Chip wars (Chris Miller)

Hoe actueel is dit boek nu met NVidia op All Time High, China, de VS, ASML en ... AI? Maar of de Chip Wars zoals de historicus schrijft te vergelijken is met de staaloorlog van voor de WOii, hmm? Toch is de geschiedenis misschien wel de beste basis om iets over de toekomst te zeggen.*

i. Het boek

"Onder de unieke inzichten van Chip War’s verkenning van het Koude Oorlog-tijdperk Bij de ontwikkeling van halfgeleiders en spionage zijn de vele sterke punten verbonden met de Amerikaanse post-Koude Oorlog-strategie, inclusief het opzetten van multilaterale toeleveringsketens in Azië, zijn oorzakelijke factoren huidige tekortkomingen van de Amerikaan halfgeleiderindustrie. De VS concentreerden zich op innovatie en creativiteit en duwden de productie naar het buitenland [de trend van outsourcing] om de economische onderlinge afhankelijkheid te ondersteunen. 

Silicon Valley richtte zich uitsluitend op het bevorderen van technologieën, niet op productie ervan. Miller stelt dat het in Amerikaanse handen is technologiebedrijven hebben hun technologie geruild PhD-houdende innovatieve leiders voor Ivy League MBA-managers om te maximaliseren efficiëntie en verhoging van de winstmarges." (bron: https://ndupress.ndu.edu/Portals/68/Documents/jfq/jfq-111/jfq-111_141-142_Gallagher.pdf)

de FT schrijft een synopsis:

De macht in de moderne wereld – militair, economisch, geopolitiek – is gebouwd op een fundament van computerchips. Amerika heeft zijn voorsprong als supermacht behouden omdat het de vooruitgang op het gebied van computerchips en alle technologie die chips mogelijk hebben gemaakt, heeft gedomineerd. (Vrijwel alles draait op chips: auto's, telefoons, de aandelenmarkt, zelfs het elektriciteitsnet.) Nu dreigt die voorsprong weg te glijden, ondermijnd door de naïeve veronderstelling dat de mondialisering van de chipindustrie en het toestaan ​​van spelers in Taiwan, Korea en Europa overproductie de Amerikaanse belangen dient. Zoals Chip War onthult, stopt China, dat meer aan chips uitgeeft dan enig ander product, momenteel miljarden in een Manhattan-project voor het bouwen van chips om de VS in te halen.

In Chip War vertelt economisch historicus Chris Miller de fascinerende opeenvolging van gebeurtenissen die ertoe leidde dat de Verenigde Staten het chipontwerp perfectioneerden, en hoe snellere chips hielpen de Sovjet-Unie te verslaan (door het Russische arsenaal aan precisiegeleide wapens overbodig te maken). De strijd om controle over deze industrie zal onze toekomst bepalen. China geeft meer geld uit aan het importeren van chips dan aan het kopen van olie, en zij vormen China's grootste externe kwetsbaarheid omdat ze fundamenteel afhankelijk zijn van buitenlandse chips. Maar aangezien 37 procent van het mondiale aanbod aan chips in Taiwan wordt gemaakt, binnen handbereik van Chinese raketten, vreest het Westen dat een oplossing dichtbij is.
 

ii. visie vanuit de praktijk 

"De escalerende chipoorlog tussen China en het Westen. Door de VS geleide inspanningen om de Chinese chipindustrie af te remmen zullen Peking er waarschijnlijk toe aanzetten om zelfvoorzienend te worden, omdat technologie en nationale veiligheid steeds meer met elkaar verweven raken. 

  • In een notendop:  
    • Het is onwaarschijnlijk dat westerse chipsancties de Chinese ambities zullen temperen 
    • China kan zijn halfgeleideraanbod uit Taiwan niet snel vervangen
    • Technologie en nationale veiligheid zullen dieper met elkaar verweven raken.

China probeert zichzelf te positioneren als 's werelds leidende supermacht op het gebied van wetenschap en technologie, als onderdeel van zijn ‘alomvattende nationale veiligheidsstrategie’, geïntroduceerd in 2014. Zijn koers is versterkt door de inspanningen van de VS om investeringen in geselecteerde Chinese technologiebedrijven en gevoelige technologie export aan banden te leggen en door het opleggen van strengere handelsbeperkingen om de opkomst van China te vertragen.

Halfgeleidermicrochips staan ​​centraal in de economische veiligheidsstrategieën van Peking, omdat ze nodig zijn voor alle huidige en opkomende civiele en militaire technologieën. Zij zullen helpen beslissen of China de komende decennia zijn geo-economische en geopolitieke doelstellingen zal verwezenlijken en de VS zal vervangen. als de dominante supermacht en leider van de huidige wereldorde.

China heeft al veel technologische voorspellingen uit analyses van de Amerikaanse inlichtingendiensten en de westerse industrie overtroffen. In dit huidige tempo – en gezien zijn positie onder de belangrijkste handelspartners van de G7-landen – zijn pogingen om traditionele wapenbeheersingsmethoden en andere multilaterale regimes te gebruiken om cruciale technologieën voor tweeërlei gebruik in te dammen steeds ineffectiever geworden.

China is ook een autocratisch regime en een revisionistische macht met imperiale ambities en territoriale aanspraken die niet gebaseerd zijn op het internationaal recht. Het heeft de grenzen tussen civiel en militair gebruik van technologie doen vervagen. Het “militaire-civiele fusie”-programma dwingt Chinese bedrijven om alle technologieën en ervaringen met het Volksbevrijdingsleger te delen. Zelfs veel grotere civiele infrastructuurprojecten, zowel in eigen land als die van het Belt and Road Initiative (BRI), zijn ontworpen voor zowel civiel als potentieel militair gebruik.

Escalerende VS beperkingen / Wanneer president Joe Biden in 2021 aantrad, groeide de bezorgdheid dat opkomende westerse technologieën China hadden geholpen een serieuze militaire rivaal te worden, een rivaal die mogelijk klaar was om binnenkort de VS te overtreffen als de leidende supermacht op het gebied van kunstmatige intelligentie. Na het bevorderen van de mondialisering en de liberalisering van de handel, hebben de V.S. en de EU de economische veiligheid nu als een transatlantische prioriteit gemaakt. Deze verschuiving volgde op China's diefstal van westerse activa, technologieën en patenten onder de dekmantel van 'joint' ventures en projecten met buitenlandse entiteiten. Bovendien heeft het Westen de afgelopen tien jaar steeds meer verstoringen van de toeleveringsketen gezien op het gebied van medische apparatuur, halfgeleiders en kritieke grondstoffen.

In augustus 2022 heeft de regering-Biden de CHIPS Act aangenomen om de binnenlandse halfgeleiderproductie en de internationale concurrentie te stimuleren, met als doel de afhankelijkheid van import en blootstelling aan verstoringen van het aanbod te verminderen, en om het productieproces van halfgeleiders tegen sabotage te beschermen. Twee maanden later kondigde het Witte Huis een mix van sancties en controle-instrumenten aan om de VS te verdedigen. intellectuele eigendom en de nationale veiligheid en maken het voor Peking moeilijk om geavanceerde chips te verkrijgen of te produceren. Deze omvatten de export van apparatuur voor de productie van chips op miniaturisatieniveaus van 14/16 nanometer of minder. Experts uit de industrie zijn van mening dat China over de technische kennis beschikt om geavanceerde chips te produceren, maar nog steeds niet over het commerciële vermogen beschikt om de productie op te schalen.

Momenteel hebben de V.S. heeft een mondiaal aandeel van 10 procent in de productie van halfgeleiders, maar domineert de waardeketen met 39 procent (oplopend tot 53 procent samen met Japan, Europa, Zuid-Korea en Taiwan). Terwijl de V.S. leidt het upstream-ontwerpproces van geïntegreerde schakelingen, Nederland en Japan hebben sterke posities in de productie van geïntegreerde schakelingen in het middensegment [ASML], maar ook op het gebied van verpakking en testen [ASMI en Besi].

Het Witte Huis van Biden heeft minstens 319 Chinese bedrijven en individuen op de zwarte lijst voor export geplaatst. Dat heeft het cijfer van de regering-Trump overtroffen, wat wijst op de tweeledige steun voor de VS. inspanningen om de toegang van Peking tot geavanceerde halfgeleiders en andere kritische technologieën te beperken. © GIS

De regering-Biden heeft een ‘kleine tuin, hoge afrastering’ (small yard, high-fence)-beleid opgesteld voor de export van zeer geavanceerde technologieën en halfgeleiderchips met militaire toepassingen naar China. Zoals VS. Nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei het op 20 april 23: “Ons doel is niet autarkie – het is veerkracht en veiligheid in onze toeleveringsketens.” De regering heeft ook de screening van buitenlandse investeringen in cruciale sectoren, zoals halfgeleiders, aangescherpt. Dit volgt het beleid van de EU van ‘de risico’s verminderen en diversifiëren’ zonder ‘ontkoppeling’, en probeert de mazen in de sancties tegen de export van AI-chips te dichten.

De VS. heeft ook zijn samenwerking en sanctiecoördinatie met onder meer Japan en Nederland versterkt om de exportcontroles op hoogwaardige halfgeleiderproductieapparatuur te versterken. Bedrijven van deze twee Amerikaanse de bondgenoten produceren samen een groot deel van de productieapparatuur wereldwijd in de belangrijkste toeleveringsketens van de sector. Maar noch de VS. noch Japanse exportcontroles beperken momenteel de levering van chips van de oudere generatie aan China.

Ondertussen hebben de V.S. heeft een “Chip 4 Alliance” voorgesteld met Japan, Zuid-Korea en Taiwan om de toeleveringsketen van halfgeleiders in Oost-Azië veerkrachtiger te maken. Taiwan produceert 92 procent van 's werelds meest geavanceerde chips van 3 tot 5 nanometer en 80 procent van 7 nanometer en lager. De combinatie van technologisch leiderschap, leveranciersdiversiteit en veerkracht in de mondiale halfgeleiderindustrie is uniek. Het kan op korte of middellange termijn nauwelijks elders worden gekopieerd.

Sinds 2015 heeft de Chinese president Xi Jinping opgeroepen tot een nationale strategie om zelfredzaamheid te bereiken door de afhankelijkheid van China van westerse import van cruciale technologieën en hun componenten te verminderen. In tegenstelling tot de EU en de VS volgt China niet alleen een de-risking-strategie, die erop gericht is de overmatige afhankelijkheid en politiek-economische kwetsbaarheden te verminderen. In plaats daarvan heeft Peking een ontkoppelingsbeleid aangenomen van westerse afhankelijkheden door te streven naar ‘autarky technologie’. President Xi heeft bedrijven er ook toe aangezet de westerse afhankelijkheid van China te vergroten, de transatlantische banden en de mondiale invloed van het Westen te verzwakken.

Het hele idee van het verminderen van risico’s staat in direct conflict met de geo-economische en geopolitieke ambities van China: Peking heeft de VS als ‘de-risking’ gezien sancties als een verklaring van economische vijandelijkheden, gezien het feit dat halfgeleiders de technologische achilleshiel van China zijn en het belangrijkste importproduct, zelfs vóór fossiele brandstoffen.

De Made in China-strategie van Peking uit 2015 had al het doel gedefinieerd om de zelfredzaamheid van chips tegen 2025 van 10 procent naar 70 procent te vergroten (hoewel dat al onrealistisch is gebleken). Later werd de doelstelling bijgesteld naar 75 procent in 2030. Peking heeft sinds 2015 zo’n 150 miljard dollar geïnvesteerd in zijn halfgeleiderindustrie, inclusief onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten – meer dan welke andere economie dan ook. Nog niet zo lang geleden werd gedacht dat de Chinese Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) zeven jaar nodig zou hebben om de huidige westerse technologieleiders bij te benen. Maar SMIC en Huawei Technologies Co. hebben snel vooruitgang geboekt en hebben Amerikaanse technologie gebruikt om in 2023 geavanceerde chips van 7 nanometer te maken.

Als vergelding voor de Amerikaanse Na de sancties heeft China nieuwe beperkingen op zijn export van zeldzame aardmetalen overwogen. Het beheert 80 procent van de wereldwijde raffinagecapaciteit voor deze mineralen, die essentieel zijn voor hightech wapens, maar ook voor batterijen, schermen en vele andere hightechproducten. Maar dergelijke exportbeperkingen zouden de Amerikaanse economie kunnen versnellen. en EU-reshoring-, onshoring- en vriend-shoring-productieprojecten, zoals het geval was met Japan in 2012.

China heeft de import van gekochte producten uit de VS verboden van Micron voor zijn kritieke infrastructuur en andere binnenlandse sectoren sinds mei 2023 vanwege ‘ernstige veiligheidsrisico’s’. Micron produceerde een kwart van 's werelds DRAM-geheugenchips, en China was in 2022 goed voor bijna 11 procent van zijn omzet. In 2023 importeerde het ook een recordhoeveelheid halfgeleiderapparatuur uit Nederland, Singapore en Taiwan, vooruitlopend op de implementatie van nieuwe technologie exportbeperkingen. Afgelopen zomer voegde China nog eens 41 miljard dollar toe aan zijn China Integrated Circuit Industry Investment State Fund, dat in 2014 werd gelanceerd om zijn chipindustrie een impuls te geven.

Afgelopen juli beperkte Peking de export van twee belangrijke metalen, gallium en germanium, die veel worden gebruikt in halfgeleiders en elektrische voertuigen. Terwijl Chinese leiders proberen hun onderhandelingspositie ten opzichte van de VS te verbeteren. Op de korte termijn onderstreept dit beleid ook hun inspanningen om 's werelds belangrijkste leverancier van veel kritische grondstoffen (CRM) en geraffineerde producten te worden. Peking probeert controle te krijgen over de belangrijkste technologie- en waardeketens om zijn strategie van asymmetrische onderlinge afhankelijkheid te ondersteunen. China heeft zijn bestaande monopolie op de levering van zeldzame aardmetalen al gebruikt om Japan in 2010 af te persen, toen het de export van zeldzame aardmetalen stopte vanwege een territoriaal conflict.

Peking heeft westerse bedrijven uit alle sectoren aangevallen en zou de spanningen de komende jaren verder kunnen laten escaleren. De antispionagewetten zijn sinds 2023 uitgebreid om de slecht gedefinieerde ‘bedreigingen voor de nationale veiligheid’ te dekken. In 2022 werd in een richtlijn van de Chinese overheid een document aangenomen dat ‘Delete A’ (America) wordt genoemd. Het programma vereist dat staatsbedrijven in de financiële, energie- en andere sectoren buitenlandse software in hun informatietechnologiesystemen vervangen. Het omvat meer dan 60 van de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven van China.

China probeert ook het ‘legacy chip-ecosysteem’ (die geproduceerd zijn met oudere procesknooppunten) te domineren. Dit zou China in staat kunnen stellen oudere chips in de westerse kritieke infrastructuur en slimme apparaten uit te schakelen en achterdeurtjes te openen voor door de staat gesteunde spionage.
 

[Dan de ...]Scenario's
Minder waarschijnlijk: het Westen trekt zich terug uit de sancties - - - Westerse sancties en exportcontroles hebben niet alleen negatieve gevolgen gehad voor China, maar ook voor westerse bedrijven. Aangezien de Chinese markt 40 procent van het wereldwijde aanbod aan chips consumeert, zal elk exportverbod van chips naar China onvermijdelijk gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

De huidige westerse chipbeperkingen zullen er waarschijnlijk niet in slagen China ervan te overtuigen zijn geo-economische en geopolitieke ambities om zelfvoorzienend te worden op het gebied van halfgeleiderchips te matigen. Op de middellange termijn zouden Chinese technologiebedrijven onafhankelijker kunnen worden door hun eigen ontwikkeling op gebieden als AI te versnellen, waardoor ze veel vrijer kunnen worden van westerse controle en invloed. Daarom kunnen ze op de lange termijn ook gevaarlijker worden.

Om deze uitkomst tegen te gaan, hebben de V.S. en zijn bondgenoten zouden hun chipsancties tegen China kunnen intrekken in de hoop het beleid van Peking te matigen.
Redelijk waarschijnlijk: spanningen leiden tot een volledige ontkoppeling tussen de VS en China

In een ander scenario zal het Westen proberen de sancties te intensiveren om China economisch, technologisch en militair in bedwang te houden. Dit zou uiteindelijk het Westen van China kunnen loskoppelen, en daarmee een einde maken aan het tijdperk van de gemondialiseerde handel.

Eventuele reshoringprojecten voor de uitbreiding van de Amerikaanse economie en de Europese productiecapaciteiten voor halfgeleiders zullen enorme investeringen vooraf vergen. De kosten voor de productie van chips zijn in de VS naar schatting 50 procent hoger. dan in Taiwan als gevolg van hogere arbeidskosten en andere kostenfactoren.

Het zou slechts een kwestie van tijd kunnen zijn voor China om de VS in te halen, hoewel het nog meer Amerikaanse problemen zou kunnen tegenkomen. embargo's tot het wel gebeurt. SMIC was in staat reserveonderdelen en technische diensten aan te schaffen om zijn 7-nanometerproductiefaciliteit te behouden, ondanks de nieuwste verbeterde exportcontroles en handhavingsmaatregelen. Aanhangers van de VS beperkingen hopen dat SMIC geen voorraden en materiaalvoorraden meer heeft voordat het geavanceerde chips kan produceren. Maar Huawei en SMIC zijn van plan om de geavanceerde 5-nanometer ASCEND 920-chip te produceren – die de kloof met de geavanceerde 3-nanometer AI-chips van het Westen en met het vooruitzicht op 2-nanometerchips zou verkleinen.
 

- - - Hoogstwaarschijnlijk: escalerende chiprace - - - Voorlopig kan China zijn halfgeleideraanbod uit Taiwan niet vervangen, omdat dit zijn nationale economie zou schaden en de kosten van zijn geo-economische concurrentie met de VS zou verhogen. Een militaire invasie van Taiwan en de daaropvolgende verstoring van de aanvoer van halfgeleiders zouden zeker ook de kosten voor Peking verhogen.

Als de VS, de EU, Japan en andere westerse landen een volledige ontkoppeling willen vermijden, zullen ze hun economische veiligheidsbelangen moeten afwegen tegen een al te protectionistisch en mercantilistisch beleid, wat kan leiden tot inefficiëntie, hogere kosten en onderdrukte innovatie.

Tegelijkertijd zal het agressievere beleid van Peking van “economische dwang” voor zelfvoorziening en ontkoppeling van het Westen waarschijnlijk niet veel andere landen ervan weerhouden zich bij de VS aan te sluiten. sancties en exportcontrole-inspanningen. Ze zullen eerder het tegenovergestelde effect hebben, door de mondiale strijd om de meest geavanceerde halfgeleiders en chips ter wereld te laten escaleren. In de toekomst zullen technologie en nationale veiligheid steeds dieper met elkaar verweven raken in een gefragmenteerde wereld." (bron: Economie 29 april 2024,
https://www.gisreportsonline.com/r/escalating-chip-war/)

iii. El Pais

"Chris Miller: “Chipproductie is het meest fascinerende en complexe probleem in de menselijke geschiedenis” ...

De geluiden van New York begeleiden Chris Miller terwijl hij de telefoon opneemt. Een niet-identificeerbare luidspreker, uitwisselingen van goedemorgen en tenslotte het gepiep van een deur die dichtgaat en de stilte van een kamer zonder opdringerige geluiden. Als hoogleraar internationale geschiedenis...  is hij van Boston naar de Big Apple gereisd om op televisie te spreken over Chip War, ...

Op 36-jarige leeftijd heeft Miller zijn studie over de Sovjet-Unie en het Rusland van Poetin, waaraan hij drie essays heeft gewijd, opzij gezet om zich vijf jaar lang te verdiepen in het even relevante als labyrintische universum van halfgeleiders, met economische, technologische en geopolitieke gevolgen. De bijeenkomst was toevallig, toen het belang ervan in raketgeleidingssystemen tijdens de Koude Oorlog werd bewezen. Maar dat was slechts het topje van de ijsberg. “Ik besefte dat veel van de trends die ik graag wilde begrijpen, ... mondialisering, de structuur van toeleveringsketens of de toekomst van militaire macht, niet begrepen konden worden zonder de rol ervan aan te pakken.”

De jongste controverse in het duel tussen de supermachten tussen de Verenigde Staten en China ondersteunt deze buitensporige belangstelling. Washington heeft zojuist een blokkade aangekondigd waardoor geen enkel bedrijf Chinese bedrijven van bepaalde halfgeleiders kan voorzien als ze Amerikaanse technologie gebruiken. Het doel is om te voorkomen dat Peking ze gebruikt bij de ontwikkeling van zijn eigen technologische industrie of op strategische gebieden zoals supercomputers of nieuwe generatie wapens. “Het is de meest dramatische uitbreiding van de Amerikaanse exportcontroles in lange tijd. “Toegang tot geavanceerde halfgeleiders is een manier om te controleren welke landen de modernste datacentra kunnen bouwen, wat niet alleen van cruciaal belang zal zijn voor kunstmatige intelligentie in commerciële toepassingen, maar ook het militaire evenwicht tussen de VS en China zal bepalen”, merkt hij op. Over Millers timing voor de onderdompeling – meer dan honderd interviews met wetenschappers en andere experts uit de industrie – had nauwelijks gunstiger kunnen zijn. En niet alleen vanwege het uitbreken van het conflict tussen de VS en China. Deze microscopisch kleine siliciumcomponenten, aanwezig in voertuigen, telefoons, computers en talloze civiele en militaire apparaten, hebben na de pandemie veel stof doen opwaaien. Het tekort ervan, toen consumenten massaal opnieuw begonnen te kopen, zo mogelijk met meer kracht na de stopzetting als gevolg van het virus, zorgde ervoor dat autofabrieken stil kwamen te liggen en dat miljoenen auto’s niet op de markt kwamen, waardoor merken miljoenen dollars verloren gingen en maanden vertraging opliepen. en maanden lever je aan wanhopige klanten.

Het was toen, toen we ons ervan bewust waren dat noch Toyota, noch Volkswagen, noch de rest hen het voertuig konden geven waar ze om vroegen zonder de microprocessors waar tot dan toe bijna niemand veel aandacht aan had besteed, toen de woorden chips en halfgeleiders in de dagelijkse gesprekken terechtkwamen. “De meeste mensen denken dat chips in computers zitten, en dat is waar. En het is een van de belangrijkste toepassingen ervan. Maar je vindt ze ook op bijna alles wat we aanraken en dat een aan-uitschakelaar heeft, van magnetrons tot klokken tot vaatwassers. Een mobiele telefoon heeft niet alleen de hoofdchip die het besturingssysteem aanstuurt, maar ook andere voor de camera, audio of WiFi.”

Miller trekt verschillende conclusies uit de duizenden uren die hij aan onderzoek heeft besteed. “Nadat ik me had verdiept in de geschiedenis en het creatieproces ervan, besefte ik dat de productie van chips het meest fascinerende en complexe probleem in de geschiedenis van de mensheid is.” We hebben het over een technologie die wordt gemeten in nanometers – kleiner dan het coronavirus dat de planeet in 2020 tot stilstand bracht –, bedacht in geavanceerde industriële installaties die tot 20 miljard dollar kosten – dat is het budget van degene die Intel in Ohio aan het bouwen is - en ze hebben meerdere jaren nodig om operationeel te zijn, en ze zijn ook afhankelijk van op de millimeter nauwkeurig gedefinieerde toeleveringsketens, in een komen en gaan van materialen waarbij bedrijven uit meerdere landen betrokken zijn, van ontwerp tot productie.

“Het is heel moeilijk en duur. Er is een klein aantal bedrijven en landen die het gebruik ervan controleren, en dat heeft enorme economische gevolgen, want als je een bedrijf bent dat zo’n onvervangbare rol in de toeleveringsketen kan spelen, heb je een ongelooflijke marktpositie. Maar ook enorme geopolitieke gevolgen, omdat ze er toegang toe krijgen dat naar bepaalde landen en zij hebben de mogelijkheid om te voorkomen dat anderen de meest geavanceerde chips verkrijgen”, legt hij uit.

In die selecte club weerklinkt de naam Taiwan. TSMC, de grote reus van de sector, is daar actief met een marktkapitalisatie van $350 miljard – het equivalent van vijf keer Inditex. Miller citeert het 200 keer in de iets meer dan 400 pagina's van zijn boek, wat een idee geeft van het belang ervan. Het feit dat het land zich in een hotspot bevindt als gevolg van territoriale spanningen met China, onder de latente dreiging van een invasie, vergroot het gevoel van kwetsbaarheid. “Een enkele raket tegen de meest geavanceerde fabriek van TSMC zou honderden miljarden aan verliezen veroorzaken als gevolg van vertragingen in de productie van telefoons, datacentra, voertuigen, telecommunicatienetwerken en andere technologieën”, waarschuwt hij in het boek.

Terwijl de bezorgdheid over gas de agenda van de westerse politieke klasse pas na de botsing met Rusland in beslag nam, deed de aandacht voor halfgeleiders dat ook niet totdat ze de oren van de wolf zagen vanwege hun schaarste. Nu zijn plannen om de Europese autonomie te vergroten met investeringen van miljoenen dollars vanuit Brussel werkelijkheid. Spanje is van plan om tot 2027 maximaal 12.250 miljoen euro aan de sector te besteden, al is het niet erg duidelijk hoe deze uitgaven vorm zullen krijgen. De EU streeft ernaar om tegen 2030 20% van het mondiale aandeel van de microprocessorproductie te bereiken – momenteel ongeveer 10%.

Voor Miller zal de wederzijdse afhankelijkheid blijven bestaan, ongeacht hoeveel geld er op tafel komt. De feiten wijzen hierop. Het Nederlandse ASML – met een marktkapitalisatie die bijna drie keer zo groot is als die van [(El País:) het Spaanse ] Inditex – is bijvoorbeeld een onvervangbaar onderdeel van dat tandwiel als fabrikant van de machines die nodig zijn om de chips te produceren. “Mijn advies aan de Europese politici zou zijn om niet te beginnen aan een soort zelfvoorzieningscampagne die onrealistisch en propagandistisch is, omdat de realiteit is dat Europa afhankelijk zal zijn van Japan en de Verenigde Staten, net zoals zij afhankelijk zijn van Europa. Zo ingewikkeld zijn multinationale toeleveringsketens.”

Een sleutelstuk in militaire suprematie. Maar dit is niet alleen een economische strijd. Miller gelooft dat de militaire suprematie op het spel staat. “De toekomstige dominantie zal grotendeels worden bepaald door de toegang tot de meest geavanceerde computerchips. Daarom is dit niet alleen een kwestie die de ministers van Financiën zorgen baart, maar ook de ministers van Defensie. De toekomst van de militaire macht zal steeds meer afhangen van halfgeleiders. Als je bijvoorbeeld naar autonome drones kijkt, vereisen deze een enorme hoeveelheid rekenkracht, geheugen en kunstmatige intelligentie waarvoor chips nodig zijn. Het enige wat je hoeft te doen is kijken naar degenen die de neergehaalde en ontwapende Russische raketten vervoeren.”

En verminderen de sancties tegen het regime van Vladimir Poetin zijn vermogen om deze te verwerven? “Rusland heeft te maken met vrij strenge beperkingen op de soorten chips die ze kunnen kopen, hoewel het niet altijd gemakkelijk is om te voorkomen dat ze deze verwerven, omdat ze zich op de zwarte markt kunnen wenden. We weten dat ze veel moeite hebben om te krijgen wat ze nodig hebben voor gevoelige systemen zoals hun satellieten, en het zal voor hen steeds moeilijker worden om de halfgeleiders te verkrijgen die ze nodig hebben voor hun raketten of tanks.”

Ondertussen houdt het werk om de technologie een stap verder te brengen, in zwaar beveiligde laboratoria, waar werknemers dikke beschermende pakken dragen, niet op. Dit is hoe Miller de huidige stand van zaken in die zakelijke strijd beschrijft. “TSMC produceert chips van vijf nanometer, en binnenkort zullen er chips van drie nanometer arriveren. Samsung en Intel lopen iets verder achter en zullen er iets langer over doen. We zijn al bezig met afmetingen van twee nanometer en dan komt er eentje.” Kleiner betekent meer informatie in minder ruimte. En uiteindelijk het vermogen om geavanceerdere civiele en militaire apparaten te creëren." (bron: Álvaro Sánchez, Madrid - 17 oct 2022, https://elpais.com/economia/2022-10-17/chris-miller-la-fabricacion-de-chips-es-el-problema-mas-fascinante-y-complejo-de-la-historia-de-la-humanidad.html)

Een review van een investeerder"

De titel van het zorgvuldig onderzochte en superactuele boek van Chris Miller kan in tweeën worden genomen verschillende manieren. Het zou kunnen verwijzen naar de concurrentiestrijd tussen de bedrijfsreuzen van de VS-halfgeleiderindustrie. Het zou ook kunnen verwijzen naar de steeds crucialere rol van halfgeleiders in de toekomst huidige oorlogsvoering. Van dat laatste kregen we in 2022 namelijk een real-time demonstratie.

De oorlog in Oekraïne is gekomen, tot grote schrik van Vladimir Poetin, dat de nieuwe generatie van Amerika's hightech wapens ruimschoots de Russische superioriteit overtreft op het gebied van troepaantal, tanks en vintage raketten uit de twintigste eeuw. Auteur Miller had het niet kunnen voorzien deze ontwikkelingen, maar zou niet verrast zijn geweest. Hij geeft inderdaad een fascinerend verslag van de noodlottige poging van de Sovjet-Unie om een ​​halfgeleiderindustrie te creëren in een speciaal gebouwde stad genaamd Zelenograd2. Sovjetwetenschappers waren van topklasse, net als hun industriële spionnen, en niet minder dan een persoon President Nikita Chroesjtsjov gaf het project zijn persoonlijke stempel van goedkeuring. Toch was het zo gedoemd tot stagnatie en mislukking omdat de Sovjets er geen niet-militaire markt voor hadden halfgeleiders. Ondertussen is in de Verenigde Staten het percentage van de halfgeleiderproductie gestegen bestemd voor militair gebruik nam snel af als enorme nieuwe markten voor rekenmachines en andere elektronische gadgets en uiteindelijk personal computers verschenen. 

In 1965 voorspelde Gordon Moore van Fairchild Semiconductor en later Intel dat de computer het vermogen op elke chip zou elke paar jaar verdubbelen. ‘De wet van Moore’, die Miller de grootste technologische voorspellingen noemt hebben deze cascade van verandering mogelijk gemaakt. Geen enkele commando-economie zou hierop kunnen hopen ermee te leven. Wie heeft de Koude Oorlog gewonnen? Het antwoord van de auteur is Silicon Valley. Om de boodschap in te wrijven, merkt hij op dat de Russische halfgeleiderindustrie in de jaren negentig werd gereduceerd tot de productie van chips voor McDonald's Happy Meal-speelgoed.
Dat klinkt misschien als een luide steunbetuiging aan het Amerikaanse vrijemarktkapitalisme, maar het verhaal is... auteur vertelt is een stuk complexer. De overheid was er vanaf het begin bij. Texas Instruments, het eerste grote contract voor halfgeleiders betrof kernraketten, en specialisten werkte nauw samen met de VS. Luchtmacht gaat lasergestuurde bommen voor Vietnam ontwikkelen oorlog. DARPA, het ‘Defense Advanced Research Projects Agency’ van het Pentagon, was en is diepgaand actief in de halfgeleiderindustrie. Volgens Miller “helpen we bedrijven en professoren het levend houden van de wet van Moore, zo redeneerde DARPA, was van cruciaal belang voor de militaire voorsprong van Amerika… Tegenwoordig elke keer
chip company gebruikt tools van elk van de drie chipontwerpbedrijven die zijn opgericht en gebouwd door alumni van deze door DARPA en SRC [“Semiconductor Research Corporation”] gefinancierde programma’s.”
Als het goed ging, zoals in de jaren zestig en zeventig, wilde Silicon Valley de overheid om het met rust te laten. Toen het moeilijk werd, zoals in de jaren tachtig toen de Japanners het deden halfgeleiderproducenten dominant werden, riepen zij om protectionistische maatregelen daartegen “oneerlijke concurrentie” en kreeg het. Japan was in naam een ​​bondgenoot, maar in de paranoïsche sfeer van de tijdperk – zoals weerspiegeld in het boek (1992) en de film (1993) “Rising Sun” van Michael Crichton – werd het behandeld als een uitdager en rivaal.
De politiek speelde een nog grotere rol bij de oprichting van TSMC (“Taiwan Semiconductor Company”), die nu de mondiale productie van halfgeleiders domineert. De Taiwanese regering leverde 48% van het startkapitaal op en nog eens 24,5% werd opgehaald bij rijke Taiwanezen werden “gevraagd” om te investeren. Eén hold-out werd door de premier opgeroepen en vertelde dat dit niet lukte beleggen zou een vergissing zijn. Hij begreep de boodschap en ging in de rij staan. De rest van de hoofdstad ging naar het Nederlandse bedrijf Philips in ruil voor intellectueel eigendom. In een meesterzet, de overheid ambtenaren rekruteerden Morris Chang, een veteraan van Texas Instruments die nooit in Taiwan had gewoond leiding geven aan het bedrijf. Changs contacten in de branche stelden hem in staat veel topfunctionarissen te werven werknemers die in Silicon Valley hadden gewerkt.
In de woorden van Miller: “Vanaf de eerste dag was TSMC niet echt een privébedrijf: het was een project van de Taiwanese staat.” De overheid sponsorde de productie van halfgeleiders voor een verscheidenheid aan redenen, waaronder de mogelijkheid om de waardeketen te beklimmen en een rijker land te worden. Dat is nu triomfantelijk gelukt met het bbp van Taiwan (“bruto binnenlands product”) per hoofd van de bevolking qua kooppariteit hoger dan die van Japan en Zuid-Korea. Maar het project had er nog een belangrijker, inderdaad existentieel doel. Begin jaren zeventig ontwierpen president Nixon en zijn minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger een toenadering tot de Volksrepubliek China van Mao Zedong, waarbij deze als legitiem wordt erkend vertegenwoordiger van China en nauwe betrekkingen met Taiwan, dat uit de Verenigde Staten werd verdreven Landen. Er was altijd een mogelijkheid dat Taiwan geheel zou verdwijnen, hetzij door een succesvolle overname door het Chinese leger of als onderdeel van een ander groots akkoord tussen de twee superkrachten. Tenzij dat de kleine eilandstaat is met een bevolking van éénvijfenzeventigste van het vasteland China zou zichzelf op de een of andere manier onmisbaar kunnen maken. Dat is precies wat het heeft gedaan. Tegenwoordig produceert TSMC bijna alle geavanceerde processorchips,ter wereld inclusief alle iPhone-processors van Apple. Miller schat dat dit 37% van 's werelds nieuwe rekenkracht is. Een lange onderbreking daarvan aanbod zou een enorme klap toebrengen aan de wereldeconomie, wat de economische gevolgen van de wereldeconomie zou veroorzaken de oorlog in Oekraïne lijkt een hapering. De wereld verbruikt een biljoen chips per jaar. Ze zijn erin ingebed bijna elk complex apparaat dat we gebruiken. Ze zijn van even strategisch belang als olie en gas, maar anders olie en gas is er geen vervangende technologie in het verschiet. Erger nog, terwijl olie en gas dat wel kunnen zijn Bijna alle geavanceerde halfgeleiders zijn afkomstig uit vele delen van de wereld en worden vervaardigd in Oost-Azië, het waarschijnlijke brandpunt van elk militair conflict tussen China en de VS.
Een dergelijke mondiale kwetsbaarheid getuigt van het succes van de nationale strategie van Taiwan. Vraag je dat niet af de voormalige president van Taiwan, Tsai Ing-wen, beschreef de chipindustrie van het eiland als ‘een siliciumschild dat “Hiermee kan Taiwan zichzelf beschermen.” Dat is ook wat de Verenigde Staten wilden. Millers mening:
“De strategen van het buitenlands beleid van Washington omarmden complexe toeleveringsketens van halfgeleiders als een... instrument om Azië te binden aan een door Amerika geleide wereld.”
Vorig jaar richtte TSMC een chipfabriek op in het zuiden van Japan, en de Amerikaanse president Joe Biden heeft onlangs de fabriek van TSMC in Arizona bezocht, die naar verwachting in 2024 operationeel zal zijn aangeprezen als de grootste buitenlandse indirecte investering ooit in de Verenigde Staten. In werkelijkheid echter deze fabrieken zullen een klein deel van TSMC’s totale productie aan chips produceren, en niet het meeste geavanceerde soort. Het is in het belang van Taiwan om zoveel mogelijk van zijn capaciteit aan land te houden. Als de VS haar positie in Oost-Azië, het epicentrum van de mondiale groei, wil behouden, kan zij niet het zich veroorloven Taiwan te verliezen. Voor beide landen werkt de status quo, hoe gevaarlijk deze ook is.
Wat we hier hebben is een hightech versie van het krachtenevenwicht uit de Koude Oorlog, bekend als Mutually Verzekerde vernietiging of kortweg “MAD”. Zowel de Sovjet-Unie als de Verenigde Staten wisten dat hun vijand had het vermogen om verschrikkelijke vernietigingen aan te richten via hun nucleaire arsenalen en daarom heeft afgezien van handelen. In de wereld van vandaag volgt een Chinese aanval op Taiwan, gevolgd door een Amerikaan Een reactie hierop zou niet alleen de wereldeconomie laten crashen, maar ook blijvende schade toebrengen aan de chipindustrie.

Daartoe behoort ook China's eigen chipindustrie, die nog lang niet onafhankelijk is van de Chinese economie door de VS gedomineerd, maar multinationaal halfgeleider-ecosysteem. China geeft meer geld uit het importeren van halfgeleiders dan bij olie. Zoals Miller stelt: “in bijna elke stap van het proces Voor de productie van halfgeleiders is China in bijna alle mate afhankelijk van buitenlandse technologie waarvan wordt gecontroleerd door de geopolitieke rivalen van China – Taiwan, Japan, Zuid-Korea of ​​de Verenigde Staten Staten.”
Het Nederlandse bedrijf ASML, een spin-out van Philips, heeft inderdaad een marktaandeel van 100% in EUV ("extreem ultraviolet") fotolithografie-apparatuur, essentieel voor het meer etsen van kleine transistors dan de helft zo groot als een coronavirus op siliciumwafels. Zonder die apparatuur, het meest geavanceerde halfgeleiders, zoals die in een iPhone 12, niet gemaakt konden worden. Momenteel is er sprake van een politieke geschil tussen de Nederlandse regering en de regering-Biden over de vraag of ASML dat zou moeten doen verkoopt zijn nieuwste machines aan China. In het geval van een confrontatie over Taiwan zal de verkoop van al deze technische apparatuur zou zeker volledig tot stilstand komen.
China is niet de Sovjet-Unie. Het heeft een veel grotere consumentenmarkt en nog veel meer getalenteerde mensen ondernemers, wetenschappers en industriële spionnen. Na verloop van tijd zou het de kloof kunnen dichten halfgeleider vermogen. Als erkenning van dat risico hebben de V.S. je hebt veel harder geadopteerd aanpak, waarbij Huawei als wereldspeler effectief wordt vernietigd en er gebruik wordt gemaakt van brede bevoegdheden de verkoop en overdracht van geavanceerde apparatuur en knowhow naar China beperken.
De Nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan (VS) legde afgelopen september in een toespraak uit waarom: “wij hanteerde voorheen een ‘glijdende schaal’-benadering die zei dat we er maar een paar hoefden te houden generaties vooruit. Dat is niet de strategische omgeving waarin we ons vandaag de dag bevinden. Gezien de fundamentele aard van bepaalde technologieën, zoals geavanceerde logica en geheugenchips, moeten we handhaven een zo groot mogelijke voorsprong.”
Voorlopig blijft het precaire evenwicht van Mutually Assured Destruction overeind. Zet zoals tijdens de Koude Oorlog is de realistische angst voor wat er mis zou kunnen gaan het beste afschrikmiddel geworden. In de tussentijd de technologiegiganten van de VS, Taiwan, Japan en Zuid-Korea blijven hun miljarden  halfgeleiders uitstorten. Er is één ding waar beide partijen het over eens zijn. Computerchips zijn dat niet langer, als dat ooit het geval zou zijn, producten die als chips kunnen worden gekocht en verkocht. Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden met de geopolitiek en de toekomst van Oost-Azië...  (bron: https://arcusinvest.com/wp-content/uploads/CHIP-War.pdf)

 

* - zelf heb ik het boek onlangs gelezen maar geen aantekeningen gemaakt. Ik wil het straks nog een keer lezen., met deze reviews in mijn hoofd alvast. Chris Miller kan niet als ons niet in de toekomst kijken. Tien jaar geleden was Intel nog de belangrijkste chipfabricant en niet TMSC, en over tien jaar kan het weer anders liggen. Maar de geopolitieke factor is moeilijk weg te denken uit dit verhaal. Totdat misschien het internet een keer uitvalt en de digitale groei en dominantie zoals die steeds groter lijkt te worden, een keer geremd wordt. Of dat een nieuwe of bredere oorlog het verhaal van een andere kant wijzigt. Vooralsnog zijn chips nu de bottleneck in de intelligentie supplychain, en die ligt in het voordeel van het westen. Ondanks de twintig jarige groei van China.

-- 7 juli, BNR, ex-ASML topman over de chip.oorlog en dat deze nog wel tien jaar voortduurt:
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)