Ruido? Ah, Lawaai.

 Op het internet, op twitter, X, zag ik ooit een foto die ik voor deze post opnieuw heb opgezocht: het verschil in licht gedurende de nacht tussen Noord- en Zuid-Korea.

Zou er op eenzelfde manier een plaatje te tekenen zijn waar het geluidsniveau tussen beide landen te schetsen valt? En zit er tussen beide figuren dan een groot verschil?

Je mag verwachten dat Noord-Korea, minder lawaai geproduceerd wordt dan in Zuid-Korea? Maar of dat klopt, dat is maar de vraag. hoe produceert een land geluid en of lawaai? Hoe kan je verschillen tussen geluidniveaus inzichtelijk maken, maar om te beginnen definiƫren?

Dat brengt me op Spanje, en natuurlijk het verschil met Nederland. Als het dan gaat om geluid en lawaai dan is mijn indruk na twintig jaar dat Spanje meer geluid produceert dan Nederland. Dan bedoel ik in eerste instantie het geluid op straat en in onder mensen. Spanjaarden praten meer openlijk, en dan moet je niet vergeten dan er in Spanje meer buiten geleefd wordt dan in Nederland. De enige factor die daarin een rol speelt - van betekenis - is het klimaat. Meer zon dus meer naar buiten. 

In Nederland zou je kunnen berekenen of in de zomer het geluidniveau toeneemt ten opzichte van de winter. Ik denk dat die stelling zal kloppen: in de zomer is er meer buitenleven.

Alle technologie zorgt ervoor dat "dingen" kleiner worden en daarmee geruislozer. De auto wordt niet kleiner, maar de technologie helpt dat de auto minder lawaai produceert. Toevallig heet dat nu elektrisch rijden, maar een van de voordelen van technologie is dat het lawaai afneemt in de tijd.

Zijn landen te categoriseren op hun geluidniveau? heeft iemand dat al gedaan? Op lichtniveau is het duidelijk en volstaat een satellietfoto.

Ik zou het geluidsniveau van India wel eens willen weten: overvolle treinen (die we zien op social media, met mensen die op de daken van de wagons meeliften), drukke steden, auto's, en .. veel buitenleven.

Het geluidniveau is waarschijnlijk omgekeerd-evenredig met het ontwikkelingsniveau van een natie. meer licht, minder geluid, maar dat staat dan weer haaks op de genoemde noord-zuid-verschillen. eerst komen er namelijk meer auto's die meer lawaai maken, en vervolgens gaat het geluidsniveau per voertuig omlaag.

Dan blijft naast de technologie nog de maatschappij over. Is er een verschil in geluidsniveau van volken die meer extravert zijn of iets dergelijks en meer lawaai produceren in het sociale omgang dan andere landen? 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)