Het boek en de broederschap

 Ik las dit boek ergens tussen 1995 en 2004, maar weet niet precies wanneer en wat, anders dat het veel indruk op met gemaakt had. Ik was toen nog niet expliciet met filosofie bezig en nu wel, en opeens kreeg ik het idee - aangekomen bij het onderscheid tussen directe en indirecte filosofische discours - om een filosofe als Iris Murdoch opnieuw te lezen. Ik las geen andere boeken van haar.

Bij het opnieuw lezen, (ebook) vraag ik me af hoe ik dat vroeger deed. Was er toen al internet, en wanneer je iets tegenkwam zoals "Catherine Wheels," of je dat dan kon opzoeken? CW blijkt een bepaald soort vuurwerk te zijn, maar heeft ook een diepere betekenis in het boek, net als Guy Fawkes day. 

Ook leuk is dat je online andere aspecten van het werk kan doorgronden die in paperback niet mogelijk zijn, zoals de Personages kwantificeren:


  • Gerard (1332)
  • Crimond (1052)
  • Rose (1030)
  • Duncan (800)
  • Tamar - dochter van Violet (796)
  • Jean (757)
  • Jenkin, schoolmaster (662)
  • Lily (449)
  • Gulliver, Gull (361)
  • Violet (232)
  • Gideon - man van Patricia, kunsthandelaar en financial wizard (178)
  • Sinclair - broer van Rose die verongelukt was (105)
  • Patricia - zus van Gerard (99)
  • Conrad (51)

... Of je kan een inventarisatie maken van de emoties die in het verhaal voorkomen. Ook dat heb ik gedaan, die hieronder staan weergegeven, en gesporteerd op volgorde van voorkomen:
  • Liefde, vriendelijk, boos (mad), een hekel hebben aan (hate), angst, moe, bang, kalm, twijfel, geluk, rouw, gespannen, wens, vreugde, verveeld, verheugd, boos, medelijden, lijden, ongelukkig, verrassing, wanhoop, plezier, woede, jaloezie, haat (hatred), miserabel, spanning, moed, rancune, verstoord, berouw, spijt, afgewezen, tevredenheid, nood, rancune, schuld, alleen, sympathie, doodsangst, affectie, passie, bezorgd, schaamte, ontspannen, terreur, trots, zorgelijk, jaloezie, opgelucht, nieuwsgierigheid, geschokt, beleefdheid, verheugd, verlangen, agressief, gealarmeerd, haat, verslagenheid, angst, dankbaarheid, tederheid, waardeloos, verbazing, verveeld, hulpeloos, ontslag, vervelend, geïrriteerd, verbaasd, gereden, prikkelbaar, vrolijkheid, kwelling, waardig, kwetsbaar, euforie, vernedering, verdacht, extase, droefheid, draad, versuft, zenuwachtig, afkeer, verwaarlozen, verontwaardigd, melancholie, geduld, laf, rusteloosheid, bewondering, minachting, opgetogenheid, ongeduldig, beduusd, triomfantelijk, zorgzaam, huiverig, onzorgvuldig, betoverd, enthousiasme, bezitterig, walging, walging, opgewonden, verwarring, vast, genadeloos, lui, vervreemding, sentimentaliteit, aanvaarding, leuk vinden, pessimisme, arrogant, verheugd, lust, boos, gevangenname, schaamteloos, bang, geschokt, teneergeslagen, vrolijkheid, wreedheid, depressief, boos, comfortabel, ongenoegen, moe, teleurstelling, onbehagen, ongelukkig, ongelukkig, onrustig, gemeen, onderdanig, minachting, genadeloos, waardeloos, zelfmedelijden, nieuwsgierigheid, cynisme, dwingend, verlicht, angst, wens, walging, ongemak, ongeloof, wanhoop, gretigheid, bang, bang, affectie, gereden, vriendelijk, passie, geluk, verveeld, verveeld, zorgeloos, broedend, anticiperend, ontzag, assertief, beledigd, vervelend, opgelucht, geduld, geluk, rouw, dankbaarheid, bescheidenheid, boos, uitzinnigheid, onzekerheid [her en der zijn er (nog) dubbelen te vinden...]

Jenkin hort bij de "original Set" van vrienden, te weten Sinclair, Duncan, Marcus, Robin en natuurlijk Gerard. "Hij was het minst succesvol," en ook hoorde hij bij de groep van de Greats, die Grieks, Latijn, geschiedenis en Filosofie hadden geleerd. Jenkin was (altijd) de "schoolmaster." Ook al was hij het minst succesvol, hij fungeert als een vraagbaak in tijden van crisis (Suguna Ramanathan, Jenkin Riderhood in the Book of brotherhood)

-- Kunstmatige Intelligentie inschakelend...:

Wat is de samenvatting (Bing AI):

Tijdens hun studietijd in Oxford vormen enkele niet onbemiddelde studenten en studentes een ‘broederschap’. Zij geven aan het meest briljante lid de opdracht een politiek boek te schrijven, hét boek voor onze eeuw. Jaren later, wanneer zij het vuur uit hun jeugd hebben verloren, beginnen ze zich zorgen te maken over het nog altijd niet voltooide boek. Zijn ze het nog wel eens met de inhoud?1 (1 boekmeter.nl 2 scholieren.com 3 bing.com 4 en.wikipedia.org)

[Waarom is dit boek belangrijk]

Het boek “The Brotherhood” van Iris Murdoch is belangrijk om verschillende redenen:

Filosofische Verkenning: Het boek onderzoekt diepgaande filosofische thema’s, zoals de zoektocht naar betekenis, moraliteit en de aard van vriendschap. Murdoch staat bekend om haar complexe karakterontwikkeling en diepzinnige reflecties.

Kritiek op Idealisme: Het verhaal onthult de desillusie van idealisme en de veranderingen die optreden naarmate de personages ouder worden. Het laat zien hoe jeugdige idealen kunnen vervagen in de realiteit van het volwassen leven.

Literaire Stijl: Iris Murdoch’s schrijfstijl is rijk en poëtisch. Ze weet complexe emoties en menselijke relaties op een meeslepende manier te beschrijven.

Tijdloze Relevantie: Hoewel het boek zich afspeelt in een specifieke historische context, zijn de thema’s en dilemma’s die worden behandeld nog steeds relevant voor hedendaagse lezers.

Kortom, “The Brotherhood” biedt een diepgaande verkenning van menselijke relaties, ethiek en de zoektocht naar betekenis, en blijft een waardevolle literaire bijdrage. 

[Zijn er recensies over het boek beschikbaar?]

Zeker! “The Brotherhood” van Iris Murdoch heeft verschillende recensies en reacties ontvangen:

Goodreads

Goodreads: Op Goodreads heeft het boek een gemiddelde beoordeling van 3.97 sterren op basis van 1,012 beoordelingen. Het wordt beschreven als een verhaal over liefde, vriendschap en marxisme. Het begint met een groep vrienden die een van hen opdracht geven om een politiek boek te schrijven. Na verloop van tijd veranderen meningen en ontstaan er conflicten binnen de groep. Het boek verkent diepgaande thema’s en biedt een rijke leeservaring 1.

Amazon.nl: Een lezer op Amazon beschrijft het boek als typisch Iris Murdoch, met een overvloed aan personages, relaties en persoonlijke intriges. Het vereist een academische benadering om de complexiteit van menselijke interacties te begrijpen. Het wordt aanbevolen om het boek minstens twee keer te lezen 2.

Wikipedia: De London Review of Books benadrukt de achtergrond van de upper-middle class van de meeste personages en Murdoch’s vermogen om de grenzen van deze sociale klasse te traceren. De New York Times beschrijft het boek als een “triomfantelijke viering van geletterdheid als een sociale band” 3.

BoekMeter: Een Nederlandse recensie op BoekMeter noemt het boek een verhaal over een groep vrienden die ooit een politiek boek wilden schrijven. Nu, jaren later, worstelen ze met de inhoud en hun veranderde opvattingen. Het boek brengt filosofische en morele dilemma’s aan het licht 4.

Kortom, “The Brotherhood” wordt gewaardeerd om zijn diepgaande thema’s, complexe personages en literaire kwaliteit. Het is een boek dat de moeite waard is om te ontdekken! 📚✨

[Is Iris Murdoch het meest bekend om haar filosofie of om haar fictie?]

Iris Murdoch, geboren in Dublin op 15 juli 1919 en overleden in Oxford op 8 februari 1999, is vooral bekend als romanschrijfster. Haar literaire werk heeft haar grote faam gebracht. Ze wordt zelfs door The Times op de twaalfde plaats gezet in de lijst van vijftig beste Britse schrijvers sinds 19451. Haar roman “De zee, de zee” won in 1978 de prestigieuze Booker Prize. In dit boek volgen we een gepensioneerde regisseur die zijn eerste liefde op het platteland ontmoet, wat leidt tot noodlottige verwikkelingen2.

Hoewel haar filosofische werk minder bekend is in Nederland en België, is het even origineel en boeiend als haar literaire werk. Iris Murdoch onderzocht diepgaande vragen over liefde, ethiek en de menselijke aard. Haar filosofie is een waardevolle aanvulling op haar romans en verdient meer aandacht34. 📚✨ (1 nl.wikipedia.org 2 bing.com 3 standaardboekhandel.be 4 thomasmore.be 5 filosofie.nl)

--




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)