Ondernemers denken (en doen) anders

"'40 procent van de selfmade miljonairs is dyslectisch'. Dyslexie een probleem? Het brengt zeker beperkingen met zich mee. Maar ook extra kwaliteiten. En die blijken bijzonder handig voor ondernemers.

Dyslexie is mijn superpower, sprak Richard Branson onlangs in een interview met The Times. De Brit dankt zelfs zijn miljardenfortuin aan het feit dat hij niet foutloos kan schrijven, en moeite heeft met het lezen van lange lappen tekst. Immers: als hij niet al op jonge leeftijd zijn schoolcarrière voor gezien had gehouden, was hij waarschijnlijk nooit met Virgin begonnen.

Branson blijkt bepaald niet de enige dyslectisch te zijn met zakelijk succes. ... Amerikaans onderzoek wijst uit dat 35 procent van de ondernemers dyslectisch is. Een ander onderzoek toont dat van de selfmade miljonairs zelfs 40 procent als zodanig gediagnosticeerd kan worden. Onder hen grootheden als Ikea-oprichter Ingvar Kamprad, Apple-icoon Steve Jobs en vele anderen. In Nederland weten we onder andere dat miljardair Joop van den Ende en ASML-brein Martin van den Brink dyslexie hebben. 

Tamara Vreeken, die met de Hoi Foundation dyslexie uit de zorgelijke hoek wil trekken, verbaast het niets. ‘Dyslectische mensen hebben een anders werkend brein. Dat brengt beperkingen met zich mee, maar ook extra kwaliteiten. Zo zijn ze vaak zeer innovatief, bovengemiddeld in staat het grotere plaatje te zien, en om probleemoplossing en out-of-the box te denken. Dat maakt ze uitstekend geschikt als ondernemer. En dat worden ze ook vaak, want vaak zijn ze het zat om beoordeeld en niet begrepen te worden, waardoor ze graag eigen baas worden. Jammer is alleen dat zelfs als ze financieel onafhankelijk zijn, ze niet graag met hun dyslexie te koop lopen. De schaamte die ze in hun lagereschooltijd hebben gevoeld is kennelijk nog te groot. Jammer, want die schaamte is precies wat we proberen weg te nemen. Je moet dyslexie niet alleen zien als een probleem, maar als een kwaliteit!’, aldus Vreeken, die nu dan ook volop de week van dyslexie viert." (bron, 02/10/2022, https://www.quotenet.nl/zakelijk/a41464941/40-procent-selfmade-miljonairs-dyslectisch/)

...
In dezelfde quote, staat een artikel van Eva de Mol over Grit: hoe hoog scoort u op de gritmeter? Het geeft een maat voor doorzettingsvermogen voor lange-termijn-projecten en zij stelt dat deze eigenschap 50% van het verschil verklaart tussen succesvolle en niet succesvolle ondernemers.
...
En nog verder doorbladerend staat een portret - van drop-out tot doorpakker - van ondernemer (miljardair) Gautam Adani. Hij begon zonder diploma en zonder geld (platzak). Hij stopt met zijn studie Bachelor of commerce want als 18-jarige heeft hij hele andere dromen...
...
Merel Kooning (tandheelkunde) zegt later in het zelfde nummer, "dat je als ondernemer niet iedereen te vriend kunt houden."


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa