Wanneer valt de dollar?

De hypothese "als de dollar valt," vraagt om twee andere dilemma's. Als eerste de vraag wanneer deze zal vallen, want juist het moment waarop is essentieel voor het dilemma. Gaat het om een val in het komende kalenderjaar, het volgende jaar of een decennium later. Dit heeft alles met risico te maken. Correcties op de beurs zijn statistisch uit te rekenen, maar de val van de dollar ligt veel moeilijker, vooral ook door de komst van de euro die statistisch pas een decennium met de valutahandel mee doet.

Het andere dilemma is dan ook de vraag: wie vangt de dollar op? Valuta's zijn alleen in paren te verhandelen. Je kan geen pond kopen zonder een andere valuta aan te bieden zoals de Euro. De valutamarkt is een markt van communicerende vaten. Dus wanneer de dollar valt, welke valuta gaat dan stijgen? De Japanse Yen, de Euro, de Chinese munt (yuan of renminbi) of een van de commodity-currencies (zoals de Australische dollar)?

Of goud? Maar goud is geen munt of valuta. 

Toch denkt menig gerespecteerde spreker dat de val van de dollar lineair leidt tot een stijging van goud, in welke sterkte dan ook. Ik ontvang in mijn mailbox regelmatig het advies om goud te kopen. Zelfs nu goud fors is weggezakt sinds 2011, overtuigt men mij dat de bodem bereikt is. "ik ben al aan het bijkopen," stelt de visionaire belegger. Daar waar een spelregel bij beleggen stelt dat je nooit moet middelen - en als je het dan toch doet kan je beter middelen wanneer koersen stijgen dan wanneer koersen dalen - mag nu bij een gouddaling wel gemiddeld worden.
Dat een daling van de dollar t.o.v. welke valuta dan ook zal leiden tot een stijging van goud lijkt plausibel, maar goud kan niet de uitlaatklep worden van de valutaproblemen, puur omdat de goudmarkt veel te klein is. Goud communiceert niet als expansievat met de andere communicerende valutavaten.

De val van de dollar voorspelt men al decennia lang. Soros schreef begin jaren negentig al dat de dollar zou vallen op premisse dat de hoeveelheid buitenlandse schuld van de VS niet houdbaar zou blijven. Als oplossing stelde hij voor een internationale centrale bank op te richten.

Anderen zien in het huidige tijdperk de opkomst van virtuele munten en juist het verlies aan macht van de centrale banken (Bitcoins e.d.).

Waarom duurt het zo lang voordat de dollar daalt, juist terwijl iedereen lijkt te begrijpen dat deze munt wel aan sterkte moet inboeten. "De dollar is niets meer waard."

Ligt het antwoord juist niet in het feit dat veranderingen - het cliché - veel tijd kosten. En juist fundamentele veranderingen vragen veel tijd. In het valutaveld zijn er nog geen nieuwe munten die de rol van de dollar deels kunnen overnemen. Als het gaat om valuta's dan kent bijna elke valuta het probleem van de dollar - namelijk de beperkte geloofwaardigheid (slechte imago) van de authentieke waarde doordat elk land te hoge schulden heeft. Als valuta's communicerende vaten zijn, dan verandert er relatief gezien weinig, want geen elke economische macht wil in deze tijd een sterke munt.

Dit - de zwakte van de dollar en andere valuta's - heeft alles met cultuur te maken. We leven in een culturele onzekerheid waar elk moment een nieuwe financiële crisis kan oplaaien. Juist in zo'n scenario van extreme onzekerheid en fragiliteit zal men er alles aandoen om grote veranderingen tegen te houden waar de consequenties niet van zijn te overzien. Hoe meer men roept dat de dollar zal vallen en met elke grotere overtuiging, ... hoe langer het zal duren?

-- juni 2024. Luist ik naar een interview met John Rubino, en die schreef in 2008 ook een boek over de val van de dollar:

Zijn verhaal is (16 jaar later) dat de dollar niet langer als de petrodollar als handelsvaluta zal worden gebruikt en dat de Brics-landen hun eigen valuta zullen gebruiken voor trading...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?