Economie toch gewoon als oorlogsoorzaak?

 Terwijl ik wat zat te ploegen in data van de wereldbank, kwam ik op een aantal BBP cijfers. Die zette ik op een rijtje:

                            1990        2023

Rusland          4,43 T$       5,8 T$  (ca. 30% groei)

Oekraïne        1,19 T$       0,5 T$  (2021: 0,75 30% daling sinds oorlog)    

Polen              0,49 T$     1,62 T$  (ca. 326%)

WitRusland    0,126T$    0,254T$ (ca. 201%)


De figuur hiervan ziet er volgens de Wereldbankcijfers als volgt uit, zie boven. De economie van Rusland is het minste gegroeid en cumulatief slechts 30% over meer dan 30 jaar.
De economie van Polen is het hardste gegroeid, ca. 326% over de afgelopen dertig jaar. En Wit-Rusland is ongeveer verdubbeld, maar is dus veel minder gegroeid dan Polen dat zich bij de EU heeft aangesloten. Oekraïne is duidelijk ook een probleemkind - geweest - en wilde die situatie, zo kan ik me indenken, veranderen meer in lijn met Polen dan Wit-Rusland. Sinds de oorlog is een derde van de economie verwoest door de Russen.

Polen is de absolute winnar van dit verhaal. The winner takes it all? Deel van het verhaal is natuurlijk de investeringen in Polen vanuit de EU, want Polen is een netto investeringsland geworden (qua EU-financiering)

Puur op basis van macro-economie zou ik zeggen dat Oekraïne liever voor Polen als voorbeeld dan voor Wit-Rusland wilde kiezen. Hetgeen me logisch lijkt.

Daarmee verklaar je niet een oorlog, want die werd geïnitieerd door de aanvallende partij, maar qua narratief lijkt het me een duidelijk verhaal.

--

Meanwhile op X:


@MichaelAArouet: "What is happening in Poland is nothing short of economic wonder. Standard of living in Poland overtaking Spain and Italy within just one generation is amazing. Capitalism and free market are the only proven way out of socialist poverty."
 

https://x.com/MichaelAArouet/status/1814555436646797785?t=HmSs-egAzMz286vB3kFICg&s=03

Het contrast tussen Polen echter en Wit-Rusland is groot. En dat is wat we in het westen niet zien, maar dat zein de (Wit) Russen natuurlijk wel. En de Oekrainers...

-- 22 juli valt op twitter te lezen over de Wiskunde olympiade waarin, zo zag ik, Belarus op de vijfde (!) plaats was geeindigd. Hoe bijzonder is dat, en is dat geen bericht dat deze thesis onderuithaalt? Nee, want vervolgens lees je over de braindrain in Belarus. Er zijn knappe koppen, maar de cultuur van het land definieert dat de wiskundige genieen opgekocht worden dan wel gewoon naar het buitenland vertrekken, met Polen als meest logische bestemming!
 
"Poland proved the most popular destination, followed by Georgia, Lithuania, and, somewhat unexpectedly, Uzbekistan, which launched a special migration program. Visas issued under the Poland Business Harbor program rose from 33,000 in June 2022 to 53,000 in October 2022.  " (bron: https://cepa.org/article/belaruss-digital-brain-drain-another-casualty-of-russias-invasion-of-ukraine-part-two/)

Wat in Witrusland achter blijft is de middelmaat...
--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)