De 48 wetten van macht, vervolg (voorbeelden)

Het vervolg van De 48 wetten van macht

Allereerst de laatste wetten, 11 t/m 48. 

Vervolgens komen nog wat extra voorbeelden aan bod, waarin de wetten geprojecteerd zijn op historische figuren.

Wet 11 - Leer om mensen afhankelijk van u te houden. Om je onafhankelijkheid te behouden moet je altijd nodig en gewenst zijn. Hoe meer je bent waarop u vertrouwt, hoe meer vrijheid u heeft. Zorg ervoor dat mensen van u afhankelijk zijn voor hun geluk en welvaart en je hebt niets te vrezen. Leer ze nooit genoeg zodat ze zonder je kunnen.

Wet 12 - Gebruik selectieve eerlijkheid en vrijgevigheid om uw slachtoffer te ontwapenen. Eén oprechte en eerlijke zet zal tientallen oneerlijke bewegingen verdoezelen. Openhartige gebaren van eerlijkheid en vrijgevigheid doen zelfs de meest achterdochtige mensen niet op hun hoede zijn. Zodra uw selectieve eerlijkheid opent een gat in hun pantser, je kunt ze naar believen misleiden en manipuleren. Een tijdig geschenk – een Trojaans paard – zal hetzelfde doel dienen.

Wet 13 - Wanneer u om hulp vraagt, doe dan een beroep op het eigenbelang van mensen, nooit tot hun barmhartigheid of dankbaarheid als u zich voor hulp tot een bondgenoot moet wenden, doe dan niet de moeite om hem aan uw vroegere hulp te herinneren goede daden. Hij zal een manier vinden om je te negeren. Ontdek in plaats daarvan iets in uw verzoek, of in uw bondgenootschap met hem, dat zal hem ten goede komen, en benadrukt het buiten alle proporties. Hij zal enthousiast reageren als hij ziet dat er iets voor zichzelf te winnen is.

Wet 14 - Stel je voor als vriend, werk als Spion. Weten over je rivaal is van cruciaal belang. Gebruik spionnen om waardevolle informatie te verzamelen die u tegenhoudt een stap vooruit. Beter nog: speel zelf de spion. Leer tijdens beleefde sociale ontmoetingen te peilen. Stel indirecte vragen om mensen hun zwakheden en bedoelingen te laten onthullen. Er is geen gelegenheid die niet een gelegenheid is voor listige spionage.

Wet 15 - Verpletter je vijand volledig. Alle grote leiders sinds Mozes weten dat een gevreesde vijand volledig moet worden verpletterd. (Soms hebben ze dit op de harde manier geleerd.) Als er maar één kooltje blijft branden, hoe dan ook vaag smeult het, uiteindelijk zal er brand uitbreken. Er gaat meer verloren als je halverwege stopt door totale vernietiging: de vijand zal zich herstellen en wraak nemen. Verpletter hem, niet alleen lichamelijk maar geestelijk.

Wet 16 - Gebruik afwezigheid om respect en eer te vergroten. Te veel oplage zorgt ervoor dat de prijs daalt: hoe meer je wordt gezien en gehoord, hoe meer gebruikelijker kom je voor. Indien u al in een groep bent gevestigd, kunt u zich tijdelijk terugtrekken het zal ervoor zorgen dat er meer over je gesproken wordt, en dat je nog meer bewonderd wordt. Je moet leren wanneer je moet vertrekken. Creëren waarde door schaarste.

Wet 17 - Houd anderen in opgeschorte terreur: cultiveer een sfeer van onvoorspelbaarheid. Mensen zijn gewoontedieren met een onverzadigbare behoefte om vertrouwdheid in die van anderen te zien acties. Jouw voorspelbaarheid geeft ze een gevoel van controle. Draai de rollen om: wees doelbewust onvoorspelbaar. Gedrag dat geen consistentie of doel lijkt te hebben, zal hen uit balans brengen, en ze zullen zichzelf uitputten als ze proberen jouw bewegingen uit te leggen. Tot het uiterste doorgevoerd, deze strategie kan intimideren en terroriseren.

Wet 18 - Bouw geen forten om jezelf te beschermen – isolatie is gevaarlijk. De wereld is gevaarlijk en vijanden zijn overal – iedereen moet zichzelf beschermen. Een fort lijkt het veiligst. Maar isolatie stelt je bloot aan meer gevaren dan het je beschermt – het sluit u af van waardevolle informatie, het maakt u opvallend en een gemakkelijk doelwit. Beter om circuleren onder mensen, bondgenoten vinden, zich vermengen. Je wordt door de menigte beschermd tegen je vijanden.

Wet 19 - Weet met wie u te maken heeft – Beledig de verkeerde persoon niet. Er zijn veel verschillende soorten mensen op de wereld, en je kunt er nooit vanuit gaan dat iedereen dat is zal op dezelfde manier op uw strategieën reageren. Bedrieg of wees sommige mensen te slim af, en dat zullen ze ook doen de rest van hun leven op zoek naar wraak. Het zijn wolven in lammerenkleding. Kies je slachtoffers en tegenstanders voorzichtig en beledig of bedrieg nooit de verkeerde persoon.

Wet 20 - Verbind u aan niemand. Het is de dwaas die zich altijd haast om partij te kiezen. Verbind u aan geen enkele kant of zaak behalve uzelf. Door je onafhankelijkheid te behouden, word je de baas over anderen en speel je mensen tegen elkaar, waardoor ze je achtervolgen.

Wet 21 - Speel een Sucker om een Sucker te vangen – Lijk dommer dan je eruit ziet. Niemand houdt ervan zich dommer te voelen dan de volgende personen. De truc is om je slachtoffers zich slim te laten voelen – en niet alleen slim, maar slimmer dan jij. Als ze hiervan eenmaal overtuigd zijn, zullen ze het nooit meer vermoeden dat je misschien bijbedoelingen hebt.

Wet 22 - Gebruik de tactiek van overgave: verander zwakte in macht. Als je zwakker bent, vecht dan nooit ter wille van de eer; kies in plaats daarvan voor overgave. Overgave geeft je de tijd om te herstellen, tijd om je overwinnaar te kwellen en te irriteren, tijd om te wachten op zijn macht afnemen. Geef hem niet de voldoening om te vechten en jou te verslaan – geef je eerst over. Door je andere wang te tonen, maakt u hem woedend en onrustig. Maak van overgave een machtsinstrument.

Wet 23 - Concentreer je krachten. Behoud uw krachten en energie door ze op hun sterkste punt geconcentreerd te houden. Je kunt meer winnen door een rijke mijn te vinden en deze dieper te ontginnen, dan door van de ene ondiepe mijn naar de mijn te fladderen een ander – intensiteit verslaat elke keer uitgebreidheid. Bij het zoeken naar krachtbronnen om te verheffen jij, zoek de enige belangrijke beschermheer, de vette koe die je nog lange tijd melk zal geven.

Wet 24 - Speel de perfecte hoveling. De perfecte hoveling gedijt in een wereld waarin alles draait om macht en politieke behendigheid. Hij beheerst de kunst van indirectheid; hij vleit, geeft toe aan superieuren en beweert macht over anderen op een mot schuine en gracieuze manier. Leer de wetten van en pas deze toe hoveling en er zal geen limiet zijn aan hoe ver je kunt stijgen in de rechtbank.

Wet 25 - Creëer jezelf opnieuw. Accepteer niet de rollen die de maatschappij je oplegt. Creëer jezelf opnieuw door een nieuwe identiteit te smeden, eentje die de aandacht trekt en het publiek nooit verveelt. Wees de meester van je eigen imago in plaats van anderen te laten bepalen of het iets voor u is. Integreer dramatische apparaten in uw publiek gebaren en acties – je kracht zal worden vergroot en je karakter zal groter lijken dan het leven.

Wet 26 - Houd uw handen schoon. Je moet een toonbeeld zijn van beleefdheid en efficiëntie: je handen worden nooit vervuild door fouten en nare daden. Behoud zo’n smetteloos uiterlijk door anderen als zondebok en kattenpoten te gebruiken om uw betrokkenheid te verhullen.

Wet 27 - Speel in op de behoefte van mensen om te geloven om een cultachtige aanhang te creëren. Mensen hebben een overweldigend verlangen om ergens in te geloven. Word het middelpunt hiervan verlangen door hen een zaak aan te bieden, een nieuw geloof om te volgen. Houd je woorden vaag maar vol belofte; benadrukken enthousiasme boven rationaliteit en helder denken. Geef uw nieuwe discipelen rituelen uit te voeren, vraag hen om namens u offers te brengen. Bij gebrek aan georganiseerd religie en grote doelen, jouw nieuwe geloofssysteem zal je ongekende macht geven.

Wet 28 - Voer actie met durf. Als u niet zeker weet wat u moet doen, probeer het dan niet. Je twijfels en aarzelingen zullen infecteren jouw executie. Verlegenheid is gevaarlijk: het is beter om met vrijmoedigheid binnen te gaan. Eventuele fouten die je maakt die door durf worden begaan, kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd met meer durf. Iedereen bewondert de stoutmoedigen; niemand eert de timide.

Wet 29 - Plan helemaal tot het einde. Het einde is alles. Plan er helemaal naartoe, rekening houdend met al het mogelijke gevolgen, obstakels en toevallige wendingen die uw harde werk zouden kunnen omkeren en de eer aan anderen. Door tot het einde toe te plannen, word je niet overweldigd door de omstandigheden en jij zal weten wanneer hij moet stoppen. Leid het fortuin voorzichtig en help de toekomst te bepalen door ver vooruit te denken.

Wet 30 - Laat uw prestaties moeiteloos lijken. Uw acties moeten natuurlijk lijken en met gemak worden uitgevoerd. Al het zwoegen en oefenen dat erbij komt kijken ze, en ook alle slimme trucs, moeten verborgen worden. Als je handelt, handel dan moeiteloos, alsof je zou nog veel meer kunnen doen. Weersta de verleiding om te onthullen hoe hard u werkt; het verhoogt alleen maar vragen. Leer niemand je trucjes, anders worden ze tegen je gebruikt.

Wet 31 - Beheers de opties: laat anderen spelen met de kaarten die u deelt. De beste misleidingen zijn de misleidingen die de ander een keuze lijken te geven: je slachtoffers voelen ze hebben de controle, maar zijn eigenlijk jouw marionetten. Geef mensen opties die naar voren komen in jouw geven de voorkeur aan degene die ze kiezen. Dwing ze om keuzes te maken tussen het minste van twee kwaden, die beide uw doel dienen. Leg ze op de horens van een dilemma: ze zijn doorboord waar ze zich ook wenden.

Wet 32 -  Speel met de fantasieën van mensen. De waarheid wordt vaak vermeden omdat ze lelijk en onaangenaam is. Doe nooit een beroep op de waarheid en realiteit tenzij je voorbereid bent op de woede die gepaard gaat met ontgoocheling. Het leven is zo hard en verontrustend dat mensen die romantiek kunnen verzinnen of fantasieën kunnen oproepen, als oases in de wereld zijn woestijn: Iedereen komt naar hen toe. Er schuilt een grote kracht in het aanboren van de fantasieën van de massa.

Wet 33 - Ontdek de duimschroef van elke man. Iedereen heeft een zwakte, een gat in de kasteelmuur. Die zwakte is gewoonlijk een onzekerheid, een oncontroleerbare emotie of behoefte; het kan ook een klein geheim plezier zijn. Hoe dan ook, eenmaal gevonden, het is een duimschroef waar u uw voordeel mee kunt doen.

Wet 34 - Wees koninklijk op uw eigen manier: gedraag u als een koning om als één koning behandeld te worden. De manier waarop u zich gedraagt, bepaalt vaak hoe u wordt behandeld; Op de lange termijn verschijnen vulgair of gewoon zal ervoor zorgen dat mensen je niet respecteren. Want een koning respecteert zichzelf en inspireert de hetzelfde sentiment bij anderen. Door vorstelijk te handelen en vertrouwen te hebben in uw krachten, maakt u uzelf lijken voorbestemd om een kroon te dragen.

Wet 35 - Beheers de kunst van het timen. Het lijkt alsof je nooit haast hebt – haast verraadt een gebrek aan controle over jezelf en over de tijd. Wees altijd geduldig, alsof je weet dat alles uiteindelijk naar je toe zal komen. Een worden detective van het juiste moment; snuif de tijdgeest op, de trends waar je naartoe gaat stroom. Leer een stapje terug te doen als de tijd er nog niet rijp voor is, en fel toe te slaan als dat wel het geval is tot bloei gekomen.

Wet 36 - Minachting Dingen die je niet kunt hebben: ze negeren is de beste wraak. Door een klein probleem te erkennen, geef je het bestaan en geloofwaardigheid. Hoe meer aandacht je hebt betaal een vijand, hoe sterker je hem maakt; en een kleine fout wordt vaak steeds erger gemaakt zichtbaar wanneer u het probeert te repareren. Soms is het het beste om dingen met rust te laten. Als er iets is je wilt maar niet kunt hebben, toon er minachting voor. Hoe minder interesse je toont, hoe superieurer je lijkt.

Wet 37 - Creëer een meeslepende bril. Opvallende beelden en grootse symbolische gebaren creëren een aura van macht waar iedereen op reageert hen. Podiumspektakels voor de mensen om je heen, vol pakkende beelden en stralende symbolen die uw aanwezigheid vergroten. Verblind door de schijn zal niemand merken wat je werkelijk bent aan het doen.

Wet 38 - Denk zoals je wilt, maar gedraag je zoals anderen. Als je er een show van maakt om tegen de tijd in te gaan en te pronken met je onconventionele ideeën en op onorthodoxe manieren zullen mensen denken dat je alleen maar aandacht wilt en dat je op neerkijkt hen. Ze zullen een manier vinden om je te straffen omdat je hen een minderwaardig gevoel geeft. Het is veel veiliger om te blenden in en koester de gemeenschappelijke aanraking. Deel je originaliteit alleen met tolerante vrienden en degenen die dat ook doen zullen uw uniciteit zeker waarderen.

Wet 39 - Roer het water omhoog om vis te vangen. Woede en emotie zijn strategisch contraproductief. Je moet altijd kalm blijven en objectief. Maar als je je vijanden boos kunt maken terwijl je zelf kalm blijft, win je een beslist voordeel. Breng je vijanden uit balans: Vind de kier in hun ijdelheid waardoor je kunt ze laten rammelen en je houdt de touwtjes vast.

Wet 40 - Veracht de free lunch. Wat gratis wordt aangeboden is gevaarlijk; het gaat meestal om een truc of om een verborgen verplichting. Wat waarde heeft, is het waard om voor te betalen. Door op je eigen manier te betalen, blijf je vrij van dankbaarheid, schuldgevoelens, en bedrog. Vaak is het ook verstandig om de volledige prijs te betalen – er zijn geen bezuinigingen uitmuntendheid. Wees royaal met uw geld en zorg ervoor dat het in omloop blijft, want vrijgevigheid is een teken en een teken magneet voor kracht.

Wet 41 - Vermijd dat u in de schoenen van een groot man stapt. Wat er eerst gebeurt, lijkt altijd beter en origineler dan wat erna komt. als jij een groot man wilt worden of een beroemde ouder wilt hebben, zul je het dubbele moeten bereiken prestaties om ze te overtreffen. Verdwaal niet in hun schaduw, of blijf niet hangen in een verleden dat niet van jou is eigen maken: Vestig uw eigen naam en identiteit door van koers te veranderen. Dood de overheerser vader, breng zijn nalatenschap in diskrediet en verkrijg macht door op uw eigen manier te schitteren.

Wet 42 - Sla de herder en de schapen zullen zich verspreiden. Problemen zijn vaak terug te voeren op één sterk individu: de opruier, de arrogante ondergeschikte, de vergiftigd van goede wil. Als je zulke mensen de ruimte geeft om te opereren, zullen anderen voor hun werk bezwijken invloed. Wacht niet tot de problemen die ze veroorzaken zich vermenigvuldigen, probeer niet met ze te onderhandelen – ze zijn onherstelbaar. Neutraliseer hun invloed door ze te isoleren of te verbannen. Sla toe bij de bron van de problemen en de schapen zullen zich verspreiden.

Wet 43 - Werk aan de harten en geesten van anderen. Dwang creëert een reactie die uiteindelijk tegen je zal werken. Je moet anderen ertoe verleiden in jouw richting willen bewegen. Een persoon die je hebt verleid, wordt je loyale pion. En de manier om anderen te verleiden is door in te spelen op hun individuele psychologie en zwakheden. Verzachten vergroot het weerstandsvermogen door aan hun emoties te werken, door te spelen met wat hen dierbaar is en wat zij belangrijk vinden angst. Negeer de harten en geesten van anderen en ze zullen je gaan haten.

Wet 44 - Ontwapen en woede met het spiegeleffect. De spiegel weerspiegelt de werkelijkheid, maar is ook het perfecte hulpmiddel voor bedrog: als je jezelf spiegelt vijanden, die precies doen wat zij doen, kunnen uw strategie niet achterhalen. Het spiegeleffect bespot en vernedert hen, waardoor ze overdreven reageren. Door hun psyche een spiegel voor te houden, je verleidt ze met de illusie dat je hun waarden deelt; door hen een spiegel voor te houden acties, leer je ze een lesje. Weinigen kunnen de kracht van Mirror Effect weerstaan.

Wet 45 - Predik de noodzaak van verandering, maar hervorm nooit te veel tegelijk. In abstracte zin begrijpt iedereen de noodzaak van verandering, maar op het dagelijkse niveau begrijpen mensen dat ook gewoontedieren. Te veel innovatie is traumatisch en zal tot opstand leiden. Als u nieuw bent bij een machtspositie, of een buitenstaander die een machtsbasis probeert op te bouwen, maak een show van respect voor het oude manier van doen. Als verandering nodig is, zorg er dan voor dat het voelt als een zachte verbetering ten opzichte van het verleden.

Wet 46 - Zie er nooit te perfect uit. Beter lijken dan anderen is altijd gevaarlijk, maar het gevaarlijkst van alles is de schijn te hebben dat je iets hebt geen fouten of zwakheden. Afgunst creëert stille vijanden. Het is slim om af en toe gebreken te vertonen, en toegeven aan onschuldige ondeugden, om afgunst af te wenden en menselijker en benaderbaarder over te komen. Alleen goden en de doden kunnen ongestraft perfect lijken.

Wet 47 - Ga niet voorbij het doel waarnaar u streefde; In de overwinning leer je wanneer je moet stoppen. Het moment van de overwinning is vaak het moment van het grootste gevaar. In het heetst van de overwinning, arrogantie en overmoed kan je voorbij het doel duwen waar je naar streefde, en door te ver te gaan, jezelf maak meer vijanden dan je verslaat. Laat het succes niet naar je hoofd stijgen. Er is geen vervanging van strategie en zorgvuldige planning. Stel een doel, en als je dat bereikt hebt, stop dan.

Wet 48 - Neem vormloosheid aan. Door een vorm aan te nemen, door een zichtbaar plan te hebben, stel je jezelf open voor aanvallen. In plaats van een formulier aan te nemen zodat je vijand het kan begrijpen, zorg ervoor dat je flexibel en in beweging blijft. Accepteer het feit dat er niets is is zeker en geen enkele wet staat vast. De beste manier om jezelf te beschermen is door zo vloeibaar en vormloos te zijn water; wed nooit op stabiliteit of blijvende orde. Alles veranderd.

De voorbeelden:

11. Naleving van de wet

Michelangelo kon zijn beschermheer paus Julius II van hem afhankelijk houden. Toen hij en

de paus ruzie maakte over de bouw van het marmeren graf van de paus, verliet Michelangelo Rome

in afkeer. De paus zocht hem op en smeekte de kunstenaar om te blijven. Michelangelo kende hem

Hij kon altijd een andere beschermheer vinden, maar de paus wist dat hij geen andere kon vinden

Michelangelo.

De macht van Michelangelo was intensief, afhankelijk van één vaardigheid. De macht van Henry Kissinger

was uitgebreid. Hij was zo betrokken bij zoveel gebieden van de politieke structuur dat hij dat ook deed

hem verwijderen zou tot chaos leiden. De intensieve vorm van macht zorgt voor meer vrijheid

dan de uitgebreide.

Machiavelli zei dat het beter is om gevreesd te worden dan geliefd. Angst kan worden beheerst; liefde, nooit.


12. Naleving van de wet

Graaf Victor Lustig beloofde Al Capone hem $ 50.000 te geven op de voorwaarden die hij had gesteld

zou deze investering in zestig dagen verdubbelen. Lustig bewaarde het geld onaangeroerd in een kluis

Kluis. Nadat de zestig dagen voorbij waren, verontschuldigde hij zich bij Capone en zei dat hij gefaald had

om het geld te verdubbelen. Capone verwachtte 100.000 dollar, of niets, wat hij niet deed

verwachten was een eerlijk gebaar van Lustig die daadwerkelijk de $ 50.000 teruggaf. Al Capone was een

man die in voortdurend wantrouwen jegens de mensen om hem heen leefde, en zo geraakt was door de

eerlijk gebaar gaf hij Lustig een extra $ 5.000.

Het klassieke verhaal van de val van Troje is een voorbeeld van het verbergen van je bijbedoelingen in een

geschenk. Het Trojaanse paard was ontworpen om soldaten vast te houden die de stad Troje zouden aanvallen

en Helen heroveren die door Parijs van de Grieken was weggevoerd.


13. Naleving van de wet

Genghis Khan stond bekend om zijn hebzucht en eigenbelang. Toen hij China veroverde,

in plaats van alle burgers af te slachten, haalde zijn adviseur Yelu Ch’u-Ts’ai hem over om te oogsten

profiteren van de voordelen van hun nieuwe grondgebied door de bevolking te belasten. Het was Ts’ai die ook overtuigde

Khan om de inwoners van Kaifeng, waar de beste ambachtslieden en ingenieurs van China wonen, te sparen

waren gevlucht. Ts’ai’s redenering was dat Khan deze mensen voor zijn eigen voordeel kon gebruiken.

De meeste mensen zijn erg pragmatisch en brengen tijdens het onderhandelen de noodzaak daarvan niet ter sprake

dankbaarheid voor wat je in het verleden voor anderen hebt gedaan. Deze oproepen zullen worden genegeerd.

Pragmatische mensen kijken naar de toekomst, dus het is het beste om te benadrukken hoe zij hiervan zullen profiteren

vanuit een alliantie met jou.


14. 4. POSITIE ALS VRIEND, WERK ALS SPION.

• Naleving van de wet

Joseph Duveen was de grootste kunsthandelaar van zijn tijd; van 1904 tot 1940 monopoliseerde hij in zijn eentje de kunstverzamelmarkt door zijn ingenieuze spionagetactieken. Hij

het huishoudelijk personeel van zijn potentiële opdrachtgevers op zijn eigen loonlijst zou plaatsen. Deze

spionnen zouden hem waardevolle informatie verschaffen, passend bij de smaak van zijn doel. Hij zou het regelen

‘toevallige’ ontmoetingen in liften, waardoor zijn prooi van rijke klanten regelrecht in zijn val liep.

Toen klanten zijn galerijen kwamen bezoeken, werden ze omringd door werken

zou hoogstwaarschijnlijk kopen.


15. Naleving van de wet

De grote keizerin Wu van China was meedogenloos in haar machtsovername. Ze begon als

concubine van een keizer, maar wilde niet het traditionele pad volgen: dat van het leven

de rest van haar leven in een klooster na de dood van de keizer. Ze had die van de keizer verleid

zoon in het koninklijk urinoir en raakte bevriend met zijn vrouw. Hierdoor kon Wu een koninklijke onderscheiding krijgen

edict uit het klooster. Ze keerde terug naar de harem, werd zwanger en vermoordde haar

eigen baby, wetende dat de hoofdverdachte de jaloerse vrouw van de nieuwe keizer zou zijn. De

vrouw werd beschuldigd van moord en geëxecuteerd. Wu nam haar plaats en haar nieuwe echtgenoot in

droeg de teugels van de regering aan haar over en koos voor een leven vol plezier. Keizerin Wu

regeerde tot de leeftijd van tachtig, toen ze werd gedwongen af te treden. Gedurende haar heerschappij was zij

geëlimineerd, zoon na zoon, iedereen die haar troon zou uitdagen.


16. Naleving van de wet

Deze wet wordt het meest gewaardeerd in zaken van verleiding en liefde. Maak jezelf ook

beschikbaar en uw aanwezigheid wordt als vanzelfsprekend beschouwd. In de middeleeuwen speelden dames

het spel van aanwezigheid en afwezigheid door hun ridders op lange, lastige speurtochten te sturen.

Sir Guillaume de Balaun wilde de vreugde van de liefde proeven na verzoening, en tweemaal hij

maakte zich opzettelijk schaars en onttrok zijn genegenheid aan Madame Guillelma de

Javiac. De eerste keer maakte hij zijn geliefde wild van verdriet, de tweede keer werd zij dat

boos en onderbrak hem. Toen hij haar schreef waarin hij smeekte om weer in haar voordeel te worden gelaten, zij

liet hem alleen terug op voorwaarde dat hij boete deed voor zijn wreedheid.

In het zakenleven zorgt een vervroegde pensionering op het hoogtepunt van uw carrière ervoor dat mensen overeind blijven

je staat hoog aangeschreven en wacht tot je een comeback maakt.


17. • Naleving van de wet

Bobby Fischer versloeg schaakkampioen Boris Spassky met behulp van deze wet van onvoorspelbaarheid.

Spassky’s methode van schaken was om zijn strategie te baseren op de patronen die hij las

de zetten van zijn tegenstander. Fischer maakte hem zenuwachtig door te laat aan te komen voor de spar


twee toernooien,

zelfs een wedstrijd laten verspelen. In de derde game maakte hij zetten die zo waren

De onkarakteristieke en stoutmoedige Spassky raakte uit zijn evenwicht. Veertien wedstrijden later

Spassky beweerde dat Fischer waarschijnlijk drugs in het sinaasappelsap deed dat ze dronken terwijl ze dronken

spelen. Spasski nam een paar maanden later ontslag en herstelde nooit van zijn nederlaag.


18.

• Naleving van de wet

Koning Lodewijk XIV erkende hoe belangrijk het is om altijd zijn ogen en oren gericht te houden

iedereen en alles om hem heen. Hij bouwde een paleis in Versailles waar alle adel woonde

kon appartementen dichtbij de zijne houden. Dat wist hij als hij zich daarvoor zou isoleren

moment zouden er complotten achter zijn rug ontstaan. De dagelijkse activiteiten draaiden allemaal om

de koning, niemand onopgemerkt achterlatend, waren er altijd honderden bezoekers en bedienden

cadeau. Er was niet veel privacy voor de koning en hij gaf de voorkeur aan dit leven boven een van zijn leven

isolatie.


19. • Overtreding van de wet

In het begin van de dertiende eeuw maakte Mohammed de Sjah van Khwarezm het graf

fout bij het beledigen van een nieuwe stamleider die in het oosten opkwam. Zijn naam was

Genghis Khan. Khan bood aan om de Zijderoute met Mohammed te delen

ambassadeurs om een deal te sluiten. Nadat zijn ambassadeurs waren onthoofd, Genghis Khan

oorlog verklaard. Uiteindelijk veroverden zijn troepen de hoofdstad van het rijk van de sjah, Samarkand.

Mohammed vluchtte en de Zijderoute viel in handen van Genghis Khan.


20 • Naleving van de wet

Koningin Elizabeth I slaagde erin de valkuil van huwelijk en oorlog te vermijden door de

mogelijkheid tot trouwen met iedereen die haar het hof maakte. Ze smeedde allianties met de landen

waar deze vrijers vandaan kwamen, allemaal ten behoeve van Engeland. Door haar onafhankelijkheid te behouden

bovenal beschermde Elizabeth haar macht en maakte zichzelf tot een voorwerp van aanbidding.


21.

• Naleving van de wet

In wat de grootste diamantzwendel van de eeuw was, ontdekten goudzoekers Philip Arnold en...

John Slack hield de grootste financiers van die tijd, Asbury Harpending, Baron, voor de gek

Rothschild en William Ralston om hun miljoenen te investeren in een nepmijnsite. De twee

mannen speelden het smerige imago van hun kleine stad uit; het overtuigen van de verfijnde magnaten daarvan

ze zouden gemakkelijk worden uitgekocht vanwege hun ontdekking van de mijnen. Uiteindelijk, na de juridische

Er werd uitbetaling gedaan aan de twee mannen, de investeerders beseften dat de mijn ermee was gezouten

ongesneden edelstenen van Arnold en Slack. Omdat alle zaken legaal waren geweest, en deskundigen ook

de mijnen inspecteerde, was er geen mogelijkheid om achter de twee mannen aan te gaan.


22.

• Naleving van de wet

De Duitse schrijver Bertolt Brecht werd opgeroepen om voor het Huis van Afgevaardigden van het Amerikaanse Congres te verschijnen

On-Amerikaans Activiteitencomité tijdens de hoogtijdagen van de communistische onderzoeken.

In tegenstelling tot zijn metgezellen in Hollywood 19 (andere producenten, regisseurs en schrijvers die

(omarmde het communisme in hun scripts) koos hij ervoor om respectvol tegenover de commissie te zijn. Subtiel

hij bespotte hen door vage maar beleefde antwoorden te geven, en gebruikte een tolk om rondjes te draaien

om hen heen toen hem werd gevraagd naar de regels uit zijn gedichten, en werd op staande voet afgewezen.

Hij was vrij om Amerika te verlaten en door te gaan met schrijven zoals hij wilde, terwijl zijn vrienden binnen waren

Hollywood verloor waardevolle arbeidsjaren als gevolg van zijn plaatsing op de zwarte lijst.


23

  Naleving van de wet

De bankiersfamilie Rothschild concentreerde haar rijkdom binnen een zeer hechte structuur.

Vijf broers controleerden ieder een deel van het rijk vanuit Parijs, Frankfurt, Wenen, Napels,

naar Londen. Ze vestigden zich als een machtige kracht in het zakenleven en de politiek,

het bewaren van de geheimen van het familiebedrijf door alleen interne communicatie uit te wisselen

code of Frankfurt Jiddisch. Het gezinsbeleid heerste en hun kinderen trouwden allemaal met elkaar

neven en nichten.


25. naast J Caesar,

Aurore Dupin Dudevant verliet haar man en familie in de provincies om schrijfster te worden

Parijs, iets ongehoords en bijna onmogelijk voor een vrouw in 1831. Voor de

publicatie van haar roman Indiana, nam ze het pseudoniem George Sand aan. Zij

gekleed in herenbroeken, sigaren gerookt en zich in een gesprek uitdrukte als een

man. Ze had zelfs zaken met de beroemdste kunstenaars van Europa: Musset, Liszt,

en Chopin - levend met vrijheid en onafhankelijkheid zoals geen enkele andere vrouwelijke schrijver ooit heeft gedaan

haar.


26. Naleving van de wet:

Cleopatra slaagde er altijd in mensen zover te krijgen dat ze haar bevelen uitvoerden, zonder dat ze zich realiseerden dat ze dat deed

het manipuleren ervan. Ze slaagde erin Julius Caesar te overtuigen haar op de troon te herstellen

van Egypte, en speelde haar broers en zussen tegen elkaar. Marc Antony werd door haar verleid,

en liet haar jongere zus Arsinoe executeren, waardoor Cleopatra van alle bedreigingen aan haar adres werd verlost

plaats als Koningin.


28.

Ivan de Verschrikkelijke wachtte vijf jaar voordat hij zijn eerste grote gedurfde zet uitvoerde. Na jaren

van vervolging door de familie Shuisky, de vergiftiging van zijn moeder Helena, en de

Na de verbanning van zijn enige vriend Vorontsov nodigde de dertienjarige Ivan zijn rivaal Prins uit

Andrei Shuisky naar zijn kamer. Niemand was bang voor de jonge jongen


d de boyars werden vaak belachelijk gemaakt

hem. Toen de bewakers plotseling het bevel kregen Prins Andrei te grijpen en te executeren, nee

men zag het aankomen. Deze ene snelle en gedurfde daad verzekerde de macht van Ivan tientallen jaren lang

komen.

Ivan lag aanvankelijk laag en toonde noch ambitie noch ontevredenheid. Hij wachtte tot hij gewonnen had

over de paleiswachten aan zijn zijde. Ze waren de wreedheid van de Shuiskys gaan haten

door de jaren heen, en de tijd was nabij om moedig en snel toe te slaan.


30.

Naleving van de wet:

Sen no Rikyu was een belangrijke theemeester en adviseur op esthetische en politieke zaken

aan keizer Hideyoshi. Hij verachtte gastheren die eruitzagen alsof ze hun best deden.

Cha-no-yu, of de Japanse theeceremonie, is een kunstvorm, van de voorbereiding tot de

portie; het hele proces moet er natuurlijk en gemakkelijk uitzien. Toevallige gratie en schoonheid

waren Rikyu's specialiteit. De avond ervoor zou de keizer hem bezoeken voor een kopje thee

Tijdens de ceremonie legde hij kunstig kussens in de sneeuw op elke stapsteen naar zijn huis. In

's Morgens verwijderde hij de kussens, waardoor het patroon van de stapstenen zichtbaar werd

perfecte vorm in de sneeuw. Dit was slechts een van de slimme esthetische trucs van Rikyu

maakte indruk op de keizer, vestigde nooit de aandacht op het werk dat erin was gestoken, maar impliceerde een

beleefd gebaar op zich.


31. Naleving van de wet:

De zeventiende-eeuwse Franse courtisane Ninon de Lenclos moest een manier bedenken om dat te doen

het handhaven van haar levensstijl terwijl ze de vrijheid had die geen enkele vrouw in haar tijd kon bereiken.

Ze gaf haar minnaars en vrijers drie keuzes: een betaler zou voor haar diensten betalen, maar...

ze zou alleen met hem naar bed gaan als ze dat wilde, een martelaar zou niet hoeven te betalen, en dat zou ook zo zijn

deel van haar harem van mannen, en uit de martelaren zou ze een favoriet kiezen, of één man

aan wie ze zich volledig zou overgeven totdat ze hem beu was. De betalers waren

in staat om haar behoeften te financieren terwijl ze volledige vrijheid, onafhankelijkheid en vrijheid genoot

variatie van haar minnaars. Ze had de gelijkheid met mannen die geen getrouwde vrouw uit die tijd kon hebben

bezitten.


32.

Naleving van de wet:

In de 18e eeuw werd een mysterieuze vreemdeling genaamd George Psalmanazar beroemd met de zijne

boeken en lezingen over de taal, cultuur en geschiedenis van het eiland Formosa (nu

Taiwan). Na zijn dood werd onthuld dat hij in feite een Fransman was met een rijke man

verbeelding die inspeelde op de Britse behoefte aan het exotische en vreemde. Hij had uitgevonden

alles waar hij naar voren had gebracht een expert in te zijn, en daar met bestsellers van had geprofiteerd

boeken en was een favoriete gast bij vele koninklijke diners.

Abraham Lincoln creëerde een beeld van zichzelf als de huiselijke plattelandsadvocaat met een

baard. Hij speelde in op de fantasie van de president van de gewone man.


35

5. BEHEERS DE KUNST VAN TIMING.

Tijd als een door de mens gemaakt concept

Er zijn drie soorten tijd waarmee we te maken hebben bij het opbouwen van macht: de lange tijd is de

een jarenlange periode van wachten op de juiste kans en tegelijkertijd een sterke basis creëren of

basis om vanuit te werken. Forced Time verstoort de timing van anderen en bepaalt hun timing

termijnen voor hen. De tegenstander zal eerder fouten maken vanwege de

moet haasten, of, in het geval van zaken, gedwongen zal worden om te kopen wat u aanbiedt

omdat de tijd om een beslissing te nemen beperkt is. Eindtijd is wanneer we een plan uitvoeren met

snelheid en absoluut geen aarzeling.


43.

Overtreding van de wet

Marie-Antoinette werd in 1793, na de Franse monarchie, door de guillotine ter dood gebracht

eindigde door de revolutie. Geen enkele ziel kwam haar verdedigen. Marie-Antoinette bracht

de haat van allen op zichzelf. Haar sieraden, garderobe, haar en gemaskerde ballen, haar weelderig

levensstijl was voor haar belangrijker geweest dan de behoeften van haar volk.


48. Wijsheid in een notendop:

Accepteer het feit dat niets zeker is en dat geen enkele wet vaststaat. Wees zo vloeibaar en vormloos als water, zich aanpassen en op natuurlijke wijze meebewegen met verandering. De machtigen zijn creatief in iets nieuws uitdrukken. Deze vrouwelijke, vormloze stijl van regeren zoals beoefend door Elizabeth van Engeland en Catharina van Rusland laten flexibiliteit toe en laten de onderwerpen voelen minder gedwongen. Speel de kameleon maar breek je vijand van binnenuit. Morf en pas je aan, maar houd altijd je langetermijnstrategie in gedachten (De samenvatting van de voorbeelden zijn afkomstig van businesssummeries.com)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)