Huize Rothschild

EEN.

Terwijl is de voorbereiding begon over deze biografie van Herbert Lottman, checkte ik het internet. Daar kwam ik dit "vreemde verhaal [tegen] over hoe een joodse familie – de Rothschilds – in de loop van de afgelopen twee eeuwen een bliksemafleider werd voor complottheorieën."

Mike Rothschild, auteur van de bestseller The Storm Is Upon Us van Q-Anon, scheidt de mythe van de werkelijkheid om de waarheid over deze antisemitische complottheorieën en hun verspreiders te vinden.

In 2018 deelde congreslid Marjorie Taylor Greene via sociale media haar vermoedens dat de bosbranden in Californië waren veroorzaakt door ‘ruimte-zonnegeneratoren’ die werden gefinancierd door krachtige, mysterieuze geldschieters. Onmiddellijk verzamelden duizenden mensen zich om haar heen en gaven de schuld aan ‘Joodse ruimtelasers’ en uiteindelijk aan de familie Rothschild.

Al meer dan 200 jaar is de naam ‘Rothschild’ synoniem met twee dingen: grote rijkdom en complottheorieën over wat ze er ‘echt’ mee doen. Bijna vanaf het moment dat Mayer Amschel Rothschild en zijn zonen uit het Joodse getto van Frankfurt tevoorschijn kwamen om een revolutie teweeg te brengen in de bankwereld, is de familie Rothschild het doelwit geweest van mythen, bedrog, bizarre beschuldigingen en voortdurend, virulent antisemitisme. Door de jaren heen hebben zij van alles de schuld gekregen, van het zinken van de Titanic tot het veroorzaken van de Grote Depressie en zelfs het veroorzaken van de COVID-19-pandemie. 

Jewish Space Lasers: The Rothschilds and 200 Years of Conspiracy Theories is een diepgaand onderzochte duik in de geschiedenis van de samenzweringsindustrie rond de familie Rothschild – van de ‘pamflettenoorlogen’ van Parijs in de jaren 1840 tot de meest duistere plekken op het internet van vandaag.

Journalist en complottheorie-expert Mike Rothschild, die geen familie is van de familie, scheidt mythe van realiteit om de waarheid over deze complottheorieën en hun verspreiders te vinden.

  • Wie waren de Rothschilds?
  • Wie zijn zij vandaag?
  • Bezitten ze werkelijk 500 biljoen dollar en elke centrale bank, naast “het controleren van de Britse geldhoeveelheid?”
  • Is dit allemaal waar? (En waarom blijven ze, zelfs nu hun rijkdom en invloed is afgenomen, complotten en bedrog voortdrijven? bron: https://www.harvard.com/book/jewish_space_lasers/)

TWEE. De biografie van Lottman. Deze biograaf van vooral Franse bekenden, schreef o.a. een biografie over Jules Verne. 
[Herbert Lottman was an American author who specialized in writing biographies on French subjects. An influential biographer, he published 17 biographies, 15 of which were related to French culture, commerce, or politics; including works on Albert Camus, Colette, Gustave Flaubert, Henri Philippe Pétain, Jules Verne, and the Rothschild banking family of France. Wikipedia]

Ik begon met het lezen en de insteek van Lottman vond ik wel aardig, beginnend vanuit de actualiteit en dan terug in naar de geschiedenis. Bij het lezen veranderde ik van de tekst naar de index en zocht naar specifieke events of personen die in het verhaal genoemd werden. En meer of minder direct te verwachten zouden zijn in het verloop van deze geschiedenis. Royal Dutch Shell, dus (als ook BP), J. Piermont Morgan, Charles Schwab, Goege Soros, Donald Trump, maar ook Simon Schama (over cultuur), van Gogh, Gregory PEck, Proudhon, Muhammed Ali, en vele andere namen uit de cultuurwereld (zoals schrijvers en schilders).

Nog later ging ik bij het internet te rade en toen bemerkte ik pas wat een groot onderwerp dit is, De Rothschilds. En zijn honderden biografieën geschreven over deze dynastie. En zo ging ik verder zoeken wie of welke bekende namen er als biograaf tussen zat. en dat was Niall Ferguson. 
Die biografie is vele malen omvangrijker dan die van Lottman, en stelt deze een beetje in de schaduw. [e.e.a. doet denken aan het idee van competitie voordeel. Iedere professional stort zich op dit soort luxe-taken, maar niet iedereen is daar het beste voor geschikt.]

DRIE. De zee van biografieën over de Rothschilds

Wanneer je een (bedrijfs- of familie-) biografie als deze leest kom je er na wat verdere studie al snel achter hoeveel er over geschreven is; hoe groot de competitie is van professionals die zich op een dergelijke biografie richten. Blijkbaar is er veel (eer) te halen. En, ... de beste biografen of historici moeten hier hun voordeel zien te halen. In het geval van Niall Ferguson is dat dus geen verrassing dat hij hier werk van heeft gemaakt. [zijn verhaal heeft trouwens een hele andere indeling als die van Lottman; Vaders en Zonen / Broers / Ooms en Neven. Geen vrouwen in de titel. Rothschilds is - misschien zoals de bankierswereld, een echte mannenwereld ]

--

VIER. Terug naar Lottman. Een bloemlezing. Het boek bestaat uit 34 hoofdstukken, die chronologisch het verhaal vertellen. In de proloog vertelt Carlos Rodriguez Braun, dat Mayer Rothschild echt vanuit het niets zijn imperium opbouwde, in aansluiting op het idee dat sommige grote ondernemers niet zelden in armoede opgroeiden. Zijn erfgenamen, en hier schijnt hij enig licht over de dynastie in wording, hebben niet enkel het vermogen geërfd maar ook zijn eigenschappen. Hij refereert ook aan de woorden van Aphonse Rothschild die zegt - en ik denk dat hier de actualiteit doorklinkt - dat het antisemitisme in werkelijkheid antikapitalisme is.

Het verhaal begint met Mitterand, in 1981, "de eerste socialist als president," die een nationaliseringsprogramma voorstaat en daarin ook de Rothschild wil meenemen. Zo rijk als een Rothschild, is een gezegde dat in die taal gewoon is en al sinds de tijd van Stendhal. En zo gezegd zo gedaan, De banken worden net als andere banken en industriële bedrijven geconfisqueerd. Ondanks de vele sociale initiatieven van de bank, was huize Rothschild voor de linkse politici de kwintessens van het kwaad. De confiscatie kwam op een slecht moment, want de financiële industrie leed verliezen en de familie ging zich richten op de meer lucratieve business van commercie (handel en industrie). en dat is waar ze naam op hadden gebouwd. IN new York was de Franse tak van de familie in staat om de Britten neven te financieren. Het merk Rothschild verdween van het gebouw in la Rue de Laffitte, maar kwam op een ander gebouw opnieuw boven.

De geschiedenis van de Rothschild gaat terug naar de tijd van voor de revolutie waar het voor Joden niet mogelijk was om landeigenaar te worden, waardoor deze zich gingen richten op (geld)handel.

(Ook) hier heb ik gekeken hoe emoties in het verhaal voortkomen en dat is een lange lijst, hier in het oorspronkelijke Engels, en afnemende volgorde:
  • kind (is niet altijd een emotie), fear, love, desire, enthusiasm, pleased, pleasure, anxious, rejected, courage, afraid, worried, confusion, driven, surprise, satisfaction, pride, aggressive, satisfaction, sympathy, distress, contempt, delighted, stressed, reluctant, confident, alarmed, vulnerable, resignation, pity, passion, suffering, worthy, miserable, upset, worthy, disappointment, embarrassment, resentment, dislike, isolated, astonished, gratitude, stuck, spite, relieved, comfortable, ambivalence, affection, overwhelmed, optimistic, annoyed, anger, shocked, tired, calm, excitement, regret, suspicious, relaxed, curiosity, mad, dread, acceptance, bored, cowardly, ruthless, worrying, worrying, melancholy, enlightened, grief, powerless, self-conscious, undermined, wrath, arrogant, amusement, hatred, adoration, admiration, undermined, loves, terror, worthless, puzzled, scorn, unhappy, agony, greed, longing, uneasiness, brooding, fascination, discomfort, glee, infuriated, jubilation, humiliation, intrigued, enjoyment, amazement, anticipating, apprehension, apprehension, neglect, enjoyment, expectancy, agitation, stubborn, lazy, awe, disturbed, scared, submissive, cruelty, irritable, sadness, offended, indignant, outrage, alienation, vicious, bliss, eagerness, contentment, lust, frustration, depressed, disbelief, pessimism, impatient, coercive, disgruntled, revulsion, shame, careless, carefree, cynicism, hate, gloomy, enchanted, possessive, restlessness, rattled, paranoid, nasty, vigilance, shameless, sentimentality, thrilled, cheerfulness, baffled, friendliness, fright, fury, helpless, hospitable, idleness, dismay, displeasure, remorse, self-pity, serenity, self-confident, mortified, obstinate, nostalgic, modesty, moody, perplexed, persevering, politeness, panicked, self-critical, suspense, tenderness, unsure, unnerved, unsettled, torment, triumphant, caring, despair, dismay, anguish, hysteria, insightful, infatuation, hates, hopelessness, horrified, humility, liking, lonely, jealousy, joviality, exasperated, distraction, disgust, dispirited, ecstasy, fondness (deze lijst is van het boek van Ferguson, niet van Lottman )
De inhoudsopgave van dit boek is rechttoe-rechtaan en telt 34 hoofdstukken, die vaak al wat prijsgeven: de strijd tegen Napoleon, de koning van de joden, Rusland en Palestina, Dreyfus? De Rothschild in tijden van oorlog, ... Mitterand en sluit af met Koning David. Duidelijk in een joodse setting.
Rotschild is Duits en betekent Rood Schild. De eerste Rothschild was Mayer die met twaalf jaar weeskind werd. Het was een tijd (1744) waar baar goud het vermogen van rijkdom uitmaakte. De takken van de familie verdelen zich later  en Jacob (James) sticht de tak in Frankrijk. Hier wordt al snel duidelijk wat het familie-concept doet voor het bedrijf: absolute loyaliteit tussen de leden van de familie [een belangrijk organisatiekenmerk]. Van Nathan komt de mythe dat hij vanaf de heuvels de waterloo de ondergang van Napoleon aanschouwde en zo het bericht de bankwereld in stuurde om er winst mee te maken op de beurs [mooie anekdote van ... over de Duiven van Rothschild]...
 
VIJF. De actualiteit. Dat zou ook nog een thema kunnen zijn. Wat is de huidige waarde van het merk Rothschild, en hoe overleeft de familie in deze geopolitieke crisis?

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)