Nvidia (0) - Rusland (1)

Nvidia - Rusland? Is het ook maar op een willekeurige manier mogelijk om deze twee grootheden tegenover elkaar te zetten, zonder sterk te provoceren of irrationeel te lijken? Wat heeft in godsnaam Nvidia met Rusland te maken?

Wel,

Het schijnt dat de bedrijfsnaam Nvidia echt van het Latijnse Envidia (afgunst) is afgeleid. hoe dat precies zit, en welke details daarover zinvol zijn laat ik maar even weg. maar Nvidia wekt afgunst op, dat is in ieder geval de realiteit.

Nvidia is op dit moment van schrijven, en ik verwacht niet dat dit snel verandert, het grootste beursgenoteerde bedrijf in de wereld. ooit was dit nog Aramco, een bedrijf uit Saudi-Arabië en korter geleden was het de eer aan Apple. hoe snel kan de / een wereld veranderen?!

Maar die afgunst komt niet omdat het bedrijf het grootste bedrijf ter wereld is, dan zou het misschien ee luxe-producent moeten zijn, zoals LVMH waar niet iedereen zich die luxe kan permitteren. Maar in dit geval gaat het om een bedrijf dat haar business gericht heeft op het maken van chips en software rondom kunstmatige intelligentie. Door Nvidia kunnen (kopers) bedrijven als Microsoft en Alphabet in de toekomst AI-achtige diensten gaan verlenen waar nu eenmaal zeer krachtige computers voor nodig zijn. 

En nu is het verhaal dat door deze krachtige computers het competitieve voordeel van het westen (de VS, Zuid-Korea, Taiwan!) zo groot is dat het de concurrentie ver achter zich laat. Door Nvidia - maar breder de chip-war, beschreven door Chris Miller - hebben westerse bedrijven technologie in huis die past bij de vraag van deze en de toekomstige tijd: precisie en kunstmatige intelligentie. Doordat het westen steun geeft aan Oekraïne kan dit land de defensie tegen Rusland aan, en was er ooit nog een kans dat ze de oorlog zouden winnen.

Een moderne oorlog win je niet door duizenden drones op een land af te sturen (Rusland, Iran, ...) maar juist door precisie-acties uit te voeren. Zo zegt de militaire strateeg.

TMCS in Taiwan is een van de grootste chipproducenten, die chips produceert voor Nvidia, die vervolgens weer kunnen worden verkocht aan beursgenoteerde bedrijven in het westen.

Het gevaar dat op de loer ligt en waar velen de start van WOIII zien is dat China Taiwan invalt dat nu nog "neutraal" is, maar in feite beschermd wordt door de VS.

De nieuwe oorlog - zo schrijft Chris Miller - een een chipoorlog, net zoals die vorige wereldoorlog een staaloorlog was.

Ik kan deze stelling in dat boek niet boekstaven, maar dat op dit vlak de grote scheiding tussen oost-en-west, of kapitalisme versus dictatoriale staten (China, Rusland) ligt of hier in ieder geval sterk mee te maken heeft, lijkt wel plausibel.

En daar zit die afgunst. Een selectie van partijen heeft zoals het fout gegaan is in het kapitalistische systeem, de macht over een groot geheel van de productie/wereld/economie. Nvidia is in ieder geval een ster-speler in dit verhaal.

als je de jaarverslagen van het bedrijf leeft, dan is de VS en het Verre-Oosten belangrijk, Taiwan ook, China dus, maar India nog niet zo, Rusland doet nauwelijks mee, maar Israël weer wel. En het Midden-Oosten, wordt gewoon niet vermeld.

Er is echter een probleem.

Rusland wint de oorlog in Oekraïne, en niet het westen dat dit land steunt.

In de kapitalistische wereld waar we gek gemaakt worden door marketing en afgunst en waar je mee moet doen, omdat je anders op achterstand komt, in die wereld domineert Nvidia en de precisie, kunstmatige intelligentie en vooruitgang (Bregman). meegaan met de tijd die sneller, en slimmer is.

Echter, dat is niet de enige wereld. Er is ook nog de wereld van Rusland, of breder gezien de Brics. Laten we niet vergeten dat die er ook is.

Ondanks alle moderne technologie wint Rusland op haar ouderwetse manier de oorlog in de Oekraïne. En daar maakt geen enkel chip een verandering in. 

Nvidia is nu de koning van vernieuwing, het symbool van het (vrije) westen, maar ook niet meer dan dat...

-- Ik schreef dit voordat bekend werd dat Rusland de handel in euro en dollars blokkeert. De roebel lijkt daar grote problemen van te ondervinden. Op dit moment is het (me) nog niet voor te stellen dat Rusland financieel ten val kan worden gebracht want het is een autonoom land, maar wel met een groot probleem: een economie die gebaseerd is op basis-materialen en nauwelijks meedoet aan de internationale handel van goederen. behalve dan de productie van oorlogsmaterieel. We zullen het zien.

-- 5 sept: "Russische wapens zijn akelig effectief, met dank aan Nederlandse ASML-machines / Met oude ASML-machines uit Veldhoven kunnen de Russen microchips maken voor in de talloze drones en raketten die ze op Oekraïne afvuren, blijkt uit onderzoek van Trouw. Hoe kan dit ondanks alle sancties doorgaan?"
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/russische-wapens-zijn-akelig-effectief-met-dank-aan-nederlandse-asml-machines~b2a9aff4/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)