-invloed, om het verhaal wat meer verkoopbaar te maken, moeten sommige feiten wat gewijzigd worden.

Hollywood, dan je wel zeggen loopt achter de feiten aan. Heel erg ver achter de feiten.

Maar is er ook het Hollywood van de bekende acteurs, Robert de Niro die een standpunt inneemt tegen de kandidatuur van Donald Trump. Destijds.

In Hollywood ontstond ook de #metoo-beweging. Dat is ook Hollywood. Sex is de motor in de wereld en in Hollywood is dat ingrediƫnt niet minder, en dus ook macht en uitbating.

In een boek over Martin Luther King is een korte passage over een aantal Hollywood-sterren, uit die tijd zijn dat o.a. Anthony Quinn en Paul Newman. Deze laatste neemt de leiding om in een event geld te doneren voor de burgerrechtenbeweging.

Maar die kant van Hollywood is onderbelicht maar ook weinig belangrijk. Er zijn nooit belangrijke veranderingen tot stand gekomen in de wereld, omdat Hollywood daar aandacht voor vroeg. Alle acteurs spelen hun rol, doen mee met de tijdgeest in het uiten van gevoel, maar het is en blijft puur entertainment. Er is geen leiderschap te vinden.

Misschien komen er wel leiders uit voort. Ronald Reagan is misschien wel het beste voorbeeld, die het tot president schopte. Of Schwarzenegger, die Gouverneur werd.

Buiten casuĆÆstische gevallen is Hollywood een rijk monument, waar veel geld en rijkdom te vinden is, maar dat nauwelijks invloed is op het echte leven.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?