Kernwaarden BravisZiekenhuis

"De manier waarop wij denken en handelen hebben we vertaald in vier kernwaarden:"

Kan je beter een even of een oneven aantal kernwaardes definiëren als organisatie? Ik denk zelf het laatste, want in kernwaarden zit een asymmetrie en spanning. De onderlinge waarden reageren op elkaar.
Bijvoorbeeld "Deskundig," valt in de categorie professionele waarden: professioneel, kennis, expertise, performance, excellence, resultaatgericht, creatief of innovatief.

Dit zijn vaak ook de eenvoudigste kernwaarden. Elk bedrijf doet wel wat en elk bedrijf heeft professionals in dienst. Juist professionele organisaties (accountants, architecten, ingenieurs, medici) zullen hier extra goed moeten nadenken hoe ze dit willen verwoorden: 

Deskundig... Dat is ons bestaansrecht. En als elke zorgtaak wordt uitgevoerd door degene die daarvoor het beste is toegerust, ontstaat bovendien ruimte voor meer specialisatie, dus nog meer deskundigheid. Maar deskundigheid is ook: op elk moment herkennen bij welke deskundigheid de patiënt het meest gebaat is. En dan indien nodig zelf een stapje terug doen.

Maar professionals werken niet geïsoleerd, dus dan kan je aangeven hoe je met relaties omgaat: onafhankelijkheid, agiliteit (flexibiliteit, wendbaarheid), authentiek, fair, teamwerk of samenwerken, etc. "Verbindend," kan ook:

Verbindend... We zijn verbonden met elkaar en met onze patiënten. We verbinden op een laagdrempelige manier iedereen die betrokken is bij de zorg voor onze patiënten, zodat de patiënt altijd de beste behandeling krijgt.

In deze en veel kernwaarden zie je vaak een mix van waarden en focus. Hier zie je dat de klant belangrijk is. De beste behandeling is juist een thema dat ook weer bij deskundigheid hoort of te vinden is.

Dan is er een basis gelegd. De organisatie werkt, met professionals en relaties en netwerken. Maar hier voldoet zo'n beetje elk bedrijf aan.

Passie en vergelijkende waarden zijn vaak toevoegend omdat ze iets aan de manier waarop communiceren. Iedereen is deskundig zou je kunnen zeggen, maar als je alles tegelijk wilt doen en overal de beste in wil zijn kan je al niet meer deskundig zijn. Een stapje terug doen zoals het boven staan kan helpen. Maar passie ook, om te laten zien dat je op een gebied echt alles doet en geeft. De wereld verandert en ook daar moet je iets op vinden. Je bent deskundig maar het gebied waarop valt buiten de markt en nieuwe ontwikkelingen. je moet dus ook groeien. Creativiteit hoor je hier vaak, of moed om andere horizonnen te verkennen. Maar de volgende is bijzonder. Die werkt wel voor een kleine aantal organisaties, ik denk zelf bij een brandweer:

Lef... De zorg is altijd in beweging. Dat vraagt van ons lef om van de veranderingen die op ons afkomen, verbeteringen te maken. Om het oude los te kunnen laten en om het goede in het nieuwe te zien. Om het lef te tonen nieuwe initiatieven te ontplooien en tot uitvoering te brengen.

Lef in de zorg? Ik denk dat ze hier moed bedoelen. Een moedige beslissing. Maar lef zit teveel aan de kant van het risico-nemen en dat wil je niet in en ziekenhuis. Daar staat alles gericht op veiligheid. Dat zou op zich een goede kernwaarde zijn, maar die is moeilijk te verkopen bij het personeel. Infecties verlagen de effectiviteit van het hele ziekenhuis. Dat wil je ten alle tijden voorkomen. 

Competitief gericht, klantfocus of ... in dit geval:

Vrij... Wij voelen ons vrij om de beste oplossing te kiezen. We voelen ons vrij om vragen te stellen, ons uit te spreken en elkaar aan te spreken. Want alleen zo verbeteren we onszelf én elkaar, in het belang van de patiënt.

Dat kan ook. We zijn verbonden, maar dat betekent niet dat we alles accepteren.

Dan is er ook nog het geheel van de kernwaarden. Je ziet bij Bravis dat ze een soort van hei-sessie hebben gehad om de nieuwe strategie te bepalen en dan komt er op cultuurvlak dit uit. Maar ik ben niet overtuigd of dit echt past bij een ziekenhuis. Een streekziekenhuis.

--

-- Bijlage: Gemini over Bravis [In hoeverre verschilt het bravis ziekenhuis van andere streekziekenhuizen?]

"Het Bravis Ziekenhuis onderscheidt zich op een aantal punten van andere streekziekenhuizen:
  • Focus op kwaliteit: Het Bravis Ziekenhuis scoort bovengemiddeld op het gebied van kwaliteit van zorg. Dit blijkt uit verschillende rankings,...
  • Specialisatie: Het Bravis Ziekenhuis heeft een aantal specialismen die niet in alle streekziekenhuizen te vinden zijn, zoals neurochirurgie, cardiothoracale chirurgie en neonatologie.
  • Samenwerking: Het Bravis Ziekenhuis werkt intensief samen met andere ziekenhuizen in de regio, zoals het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.
  • Innovatie: Het Bravis Ziekenhuis investeert in innovatieve technologieën en behandelmethoden. Zo is het ziekenhuis een van de eerste in Nederland die robots inzet voor operaties.
  • Financiën: Het Bravis Ziekenhuis is een van de weinige streekziekenhuizen die financieel gezond is.
Naast deze punten zijn er nog een aantal andere verschillen: 
Grootte: Het Bravis Ziekenhuis is een relatief groot streekziekenhuis met ongeveer 1.000 bedden.
Locatie: Het Bravis Ziekenhuis heeft twee locaties, in Bergen op Zoom en Roosendaal.
Opleidingen: Het Bravis Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis voor artsen en verpleegkundigen.
Echter, er zijn ook
  overeenkomsten met andere streekziekenhuizen: Basiszorg: Het Bravis Ziekenhuis biedt net als andere streekziekenhuizen basiszorg, zoals spoedeisende hulp, verloskunde en interne geneeskunde.
Personeel: Het Bravis Ziekenhuis heeft net als andere streekziekenhuizen te maken met een tekort aan artsen en verpleegkundigen. ..." (Bron Gemini, en: Ziekenhuis Top 100: https://www.ad.nl/ziekenhuis-top-100, Website Bravis Ziekenhuis: https://www.bravis.nl/, Omroep Brabant: https://www.bravis.nl/)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?