Koers Roebel redelijk stabiel, gegeven... (#Dag758)

De Russische Roebel is 100% gedaald, hoorde ik iemand zeggen. Dat kan natuurlijk niet, maar ook een devaluatie van 80% zou al opmerkelijk zijn. Wat zijn de feiten nu eigenlijk?

De roebel staat wel laag tegenover de dollar, maar nog niet op haar laagste niveau.


Ter vergelijking heb ik de Japanse Yen toegevoegd, daar hoor je in de markt mensen over die hun zorgen uiten, dat de volgende valuta-crisis wel eens vanuit Japan kan komen:


De Roebel van Belarus is wel gedecimeerd. Misschien bedoelde diegene dat dus, want inderdaad die daling ziet er drastisch uit, Reuters' onderschrift de prijs van de oorlog is typerend:


Dat past ook bij het zoekgedrag (#GoogleTrends), 1 Belarus 100 2 Tadzjikistan97 3 Kirgizië65 4 Kazachstan32 5 Rusland. Verrassend is dat het zoekgedrag van de Russische Roebel structureel toeneemt, met een aantal grote pieken in 2014 (...), 2022 en 2023.

En wat nu, wat betekent dit?
Allereerst kan Rusland gewoon haar oorlog financieren. Een valutacrisis is op basis van deze selectieve data moeilijk in te schatten, maar dan is de Japanse Yen een groter probleem dan de Russische Roebel.

Zoeken op "next currency crisis," levert nagenoeg enkel dat uit 2022, toen de beurs in een bearishe modus bewoog. NU is de beurs bullish en stijgen de koersen en in een valutacrisis geen nieuws. Dat is het ook niet.

Ik vroeg aan Bing/Chat, "Hoe groot is de kans op een valutacrisis"

"Copilot: Het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen in Nederland wordt beoordeeld op basis van vijf niveaus, die aangeven hoe groot de kans is op een aanslag in of tegen Nederland. Hier zijn de niveaus van oplopende dreiging:
  • ... 
Hoewel het concept van een valutacrisis anders is dan terrorisme, kunnen we een vergelijkbare benadering gebruiken. De kans op een valutacrisis hangt af van verschillende factoren, zoals economische indicatoren, handelsbalansen en monetaire beleidsmaatregelen. Net zoals bij het dreigingsniveau, kan de kans op een valutacrisis variëren van minimaal tot kritiek, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en context.
Helaas kan ik geen exacte kans op een valutacrisis geven, maar het is belangrijk om de economische situatie en de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in de gaten te houden om mogelijke risico’s te identificeren."  

Gemini zegt: Hoe groot is de kans op een valuta-crisis
"De kans op een valuta-crisis is moeilijk te voorspellen, aangezien er veel factoren zijn die kunnen leiden tot een crisis. De volgende factoren kunnen de kans op een valuta-crisis verhogen:
  • Hoge schuldenlast: Landen met een hoge schuldenlast zijn kwetsbaarder voor een valuta-crisis, aangezien ze mogelijk hun schulden niet kunnen terugbetalen als de waarde van hun valuta daalt.[in een nieuwe vraag of specifieke voorbeelden, komt deze toevoeging: Dit was een belangrijke factor in de Mexicaanse Pesos-crisis van 1994.]
  • Begrotingstekorten: Landen met grote begrotingstekorten drukken meer geld, wat kan leiden tot inflatie en een daling van de waarde van de valuta.
  • Huidigtekort op de handelsbalans: Landen met een tekort op de handelsbalans importeren meer dan ze exporteren, wat kan leiden tot een daling van de vraag naar hun valuta.
  • Politieke instabiliteit: Landen met politieke instabiliteit zijn kwetsbaarder voor een valuta-crisis, aangezien dit kan leiden tot een daling van het vertrouwen in de economie.
  • Externe schokken: Externe schokken, zoals een daling van de grondstoffenprijzen of een wereldwijde economische crisis, kunnen leiden tot een valuta-crisis.
[Dan volgen factoren die de kans op een valuta-crisis verkleinen:...] ... Het is belangrijk om te benadrukken dat de kans op een valuta-crisis in elk land anders is. Landen met sterke economische fundamentals en een prudent economisch beleid zijn minder kwetsbaar voor een crisis. " [Bronnen: IMF World Economic Outlook: [ongeldige URL verwijderd]
World Bank Global Economic Prospects: https://www.worldbank.org/en/publication/global-economic-prospects (Bronnen www.adb.org/sites/default/files/publication/762156/adbi-wp1295.pdf)]

Google is weinig specifiek. Wanneer je vraagt naar voorbeelden komt het thema van politieke instabiliteit: "Politieke factoren: Politieke instabiliteit: Landen met politieke instabiliteit zijn kwetsbaarder voor een valuta-crisis, aangezien dit kan leiden tot een daling van het vertrouwen in de economie."

Politieke instabiliteit? Is dat niet wat onze (globale) maatschappij karakteriseert?

Op twitter kwam ik deze foto (rechts) tegen:
Met een onderschrift als: "Daarom is Poetin Populair in zijn eigen land..."

Maar deze data laat geen benchmark zien, een kleine economie zoals Italie maakt iets meer duidelijk:

  




Inderdaad is de groei hoger geweest dan een matige middenmoter, Italie in de EU, maar Qua omvang en GDP per inwoner is Rusland nu op dat niveau aangeland, of zelfs nog niet helemaal. Dat geeft toch juist veel meer aan hoe relatief de invloed van Rusland is in de wereld. En dat Poetin duidelijk een te grote broek aan heeft.

-- 11 mei 2024 wordt inmiddels duidelijk dat Rusland verder doordringt in Oekraine (El Mundo, Spanje):

-- november (8), 2024, NRC:
 
De Russische president Poetin heeft Trump alsnog gefeliciteerd, maar hoopt hij ook echt op warmere banden? De oorlog in Oekraïne is een belangrijke motor geworden achter Poetins regime. Ermee stoppen zal niet zomaar gebeuren, ook niet als Trump daar op aandringt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa