De toerist anno 2024

 In Barcelona schijnt er een heus conflict te zijn ontstaan tussen de toerist en de lokale bevolking. Beiden als enkelvoudige spelers: de toerist versus de autochtoon, zou dat kunnen?

Die autochtoon bestaat niet als vertegenwoordiger van het Spaanse (Catalaanse) publiek, want Spanje is een zeer divers land en in een gebied rond Barcelona wonen naast de Catalaanse bevolking, vele groepen van andere Spaanse gebieden, als ook "residentietoersiten," die natuurlijk geen toeristen zijn maar immigranten.

Het probleem ligt niet in het enkelvoud, maar in het meervoud. De massificatie. De Sagrada Familia schijnt jaarlijks 20 miljoen bezoekers te trekken. De boulvards in en rond Barcelona moeten uitgebreid worden om de massale stromen vakantiegangers te kanaliseren.

En dan is er nog het probleem van de stijgende huizenprijzen omdat veel panden of appartementen enkel nog maar voor vakantieverhuur gebruikt worden en dus een investeringsdoeleinde hebben gekregen, waardoor de huizenmarkt krapte ondervindt met als gevolg stijgende prijzen.

Hoe manage - om een modern woord te gebruiken - je het toerisme?

En, hoe voorkom je dat je als enkelvoudige toerist in de massa terecht komt?

Dat laatste is wat me het meeste verbaast. 's Morgens om acht uur is de boulevard leeg, maar dan begint de spits om 10 uur. Het massale karakter van het toerisme is precies het gewone karakter van mensen: we zijn kuddedieren.

Toevallig ben ik een paar dagen op vakantie en hier wat meer in het binnenland moet je het hebben van rivieren en pantanos, dat zijn stuwmeren of gewone meren. Maar er zijn maar weinig plaatsten waar weinig mensen komen, en om die te weten moet je eerst kennis hebben hoe je er komt want de wegen zijn niet voor de hand liggend. Dus mogelijk is het wel om de massa te ontlopen, maar je moet er wel wat voor doen.

Iedereen wil hetzelfde: de zon en die vind je niet in NEderland op 21 juli. In ieder geval kan je er niet van op aan. Dus Nederland is geen bestemming voor het massatoerisme.

Het verhaal gaat dat "de toerist," is Spanje moe is geworden van dezelfde zon, en dat ze niet meer zon-zee-strand zoeken maar een alternatief. Dat begint natuurlijk zoals bij elke verandering altijd bij een groep pioniers. Er zijn vele alternatieven voor de aanbieding zon-zee, zoals een rustiek verblijf land inwaards. En dit was precies gedurende de pandemie erg populair. Daar heb je het weer. Massaal zochten de toeristen toen iets anders. Maar nu schijnt de toerist meer het noorden op te zoeken, zoals Asturias of Galicia: maar voordat je dat in de statistieken terugvindt ben je wel een tijd verder.

Dus dat hele Barcelona-probleem dat massaal in de social media wordt uitgemeten, is misschien al een laatste stuiptrekking van een situatie die al onderhuids aan het veranderen is. De toerist is al moe en zoekt een alternatief, maar het beleid en de regering ijlt altijd na.

Dan moet daar nog steeds een oplossing gevonden worden. Maar misschien lost het probleem zichzelf ook op.

Voor mij is het een teken dat massatoerisme overal te vinden is, waaronder op de beurs. Men wil nu massaal in dure technologieaandelen, zoals... terwijl de jongeren al een alternatief zoeken voor... omdat ze moe worden om gevangen te zittten in een service oplossing die niet meer van deze tijd. Maar een alternatief leren kost tijd. Of  men zit in een netwerk zoals ... waar 99% van de oplosssingen op elkaar lijken. Vroeger toen het netwerk nog niet zo groot was, en vernieuwend en verfrissend leek, was het een feest om er te vertoeven. Nu is het een product van het massatoerisme geworden. Verstikkend en altijd hetzelfde. IN feite de hele sociale media lijkt een massaproduct, war de aandacht even vliegt van A maar een moment later bij B aankomt. Het ene moment staat de rij voor de kathedraal een moment later voor het favoriete restaurant.

Of de vergelijking van technologie en massatoerisme helemaal opgaat weet ik eigenlijk niet. Maar ergens zit er precies dezelfde mens achter heb ik het idee.

Daarmee los je het probleem - nu even van het massatoerisme - niet op. Dat laat zichzelf misschien oplossen, wanneer de zwerm toeristen ergens anders heen uitwijken. De regering en het management die investeren in nieuwe inafrstructuur lopen waarschijnlijk altijd achter de feiten aan.

En dan is er ook nog de toerist op zich. Zoals die toerist die in de zomer op bezoek komt en over straat loopt zonder shirt, "omdat het kan." Dat zou deze thuis niet doen, want daar is sociale controle. De toerist is anoniem en ontloopt alle regels. Maar dat is weer een ander verhaal. Maar sociale controle is misschien wel een gezamelijke noemer in dit verhaal.
 
[terwijl ik zoek naar een afbeelding zie ik een verhaal van het Parool over "last van toerisme? met het advies om thuis te blijven - dat doet natuurlijk niemand - en die pagina kan je dan "bezoeken" Kies ik daar voor?] 

--
--

-- 4 augustus

"Hoe Venetië steeds verder gaat om massatoerisme af te remmen: “Reserveringssysteem is volgende stap” / Venetië heeft een zoveelste poging ondernomen om massatoerisme in te dammen. Sinds donderdag zijn groepen van meer dan 25 personen en gidsen met luidsprekers verboden. Dagjestoeristen moesten ook al vijf euro entreegeld betalen. Hoe groot is het probleem intussen? En volgen er nog regels? Toerisme-expert Jan van der Borg (KU Leuven), die in de lagunestad woont en werkt, legt uit." (https://www.hln.be/buitenland/hoe-venetie-steeds-verder-gaat-om-massatoerisme-af-te-remmen-reserveringssysteem-is-volgende-stap~a0af1f09/)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)