IBM's transformatie (in perspectief)

De koers van het aandeel IBM staat de laatste tijd onder druk, nadat het bedrijf zeven kwartalen van afnemende omzet laat zien. De afname zit voornamelijk in de hardware-unit. De concurrentie komt vooral uit de hoek van de dienstverlening waar software als service geboden wordt. IBM ziet dan ook als nieuwe koers een business waar de hardware verder wordt afgestoten ten bate van de cloud-computing-dienstverlening. Misschien houdt de organisatie wel het design van hardware en servers in huis, maar besteedt ze de productie ervan uit..

De nieuwe koerswijziging - afstoten van het onderdeel hardware - is mogelijk juist omdat de CEO geen band met deze tak heeft in tegenstelling tot haar voorganger. Desondanks heeft de nieuwe CEO nog geen verbetering van de resultaten kunnen bieden sinds zij aan de macht is (Ode aan de nerd 2012).
Deze transformatie van het bedrijf is te vergelijken met die van Philips waar ze de productie van TV's heeft afgestoten. De nieuwe CEO van IBM werkte voorheen bij IBM in de rol als "group executive marketing, sales & strategy." Dan moet je als nieuwe CEO wel een strategie durven neerleggen.

Terug op de beurs, staat het aandeel onder druk. Warren Buffett kocht de laatste jaren aandelen van het bedrijf op een koers die gemiddeld rond de 172$ ligt (bron: Forbes). Inmiddels staat de koers weer rond dit niveau (ca. 180 dollar). De koers is echter zeer sterk opgelopen sinds de begin van de crisis (koers rond 80$, eind 2008) tot 210 begin 2013. Sindsdien zet de daling in.

Nu wat heeft dit met MCenV te maken?

Misschien is dit wel symbolisch voor de situatie op de beurs. De afgelopen (vijf) jaren is namelijk niet alleen de koers van IBM fors gestegen. Zelf Warren Buffett die in feite nooit in technologiestocks investeert besloot om het aandeel op te nemen. Vooral met de verwachting dat het bedrijf en de koers verder zouden groeien.

Niemand kent de toekomst, maar het zou zomaar kunnen dat de grote koersstijgingen van afgelopen tijd de resultante zijn van dividendbeleid en andere incentives voor aandeelhouders (inkoop eigen aandelen).
Qua strategie (ontwikkeling en implementatie) heeft het management - als IBM even als voorbeeld mag worden genomen - mogelijk te weinig gedaan. Op Wall street ziet men dan opeens zeven kwartalen van afnemende omzet. Het is precies in een sector hardware en software die sterk in ontwikkeling is. En IBM is een groot voorbeeld voor de sector.

Maar misschien is het een utizondering op Wallstreet. Toch voor beleggers die zich afvragen of we nu met een bubble te maken hebben, lette meer op dit soort verhalen. Misschien is het inderdaad typerend voor een bredere markt.

-- 27 juni 2017
IBM favoriet voor blockchain-platform, Reuters

--
VPRO tegenlicht (2015/16) met o.a. IBM, Atos, Google, cisco, etc. over smart cities:
tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/slimme-steden

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?