Astrologie in opkomst

 Ik ben zelf op zoek naar Astrologie, omdat ik er recent via een boek op kwam, dat boek is overigens uit 2007, Cosmos en Psyche. Een wetenschapper die zich op astrologie richt. Vervolgens zoek ik op het onderwerp, Astrologie en wetenschap, en dan kom ik bij deze link, en ...:  Neuropsycholoog en neurowetenschapper Marcia Goddard vermoedt dat de opleving van astrologie kenmerkend is voor tijd waarin we leven. “Er is op dit moment natuurlijk ongelooflijk veel onzekerheid. De wereld verandert continu en ons brein houdt niet echt van verandering.” Marcia vertelt dat het lastiger is voor ons brein wanneer het leven onvoorspelbaar is. Dit is volgens haar terug te leiden naar de prehistorie. “Ons brein is natuurlijk geëvolueerd in prehistorische tijden. En onvoorspelbaarheid betekent in die zin voor je brein dat er ergens achter een bosje een wild dier kan zitten dat gevaarlijk is voor jou.” Je brein gaat dan op zoek naar betekenis en houvast, waarin astrologie een uitweg biedt. Doordat de toekomst in de sterren geschreven staat, hoeft je brein zich hier dan geen zorgen meer over te maken. (bron: https://www.npo3.nl/astrologie-wetenschap-of-vissen-naar-zekerheid)

 

Blijkt trending topic te zijn. Cosmos en Psyche schrijft o.a. over synchroniciteit. Hij bijzonder is het dat ik over astrologie lees en dat het onderwerp in toenemende belangstelling staat, zoals boven beschreven.

    Ik schreef* eerder al over astrologie, maar ik heb het nooit echt dieper onderzocht. 

    Dat wil ik nu wel gaan doen. Zelf heb ik het altijd bijzonder gevonden dat astrologische kennis zo wijdverspreid is, maar nooit wetenschap werd. Het blijft altijd in de esoterische hoek.

    Bijzonder.

    Isaac Newton is de bekendste wetenschapper en astroloog. Als zo´n intelligent persoon astrologie als accurate wetenschap beschouwde, moet het wel op waarheid berusten. De astrologie heeft het reeds een paar honderd jaar zwaar te verduren. Mensen met een academische opleiding lachen hartelijk om astrologie als wetenschap. Dat is niet terecht want de astrologie verklaart veel zaken op wetenschappelijke manier die nog niet met de huidige wetenschappelijke methoden gestaafd kunnen worden. (bron: https://wetenschap.infonu.nl/diversen/82778-astrologie-de-wetenschappelijke-achtergrond.html)

    Vraagt om meer.

    Qua trend is de opkomst van astrologie nauwelijks herkenbaar:
      
    Citaten over astrologie:

    ANONIEM: Astrologie is geen godsdienst, geen religie, geen filosofie; zij is geen kunst en nauwelijks een wetenschap. Astrologie is een kunde; de kunde van het duiden uit de sterren. Maar het feit dat er uit de sterren geduid kan worden, leidt tot een wereldbeschouwing met religieuze inhoud.
    SCHOPENHAUER: Een indrukwekkend bewijs van de erbarmelijke subjectiviteit van de mens levert de astrologie, die de loop van hemellichamen op het armzalige ik betrekt. 
    ALDOUS HUXLEY: Misschien is deze aarde de hel van een andere planeet. 
    MARCEL HULSPAS: Het wonder tussen onze oren. Anderhalve kilo maakt ons uniek in de kosmos.
    LOGAN: Het onvermoeibare nastreven van een onbereikbare Volmaaktheid, ook al bestaat het slechts in het beuken op een oude piano, is het enige dat een betekenis geeft aan ons leven op deze nietige planeet.
    MARC CALLEWAERT: Zou het niet interessanter zijn eerst nog een poosje een andere planeet te verkennen: de aarde? (bron: http://www.ww.w.levendegedachten.nl/citaten/astrologie.htm)

    ...
    Op youtube is een video te vinden van Astronomen in gesprek met Astrologen. Astronomen zijn duidelijk de winnaars. Maar misschien wordt de verkeerde vraag gesteld. Astrologie is geen wetenschap, maar waarom is het zo populair?
    https://www.youtube.com/watch?v=IVMPQUzW4Lc

    -- * het thema astrologie komt zes (zeven in verwachting) keer voor op dit blog

    • The Passion of the western Mind (Tarnas) • 28 okt.
    • The livelihood of men (Polanyi) • 10 sep. 2021
    • Weerstand tegen mijn boek (1) • 29 jun. 2020
    • I love(d) models • 10 sep. 2017
    • De aard van het beestje (verandert niet zo snel) • 16 apr. 2016
    • De wereld van denkers en doeners • 20 okt. 2013
    • Human Design • 2 jul. 2010


    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Typisch Spaans: Balay

    Begraven of cremeren?

    Het grootste bordeel van Europa