Succes en plezier!

Over succes schrijf of vertel je al snel wanneer je in een organisatieomgeving werkt. Binnen bedrijven is succes een bekend begrip. Iedereen in die wereld, wil succes. Maar ook buiten het bedrijfsleven in brede zin, dus alles wat met werk te maken heeft, speelt succes een maatgevende rol. 

Succes, is volgens het woordenboek het gewenste resultaat van een opzet. Een opzet  is opzettelijk, iets dat je met voorbedachte raden doet. Een moord - ik wijk nu door deze "voorbedachte raden" even van mijn a propos. Maar bij succes volgens deze definitie is het dus iets dat je van te voren kan definiĆ«ren, in termen van wat je wilt (bereiken).

Aan de andere kant... Je doet iets met ... plezier. 

Werken beide samen, kan je je afvragen. Kan je plezier hebben wanneer je geen succes hebt? Die vraag stel ik vooral aan mezelf. Ik ben weinig succesvol volgens de strikte criteria van de maatschappij waar je veel volgers moet hebben. Zo denk ik dan laatst aan een  ontmoeting op een social event waar ik  iemand ontmoette die juist wel - publiekelijk - succesvol was, en vele social media volgers had. Daar wist hij zelf mee te pronken. Een miljoen volgers. Dat bleek niet zo te zijn. Het pochen hoort misschien wel bij het succes uitstralen.

In Silicon Valley is het lemma, fake-it until you make is, populair en daaruit zou je kunnen opmaken dat veel anderen ook niet succesvol zijn, maar het vooral uitstralen en lijken. tot het moment dat succes niet meer uitmaakt en je alles voor elkaar hebt. Dat laatste klinkt wat vaag.

"Succes ermee!" Dat is een uitspraak die succes eerder lijkt te ontkrachten als drive in de samenleving. Succes ermee, zo in de zin van, nou, dat wordt toch niks.

Maar we houden er plezier in.

Heeft successief met succes te maken, trouwens? In het Engels is "success" duidelijker te begrijpen, want daar is het ook een werkwoord: "he succeeded." Hij is erin geslaagd, in een onderneming. Hier zie je de relatie met school. Als je goede cijfers haalt volgt de rest van het succes van zelf wel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)