Het leven van de jonge Buffett

... de weg die Buffett ... bewandelde tot hij zijn eerste miljoen bij elkaar gesprokkeld had. (Hij) ... is met vrijwel niets begonnen...

6 JAAR Waar het intellect van de jonge Warren zijn ouders al eerder was opgevallen is het op deze leeftijd dat Buffett zijn eerste stappen als ondernemer doet. Buffett koopt six-packs Coca-Cola uit de kruidenierswinkel van zijn grootvader voor $ 0,25 om de flesjes voor 5 cent stuk te verkopen. Buffett realiseerde met de verkoop van de zes losse flesjes een winst van 5 cent. Waar andere kinderen in zijn buurt aan het spelen waren, was Buffett op zijn zesde al bezig met geld verdienen.

11 JAAR Op elfjarige leeftijd koopt Buffett zijn eerste aandelen - Cities Service - voor $ 38 per stuk. Drie aandelen voor hemzelf, drie voor zijn zuster Doris. De aandelen dalen aanvankelijk tot $ 27, maar de geschrokken Buffett hield zijn aandelen stevig vast. Spoedig zouden ze herstellen tot een waarde van $ 40. Reden voor Buffett de aandelen te verkopen – een beslissing waarvan hij spijt zou krijgen: aandelen Cities Service stijgen vervolgens bijna onafgebroken door tot $ 200. Deze ervaring leerde hem één van de belangrijkste eigenschappen van succesvolle beleggers: het hebben van geduld...

13 JAAR Op dertienjarige leeftijd vult Warren zijn eerste inkomstenbelastingformulieren in. De jonge Buffett werkt op deze leeftijd als krantenjongen voor de Washington Post. Het bedrijf waarvan hij later de grootste aandeelhouder zou worden. Het werk dat hij deed als krantenjongen was voor Buffett aanleiding om zijn voor $ 35 gekochte fiets als aftrekpost op te voeren. Het is ook op dertienjarige leeftijd dat Buffett aan een vriend van zijn familie verklaart dat hij op dertigjarige leeftijd miljonair zal zijn, 'anders spring ik van het hoogste gebouw in Omaha.' Een jaar later investeert Buffett $ 1200 van zijn spaargeld in 16 hectare landbouwgrond, om deze grond al snel daarna te verpachten. Op vijftienjarige leeftijd verdient Buffett maandelijks al $ 175, met zijn meerdere krantenwijken. Een heel respectabel bedrag voor die tijd (1945) - helemaal voor een 15-jarige.

17 JAAR Buffett, inmiddels bezig met zijn laatste jaar van de middelbare school, koopt samen met een vriend een tweedehands flipperkast voor $ 25. Gelukkig dat Buffett's vriend technisch is - hij weet de niet goed werkende machine weer aan de praat te krijgen. De flipperkast wordt geplaatst in een kapsalon in de buurt en Buffett fantaseert over het winstpotentieel. Spoedig worden nog enkele tweedehands flipperkasten aangekocht. Dit 'bedrijf' wordt later voor het bedrag van $ 1200 verkocht aan een Amerikaanse oorlogsveteraan. Het is op negentienjarige leeftijd dat Buffett al zijn universitaire studie afrondt, door nog een aantal vakken tijdens de zomervakantie halen.

21 JAAR Buffett koopt een Texaco-tankstation als één van zijn investeringen. Een investering die minder rendabel is dan aanvankelijk gehoopt. Tevens werkt hij op dat moment voor een effectenhandelaar en geeft hij in deze jaren avondcolleges 'Investment Principles' aan de University of Nebraska. Zijn studenten waren vaak meer dan dubbel zo oud als hijzelf. 24 JAAR Op vierentwintigjarige leeftijd gaat Buffett aan de slag voor Benjamin Graham, de grondlegger van 'value investing' zoals we dat nu kennen. Buffett begint hier met een startsalaris van $ 12.000 per jaar.

26 JAAR Buffett heeft zijn studie inmiddels alweer zes jaar geleden afgerond, en zijn persoonlijk vermogen is gegroeid van $ 9.800 tot meer dan $ 140.000. Buffett stopt met het werken voor Graham, die zelf op dat moment aan de vooravond van zijn pensioen staat. Op 26-jarige leeftijd gaat Buffett van start met zijn partnerships, een soort kleine beleggingsfondsen voor een aantal vrienden en kennissen van Buffett en zijn familie. De vergoedingsstructuur (25% van het rendement boven een basisrendement van 6%) in combinatie met zeer goede rendementen, maakt dat Buffett in deze tijd bijzonder goed kon verdienen, en Buffett op 31-jarige leeftijd miljonair zou worden.

Amper 25 extra jaren bleken voor Buffett al voldoende om van dit eerste miljoen een miljard te maken. Lessen Uit bovenstaand tijdsoverzicht blijkt dat Buffett al van jongs af aan gefascineerd is geweest in het verdienen van geld – niet zozeer in het uitgeven ervan dat vele anderen veel interessanter vinden. Buffett toonde hierin een grote mate van vastberadenheid en een bijzonder sterk doorzettingsvermogen. Waar anderen vaak maar afwachten liet Buffett daden zien, hoewel opgemerkt zij dat ook lang niet iedere investering van Buffett even succesvol uitpakte. Een aardige les die ten slotte getrokken kan worden is dat zowel geld als kennis cumulatief van karakter zijn, en elkaar ook exponentieel kunnen versterken. Buffett zelf hecht veel waarde aan het investeren in kennis.
Het is in die zin ook niet voor niets dat Buffett ten aanzien van geld, kennis en eigenlijk ook ten aanzien van het leven in het algemeen nogal eens de vergelijking maakt met een rollende sneeuwbal, op een lange helling vol met natte sneeuw. Het is de kunst dit soort spreekwoordelijke sneeuwballen al op jonge leeftijd aan het rollen zien te krijgen... "Life is like a snowball. The important thing is finding wet snow and a really long hill." - WARREN BUFFETT
(Bron:
FD / Hendrik Oude Nijhuis)

Een ander perspectief op dit artikel is de rol die het speelt als voorbeeld. Menig belegger heeft Buffett op zijn vizier als het gaat om rendement halen.
Wat we bij de beurs niet uit het oog mogen verliezen is de houding ten opzichte van deze beurs en de economie, want die verschilt nogal tussen de Amerikanen en de Europeanen. De eerste groep is veel meer optimist van nature, waar de European eerder skeptisch en pessimistisch is. Dat de Amerikaan optimist is is mogelijk te verklaren omdat ze een leidende rol spelen in de wereld (van economie en beleggen). Het fenomeen van nu is typisch: De Amerikaanse stijl heeft ons de kredietcrisis gebracht, maar evensnel -- lijkt het nu -- lost Amerika de problemen ook weer op. Onder andere DOOR die positieve instelling. Dat dat gepaard gaat met een goedkopere dollar moeten de Europeanen maar voor lief nemen.
Toch mag men zich overal - in het bedrijfsleven - afvragen of men in het dagelijkse leven niet wat meer optimistisch mag zijn. Lossen de problemen zich daarmee niet automatisch op?

... Oud NIEUW in relatie met Buffett:

Imago van Superbelegger loopt deuk op.
Ook de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is niet immuun voor de kredietcrisis. 'Maar', zegt beursanalist Cees Smit, 'hij heeft ook ongelooflijk grote risico's genomen.'
De kredietstatus van Buffetts Berkshire Hathaway is woensdag door Moody's naar beneden bijgesteld naar 'AA2'. Tot gisteren kreeg de onderneming nog het grootst mogelijke AAA-vertrouwen. De economische crisis laat ook Buffett niet ongemoeid.

Niet alleen zal het verzekerings- en beleggingsbedrijf nu moeilijker en tegen hoger tarief aan geld moeten komen. Ook het degelijke imago van beleggingsgoeroe en miljardair Warren Buffett krijgt een dreun. Alles wat hij aanraakte leek immers lange tijd in goud te veranderen.

Voor Moody's waren de recessie en investeringsverliezen aanleiding om de rating naar beneden bij te stellen. Berkshire Hathaway leed in de 44 jaar dat Buffett aan het roer staat nooit eerder zo'n groot verlies als vorig jaar.

Het verlies was vooral te wijten aan de door Buffett verkochte derivaten. De langlopende verplichtingen die Bershire met de derivatenpositie is aangegaan, overtreffen op de balans momenteel de aandelenbezittingen. 'Hij is een gevaarlijke belegger', zegt Cees Smit van Today's beheer. Een maand geleden sprak kredietbeoordelaar Fitch al minder vertrouwen uit in de kredietwaardigheid van Buffett. Voor Fitch was er naast de grote risico's op de balans van Berkshire Hathaway nog een reden om de status naar beneden bij te stellen: de zogenaamde 'key man risk'. Voor de 78-jarige Buffett is nog altijd geen opvolger bekend. Daarin schuilt volgens Fitch een gevaar voor de onderneming.

Smit onderschrijft dit probleem. Buffett is gezichtsbepalend voor het beleggingsvehikel van zijn bedrijf. 'Als de man overlijdt, dan zullen de koersen kelderen.' Warren Buffett heeft derivaten uitstaan met een looptijd van tien jaar. 'De grote baas gaat risico's aan voor een looptijd waarvan de kans reëel is dat die zijn levensduur overschrijden.'

Warren Buffett bezit 20% van de aandelen van Moody's. Vorig jaar was dit aanleiding voor hevige discussies over de onafhankelijkheid van de kredietbeoordelaar. Het verzekeringsonderdeel van Berkshire Hathaway kreeg toen nog als enige in die markt een AAA-status. Buffetts onderneming kon vanwege deze beoordeling goedkoper lenen dan de concurrentie. Moody's en Berkshire werden beticht van belangenverstrengeling. Buffett heeft dit altijd ontkend. In 2008 zei hij nog 'zich niet te kunnen herinneren ooit gebeld te hebben met het management van Moody's.'

Volgens analisten is het te vroeg om dit verwijt nu van tafel te vegen met de negatieve bijstelling van de kredietstatus. Volgens Smit was het de hoogste tijd voor een lagere rating. 'Moody's kon niet anders. Het is eigenlijk al ongeloofwaardig dat ze hier nu pas mee komen.'

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?