De meest gezonde religieuze levensstijl

Interessant (resultaat) onderzoek:

Protestant leidt gezondste leven door Hans Kuitert VOORBURG - Katholieken en niet-kerkelijke medeburgers zijn de zwaarste drinkers van ons land. Leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) leven veruit het gezondst, ze roken weinig en drinken met mate, hoewel hun strengere Biblebelt-vrienden net als de katholieken naar God op zoek gaan achter de (kroon)kurk. Islamieten raken nauwelijks een druppel aan, maar zijn wel weer stevige rokers en van alle gelovigen en ongelovigen in ons land het zwaarlijvigst. Ze bewegen onvoldoende. In een gisteren uitgebracht rapport over geloof in ons land legt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de relatie tussen geloof en levensstijl. Voor een deel bevestigt het 144 pagina's tellende boekwerk bestaande vooroordelen, zoals het rijke Roomse leven, saaie calvinistische matigheid en islamitische afzondering. Voor een deel levert het rapport ook munitie voor nieuwe 'volkswijsheden'.
Zo blijkt dat moslims zich duidelijk minder gezond voelen dan christelijke gelovigen of niet-kerkelijken. Moslims gaan vaker naar een huisarts of specialist, al komen ze weer minder dan gemiddeld bij de tandarts.
PKN'ers, protestanten zonder zwarte kousen, komen uit het onderzoek naar voren als de braafste burgers, maar ook de meest sociale. Ze zijn het vaakst actief in het vrijwilligerswerk - ook buiten hun kerk - maar zij weten ook van alle Nederlanders het hoogste inkomen te genereren. Het CBS heeft ontdekt dat de levensstijl ook afhankelijk is van de frequentie waarmee gelovigen hun knieën pijnigen in een kerkbank of hun rug krommen richting Mekka.
Wie sporadisch een kerk binnenwandelt heeft twee keer zoveel kans een zware drinker te worden dan de devote, die er minstens éénmaal per maand de donderpreek aanhoort. Hoe frequenter het kerkbezoek hoe gezonder.
In 2008 rekende 58 procent van de bevolking boven de 18 jaar zich tot een kerkgenootschap, heeft het CBS ontdekt. De r.-k.-aanhang is nog steeds het grootst, namelijk 30 procent van die 58 procent. Zo'n 10 procent ziet zich als Nederlands hervormd, 4 procent gereformeerd en 5 procent rekent zich tot de PKN. De islam is goed voor 5 procent van de volwassen bevolking. Als het gaat om werkelijk kerk- en moskeebezoek zijn de cijfers anders. Tien jaar geleden ging nog 23 procent van de bevolking ten minste eens per maand naar de kerk, nu is dat nog maar 19 procent. Onder de moslims neemt het wekelijkse moskeebezoek ook af. (Telegraaf)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?