Rokende scholier niet meer zo stoer

'Rokende scholier niet meer zo stoer'
Door CASPAR NABER. Het aantal rokende middelbare scholieren is in tien jaar tijd gehalveerd. De daling doet zich voor bij alle schooltypen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht en de GGD Zuid-Limburg op ruim driehonderd scholen in ZuidOost-Nederland.
Ruim 25.000 middelbare scholieren van 13 en 15 jaar vulden in 1996, 2001 en 2005 een vragenlijst in over hun rookgedrag. Uit de antwoorden blijkt dat de helft minder leerlingen op deze jonge leeftijd begint met roken.
,,Bij de tweedeklassers daalde het aantal rokers van 22 procent in 1996 naar 8 procent in 2005. Bij de vierdeklassers daalde dat percentage van 38 procent naar 22 procent,'' zegt onderzoeksleider professor Onno van Schayck. Hij en zijn team zijn het meest verbaasd over de uitkomst dat de daling net zo groot is op het vmbo als op havo en vwo. ,,Tot nu toe bleek uit elk onderzoek dat alleen scholieren op het vwo minder rookten.''
De oorzaak van die daling werd niet onderzocht, maar Van Schayck kan er wel iets over zeggen op basis van eerdere onderzoeken. ,,Het aantal rokers in de klas en het al dan niet roken door de opiniemakers, zeg maar de populaire binken, bepaalt of scholieren beginnen met roken. Die binken zeggen nu in het algemeen: roken is niet stoer.''
De resultaten zijn volgens hem mede te danken aan het anti-rookbeleid van de overheid, ook uitgedragen door de leraren. ,,Daardoor is niet alleen de groep vmbo'ers bereikt, maar is ook het 'stiekem roken' buiten het schoolplein langzamerhand zielig geworden.''
De halvering van het aantal jonge rokers, cijfers waarmee de onderzoekers 'buitengewoon blij' zijn, heeft ook een ander effect. Van Schayck: ,,Als je doorrekent, dan zullen er onder scholieren die 13 jaar waren in 2005 op latere leeftijd 11.500 minder gevallen zijn van COPD (chronische bronchitis en longemfyseem), 3400 minder gevallen van longkanker en 1800 minder hartaanvallen vergeleken met 13-jarigen in 1996.''
Al gaat het om een volledig 'Limburgs' onderzoek; de onderzoeksleider denkt niet dat de middelbare scholieren afwijken van die in de rest van Nederland. ,,Het aantal deelnemers is te groot om het toeval te laten zijn. Bovendien laten vergelijkbare steekproeven van Stivoro (Stichting Volksgezondheid en Roken) eenzelfde cijfers zien,'' aldus Van Schayck.
Dat juist tweede- en vierdeklassers werden bevraagd komt volgens hem doordat kinderen aan het einde van de eerste klas het meeste experimenteergedrag vertonen. In de vierde en vijfde klas zit naar zijn zeggen het grootste aantal rokers.


---
AD Vraagt verder:
Ooit zal er een volledig rookvrije samenleving zijn. Wat vindt u?

Nee, dat lijkt me niet. Dat Nederland voorop loopt zegt weinig over de trend in rest van de wereld.

Maar ondertussen is er wel veel veranderd. Al duurt het jaren. In mijn tijd was roken nog stoer en lange tijd daarna ook. Pas sinds kort is de wenteling. Veranderingen nemen veel (doorloop-) tijd in beslag.

-- 19 april 2016
Vandaag een bericht op de economist, dat Philip Morris, grootste sigarettenproducent die de industrie compleet wil veranderen door in te zetten op de iQOS, dat is een andere uitvinding dan de e-sigaret  en in tegenstelling tot deze laatste een sigaret waar de verbranding niet doorzet en er zodoende geen nicotine vrijkomt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?