Integratiedeskundige - Tariq Ramadan

In ons productieve leven spelen we meerdere rollen. Interessant is in dit geval de lijst aan rollen die adviseur Tariq Ramadan speelt en gespeeld heeft; integratieadviseur, bemiddelaar, deskundige...

De vraag echter die iedereen zich binnen -- vooral bedrijven -- moet stellen is "wat doet een adviseur?"
Een van de belangrijkste kenmerken van een adviseur is dat deze zich "tussen de partijen begeeft." Een adviseur is een intermediair. Echter in dit geval en vaak ook in andere gevallen is het netwerk van de adviseur een probleem voor bepaalde bestaande groeperingen. Nu zijn het zijn contacten met de Iraanse regering, die niet passen in het huidige tijdsbeeld.

De zaak sleept al een paar maanden en zijn reactie is wat vreemd:

Ik sleep Rotterdam voor de rechter. Woedend is moslimfilosoof Tariq Ramadan dat hij dinsdagmiddag van journalisten moest horen dat de gemeente Rotterdam hem heeft ontslagen.

Het is de verantwoordelijkheid van elke adviseur om goed en duidelijk na te gaan of zijn inzet niet meer weerstand oproept dan dat hij veranderingen kan bewerkstelligen. In dit geval werd de weerstand tegen zijn rol met de dag groter.

In april al moest een wethouder door deze adviseur het veld ruimen. Heeft Tariq dit niet aan zien komen?
http://mcenv.blogspot.com/2009/04/wethouders-rotterdam-weg-om-tariq.html

Zijn laatste rol is die van verkoper / advocaat die tot het eind blijft vechten tegen onrecht. Hij sleept Rotterdam voor de rechter. Een stijlbreuk met eerdere rollen? Misschien heeft hij gelijk dat hij onjuist is bejegend, maar hij zit nu eenmaal in een moeilijk pakket. Op dat moment blijkt vaak de ware aard van de adviseur en of hij echt met al die belangentegenstellingen heeft kunnen omgaan.

--
6 feb 2018, "Tariq Ramadan verdacht van verkrachting." In NRC verschijnt het artikel, de val van islamtheoloog... (mei 2023 wordt hij hiervan in Geneve vrijgesproken!)

-- juli 2023. meer over ... Levensloop (WIKIPEDIA):
Ramadan studeerde filosofie en Franse literatuur. Hij promoveerde in de filosofie aan de Universiteit van Genève. De eerste versie van zijn proefschrift werd door Prof. Genéquand wegens haar apologetische strekking afgekeurd. De jury beoordeelde het proefschrift als "niet wetenschappelijk." In 1998 onderbrak hij zijn bezigheden in Genève voor een jaar van studie aan de Leicester Islamic Foundation (bekend om de verspreiding van de werken en gedachtegoed van Maududi) in Markfield, Engeland. Hij studeerde filosofie en Franse literatuur op Masters niveau (scriptie De notie van lijden in Nietzsches filosofie), Arabisch en islamitische studies voor zijn PhD met een dissertatie over Friedrich Nietzsche getiteld Nietzsche als Historicus van Filosofie. Hij studeerde ook Arabisch en islam aan de leidende islamitische Al Azhar universiteit in Caïro. Hij was tot 2004 leraar aan het college van De Saussure (Genève) en docent islamologie aan de universiteit van Fribourg. In maart 2018 onthulde het Franse opinieweekblad Le Point dat Tariq Ramadan noch hoogleraar in de islamologie is, noch in de filosofie.

Zijn grootvader van moederszijde is Hassan al-Banna, de stichter van de Moslimbroederschap in Egypte. Zijn vader, Saïd Ramadan, een van diens volgelingen, verliet Egypte na het verbod op die organisatie en vestigde zich in Zwitserland. Tariq Ramadan en zijn broers beheren er de lokale islamitische Stichting.

In februari 2004 accepteerde hij een aanbod van de Universiteit van Notre Dame in Indiana (VS) voor een aanstelling als hoogleraar godsdienst. Zijn visum werd echter in juli 2004 ingetrokken en hij zag zich daardoor gedwongen van de aanstelling af te zien.

Het Amerikaanse Department of Homeland Security weigerde een duidelijke reden voor het intrekken van het visum te geven, maar verwees in algemene termen naar de ruime bevoegdheid die de Patriot Act de overheid geeft om vreemdelingen die "het terrorisme steunen" de toegang te weigeren. Er waren vooraf aanwijzingen in deze richting gepubliceerd. Men heeft dit in verband met Ramadan echter nooit kunnen bewijzen, wel heeft hij een donatie gedaan in 2003 aan een islamitische liefdadigheidsinstelling die geld aan Hamas heeft geschonken, waardoor zijn beroep werd afgewezen.

In oktober 2005 aanvaardde Ramadan een gastdocentschap aan het St Antony's College van de Universiteit van Oxford. Hij is tevens benoemd tot adviseur van de Britse regering voor moslimaangelegenheden.

In december 2006 aanvaardde Ramadan een gasthoogleraarschap ‘Identiteit en Burgerschap’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze leerstoel wordt betaald door de gemeente Rotterdam. Naast gasthoogleraar werd Ramadan ook aangesteld als adviseur van de gemeente Rotterdam op het terrein van integratie. Ramadan moest de dialoog tussen moslims en niet-moslims op gang brengen.

Op dinsdag 6 november 2007 werd Ramadan kandidaat voor de leerstoel 'Islam in de Westerse Wereld' aan de Universiteit Leiden. Deze leerstoel zou door de sultan van Oman gefinancierd worden. De voorgenomen benoeming kwam de Leidse universiteit op veel kritiek te staan. Volgens critici spreekt Ramadan met dubbele tong: gematigd en tolerant naar westerlingen en conservatief en orthodox richting de islamitische gemeenschap. Op 28 november 2007 maakte Ramadan bekend af te zien van de functie met als motief dat zijn gezin op zou zien tegen de verhuizing van Engeland naar Nederland. Ramadan koos daarom voor Oxford, waar hij inmiddels senior research fellow was. Wel was er volgens Ramadan een lastercampagne tegen hem gaande door een handvol politici en journalisten.

Ramadan in Genève. In 1993 lanceerde Tariq Ramadan een heftige campagne om de opvoering tegen te houden van Le fanatisme, ou Mahomet le Prophete, een klassiek toneelstuk van Voltaire tegen religieus fanatisme in het algemeen. De opvoering was ter gelegenheid van de driehonderdste verjaardag van Voltaire georganiseerd door de federale regering en de stad Genève. De directie van de toneeluitvoeringen sprak van censuur en wilde niet toegeven, maar het toneelstuk werd door de directie Culturele Zaken van de stad Genève (de socialist Jean Ziegler) vanwege vermeende 'discreditering van de Islam' geschrapt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?