Dalio's Veranderende Wereldorde (1 - in relatie tot Rusland)
Ik heb inmiddels het boek van Ray Dalio - Changing World Order (CWO), gelezen, niet volledig, maar voldoende om het idee te begrijpen.
CWO kan niet tippen aan andere boeken van soortgelijke auteurs, en dan bedoel ik investeerders, zoals Soros die het fenomeen reflexiviteit bedacht. Of traders, zoals Taleb. het is meer dan een uitdaging als investeerder om naam te maken, meer met beleggen alleen, juist een bestseller kan een investeerder promoveren naar de LOL. Geld (vermogen) alleen maakt niet gelukkig...
Serieus. Cycli interesseren me bijzonder, maar de debt-cycle in relatie met de eeuwenlange geschiedenis van naties, die in sommige gevallen nog geen naties waren, is lastig geloofwaardig te maken.
Een van de factoren die een cyclus bepaalt en de volwassenheid binnen deze, komt van het fenomeen centrale bank of reserve valuta, maar het is onduidelijk of die status er altijd zo geweest is zoals in onze tijd (na 1900 wanneer de eerste centrale bank wordt opgericht).
Het idee van de cycli bestaat eruit dat elke natie een krachten-niveau krijgt aangemeten, dat nooit sterker dan 100% kan zijn, en waar stijgingen en dalingen elkaar opvolgen. op dit moment van schrijven en publicatie van het boek, staat de VS nagenoeg op het niveau van China, maar de eerste daalt qua niveau, en de tweede stijgt (door) en verandert zodoende van positie, de VS nu nog op 1, straks is China Nr.1.
Maar de vraag hier is, wat zegt het verhaal over Rusland.
Allereerst, de cycli in Rusland / Sovjet Unie:
De Russische monarchie staat op de vijfde plaats van rijken die de wereldorde (mede) geleid hebben. Ten tweede zien we dat de Sovjet Unie - volgens de theorie van Dalio - slechts 67 jaar geduurd heeft. "Nazi Duitsland" duurde slechts - gelukkig maar - 12 jaar, en Nu met Poetin is het de vraag hoelang rijk Rijk duurt. maar deze tabel belooft niet veel goeds, want ver voor de 67 jaar begint de leider een oorlog die hij niet kan winnen. Leiderschap is een belangrijke factor in het model.
De Putin-Dynastie maakt weinig kans op een significante plaats in de wereldorde.
wordt vervolgd...
-- 25 juni 22
Op twitter circuleert een kritiek van een econoom - Vuk Vukovic - die veelzeggend is, en veel beter dan ik dat kan laat zien wat er scheelt aan het boek. Hij geeft een aantal referenties die beter uitleggen why nations fail, zie de twee pictures. Wat me vooral bijbleef uit zijn tweets is zijn visie op China dat het altijd een inward focus heeft...--
Reacties