VDM Woningen

Dit blog kreeg zoveel bezoeken die op een VDM-artikel terecht kwamen (VDM failliet), waar dit echter een andere VDM is dan de op dit moment in de media actuele VDM woningen. Naar ik begrijp is het Friese (of Groningse) bedrijf uit Drogeham met ook een vestiging in Almere - sinds 1880 - in mogelijk faillisement gekomen.

VDM heeft een duurzaam bouwconcept vooral door het gebruik van hoge isolatie die geleverd wordt door het Belgische bedrijf Recticel. Daarnaast bieden ze een eigen concept verwarmingssysteem. Over zonnepanelen is geen informatie bekend. De vraag is of het duurzamheidsconcept altijd een speerpunt is geweest of dat dit er later bij is gekomen.
Naast het duurzame concept is vooral het prefab-concept typerend voor het bedrijf. De woningen worden deels onsite geimplementeerd en gebouwd en deels off-site ontwikkeld.
Het grote "klimaat"probleem is natuurlijk de bouw in Nederland die net als in andere landen grotendeels ingestort is.

Qua organisatie valt me op dat het bedrijf autonoom wilde zijn. Dat blijkt ook uit haar pagina op linkedin; er is zelfs een schoonmaker die voor het bedrijf werkt, in plaats van dat deze ingehuurd wordt. Ook uit een nieuwsbericht op de site blijkt dat het bedrijf "alles zelf in de hand" wil houden. Juist die focus op een niche in de business (frefab) heeft niet geleid tot een even gespecialiseerde en gefocuste organisatie, waar niet-kerntaken werden uitbesteed. Maar dat zegt niets over de problemen die dat mogelijk heeft opgeleverd. Dat kan allerlei oorzaken hebben gehad. De algemene recessie en de crisis in de bouw lijken me de belangrijkste oorzaken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?