Ontbreken van Duidelijke Overtuiging onderdeel van DNA Nederlander?

In het kader van de discussie over de LegerImam -- Een discussie van enige tijd geleden -- vond ik de onderstaande uitspraak van iemand.

“Het toont weer eens aan dat het niet hebben van een duidelijke overtuiging een genetisch trekje is in de Nederlander.” (Ted Schrey, Montreal op 15-04-2009, 10:00 - Trouw, “Het CDA zou juist trots moeten zijn op deze legerimam”).
DNA bepalen. illustratie
van Señor Salme

Wat zijn de cultuurpijlers van de Nederlandse samenleving? De Nederlandse koopmansgeest of handelsgeest is er in ieder geval één van. Vroeger was het zo dat business (zaken) en politiek en zeker religie gescheiden moesten blijven. De scheiding van politiek en business staat tegenwoordig wat onder druk, in men eist meer duurzaamheid van ondernemers. De scheiding religie en business is al ouder. 

Internationale handel kwam opgang waarmee religieuze barrières geslecht werden. Geloof staat buiten spel als het om handel gaat. Sinds ik de Koran gelezen heb weet ik dat Mohammad het op Joden heeft gemunt omdat deze niet enkel handelden maar ook rente eisten op leningen. Maar uitzonderingen daar gelaten zijn religie en handel niet conflictief.

Wat nu gebeurt is dat er niet zozeer sprake is van handel met andere landen, staten en religies, maar dat de handel het arbeidsproces is binnengetreden. En daarmee ook de religieuze en cultuur verschillen. Mensen met een verschillende geloofsovertuiging staan nu samen op de werkvloer.

Het scheiden van business en geloof is een ding, het scheiden van (interne) organisatie en geloof is van een geheel andere orde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?