Waar je mee omgaat, word je mee besmet


Wie slank wil blijven, kiest best dunne vrienden. Dikke tieners hebben de neiging vriendschap te sluiten met mensen die ook gewichtsproblemen hebben. Dit onderzoek doet het bewijs groeien dat obesitas besmettelijk is.
Een Amerikaans onderzoek bestudeerde het gewicht van 5000 kinderen en toonde een groot verband aan tussen het gewicht van tieners en dat van hun beste vrienden. Niet alleen dikkerds, maar ook slanke kinderen zoeken elkaars gezelschap op. Expert in obesitas Tam Fry: "Er is steeds meer bewijs dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen obesitas en vrienden. Ze hebben meer invloed op je gewicht dan anderen uit je omgeving, zelfs als ze kilometers verder wonen."
De grootste oorzaak is het delen van slechte gewoonten. Vrienden eten samen ongezonde dingen en sporten te weinig. Als je samen met dikke vrienden dineert, is de kans groot dat je hetzelfde in je mond stopt als wat hen dik maakte. Dit onderzoek betekent dat je een grote invloed hebt op het gewicht van je vrienden. Je kunt ze aansporen een gezonder leven te leiden en samen gaan wandelen in plaats van computerspelletjes te spelen.
"We leren van onze leeftijdsgenoten en eten vaak samen met onze vrienden. Dus zo kunnen kinderen slechte gewoonten oppikken. Maar ik wil niet beweren dat dikke tieners per se slechte gewoonten hebben. Veel kinderen eten ongezond, maar ze kampen niet allemaal met overgewicht. Ze consumeren nog steeds het meeste eten met hun gezin", aldus een andere gezondheidsexpert. (HLN)


De omgeving is nogsteeds een van de grootste drijfveren van veranderingen. Maar hoe stel je die omgeving samen..?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?