Enig kind

Had Jezus een broer?

Die vraag las ik in een boek van César Vidal, de ontdekking van nieuwe historische enigma's. En ja dat is wel een vraag. Hoe groot is de kans dat een kind enig kind blijft?

Hoeveel enige kinderen zijn er in de wereld? Neemt dit aantal toe of hoe zit dat? Een mooi thema, voor de zomer om over na te denken.

-- 

Wat is het karakter van enige kinderen? Is daar iets generaliserends over te zeggen? Er wordt over geschreven, en ik vond deze bijdrage:

"Een enig kind wordt al snel bestempeld als ‘verwend’ of ‘zielig’. Natuurlijk droom je dan wel eens van een grote broer of kleine zus, maar het heeft ook veel voordelen om alleen thuis te zijn met papa en mama. Dit zijn onmiskenbaar de voordelen van enige kinderen.

Enige kinderen hebben een hoop vrienden en totaal geen last gehad van gekibbel in huis. Ben of heb jij een enig kind? Dan zul je de onderstaande dingen vast herkennen.

1. Je was al best wel snel ‘wijs’. Je hoorde als kind veel ‘grote mensentaal’ om je heen en je pikte veel op wat er thuis en in de wereld gaande was.

...

14. Zitten tussen volwassenen vond jij normaal. En nog steeds voel je je niet ongemakkelijk in grote groepen mensen, vergaderingen of op verjaardagen. Jij gaat je gang wel.

...

19. Je bent een streber. Verstand op nul en gewoon doen! Dat is jouw motto. ..." (https://www.famme.nl/enig-kind-dan-herken-je-deze-25-dingen-sowieso/)

BoomPsychologie had destijds een dossier, enig kind, zie afbeelding:

"ENIG KIND IS NIET DE ENIGE
• Naar schatting is nu één op de elf kinderen een enig kind. Dat is dubbel zo veel als dertig jaar geleden.
• Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw is sterk afgenomen. In 1900 was dat nog 4,5, nu is het 1,7 à 1,8. 
...
WERELDWIJD ONDERZOEK. De laatste jaren is het wel en wee van enig kinderen uitgebreid onderzocht, zowel in Europa als in Amerika en Azië. Een paar uitkomsten op een rij.
• Dertig jaar geleden besloten twee Amerikaanse onderzoekers 141 studies die sinds 1925 naar enig kinderen waren gedaan naast elkaar te leggen. Wat bleek? Op ongeveer alle kenmerken (dominantie, volwassenheid, zelfwaardering, tevredenheid, sociale deelname, relatie met ouders, etc.) was geen enkel verschil te ontdekken. Maar één eigenschap bleek bij enig kinderen duidelijk meer voor te komen, namelijk de prestatiemotivatie. Zij hebben een sterkere wens om goed te presteren en willen harder
werken om iets te bereiken.
• Andere Amerikaanse onderzoekers interviewden twintigers die waren opgegroeid als enig kind. Het grootste deel gaf aan dat zij zich als kind niet eenzaam hadden gevoeld. De reden: de vertrouwelijke relatie die ze met hun ouders hadden kunnen opbouwen, maakte het gebrek aan een broertje of zusje
meer dan goed.
• Uit een vergelijking van 21 Amerikaanse studies over enig kinderen bleek dat zij niet
minder populair of juist populairder zijn dan andere kinderen. Een onderzoek onder
twaalfjarige Koreaanse kinderen leverde dezelfde uitkomst op."(https://www.boompsychologie.nl/media/3/margriet_enig_kind_juli_2015.pdf)

Een laatste, die soms de reacties van de omgeving op, wanneer komt de tweede:
"De mythe van het enige kind. Ik ben enig kind. Sinds enkele jaren ben ik ook moeder van een enig kind. Een beslissing die over het algemeen lauw onthaald wordt. Met ons bescheiden nageslacht zijn wij een beetje een anomalie. Het lijkt wel of in het welvarende Westen gezinnen steeds groter worden. Three is the new two, weet je wel? En in dat plaatje passen wij absoluut niet.
... " (mei, 2023, https://www.mamabaas.be/momlife/algemeen/de-mythe-van-het-enige-kind)

Is er ook een filosofische kant aan dit verhaal? Bij levensfilosofie zou je hierover iets verwachten maar kinderen zijn - zo zie ik het zelf - in de literatuur als ook in de filosofie een non-item. Had Don Quichotte een zoon? Of Ulysses, of Dorian Gray?

Zo vond ik deze:

"Filosoof David Benatar presenteert het bekendste hedendaagse argument in deze zin in zijn door Sophocles geïnspireerde boek uit 2006, Better Never to have Been:
  • Het is merkwaardig dat, hoewel goede mensen zich tot het uiterste inspannen om hun kinderen het lijden te besparen, weinigen van hen schijnen op te merken dat de enige (en enige) gegarandeerde manier om al het lijden van hun kinderen te voorkomen, is om die kinderen niet in de wereld te laten ontstaan. de eerste plaats." (https://theconversation.com/should-i-have-children-heres-what-the-philosophers-say-218466)
...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)