"Profeet Houellebecq"

"Michel Houellebecq zegt dat hij zich terug heeft getrokken van de literatuur, maar de laatste roman van zijn carrière eindigt met een Franse presidentsverkiezingen die in 2027 zullen plaatsvinden. Hoewel Eric Zemmour en Marine Le Pen verschijnen, is de winnaar een fictief personage dat het beleid van het liberale centrum voortzet met de vlag van de startup-land van zijn voorganger, een duidelijke verwijzing naar Emmanuel Macron. In het echte leven is Macron een fan van Houellebecq en in 2019 overhandigde hij hem persoonlijk het Legioen van Eer, waarbij hij een literair systeem dat nooit heeft kunnen verteren dat zijn enfant terrible de meest gelezen hedendaagse Franse auteur ter wereld is. Uiteraard is de overwinning van het macronisme in de roman geen goed nieuws, maar eerder het laatste hoofdstuk in de langzame neergang van Frankrijk in het bijzonder en van het Westen in het algemeen. Het idee is dat de ideologische verdeeldheid een nutteloze komedie waar niet eens de extremen ontsnappen, omdat het probleem van de moderne politiek dezelfde moderniteit is. Tussen nihilisme en tederheid, de politieke thriller loopt leeg en de laatste pagina's zijn gevuld met trieste metafysische meditaties.

De parlementsverkiezingen van 2024 komen niet in goede tijd voor Houellebecq. Vernietiging / Annihilation was geen hit. Het laatste boek dat sindsdien is gepubliceerd, Een paar maanden van mijn leven, wilde een reeks rampen in de public relations van de schrijver zelf rechtvaardigen, zoals: deelname aan een pornografisch-artistieke film die, ondanks de juridische kruistocht van onze antiheld, tot stand kwam, zag deze toch uiteindelijk het licht zien, een interview met Michel Onfray dat hem de inmiddels de klassieke klachten kostte van het aanzetten tot haat tegen de islam, heeft Houellebecq geprobeerd de controle over zijn verhaal terugkrijgen, maar uiteindelijk heeft hij zichzelf afgeschilderd als iemand die surrealistisch grillig en verdwaald is, altijd half dronken, zorgeloos en gemakkelijk te manipuleren. Naar aanleiding van het interview met Onfray kwam Jordan Bardella naar buiten om te zeggen dat de woorden van Houellebecq over moslims ‘buitensporig’ zijn.

... 

...

Het Frankrijk dat tegenwoordig stemt, bakermat van een culturele draad die van Verlichting naar Deconstructie loopt, probeert een seculiere oplossing te vinden voor het probleem van de moderniteit. Extermen hanteren is een instrument van Houellebecq omdat hij een briljant schrijver is en de helderheid van zijn kritiek is ongeëvenaard. Maar misschien is de sleutel wel dat de lezers ervan de diepe overtuiging delen dat er geen oplossing bestaat. In de laatste passage van Vernietiging, is de hoofdpersoon, een Enarqué* genaamd Paul Raison (half Paulinisch geloof, half wetenschappelijke rede), hij is stervende als gevolg van een terminale ziekte en zegt tegen zijn vrouw: “Ik denk niet dat het binnen onze macht lag om dingen te veranderen.” Ze antwoordt: “Nee, mijn liefste. – Ze keek hem in de ogen, half glimlachend, maar haar gezicht straalde tranen-. We zouden prachtige leugens nodig gehad  hebben.'" (bron: Vrije Tribune, El Pais, Joan Burdeus, https://elpais.com/babelia/2024-07-05/profeta-houellebecq.html)

* - Enarqué is iemand die aan de Ecole Nationale d'Administration (ENA) gestudeerd heeft een instituut dat vele eliten opleidde in Frankrijk.

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)