De kans voor Linux, is... Nu.

Nu is de kans voor Linux...

"Het is een simpele opmerking, maar Elon Musk maakt het en het verkoopt. Daarom herhalen we het, hoewel we de informatie aanvullen met een interessant stukje informatie dat, ondanks de overtolligheden, iedereen zal interesseren die geïnteresseerd is in zoiets interessants als het is. .

Laten we bij het begin beginnen, beter. En het begin is niets anders dan de aankondiging door Microsoft van Memories, een toekomstige functie van Windows 11 die alle alarmbellen doet afgaan, zo wordt in de gespecialiseerde pers gerapporteerd. In Groot-Brittannië onderzoeken ze de zaak al omdat het er donkerbruin uitziet, ondanks de functionaliteit die het zou bieden en het feit dat Microsoft ervoor zorgt dat de informatie de computer nooit verlaat en altijd onder controle van de gebruiker blijft.

Maar je vertrouwt Microsoft, toch? Niemand lijkt het te doen. Dat gezegd hebbende, als je in detail wilt weten waar Memories uit bestaat, raad ik je aan de links in de vorige paragraaf te openen. Grof gezegd is het een functie die wordt ondersteund door de AI van Copilot en die alles wat de gebruiker tijdens het gebruik van het systeem doet, verzamelt op basis van afbeeldingen, hoewel de achtergrond complexer is. Laten we zeggen dat de uitvinding erin bestaat dat de gebruiker zich tot op de millimeter kan terugtrekken voor wat het ook is: iets herinneren, iets terughalen, enz.

"Satya Nadella zegt dat Windows-pc's een fotografisch geheugen zullen hebben, Memories genaamd, dat alles wat je op je computer doet onthoudt en begrijpt door constant screenshots te maken", vatte een gebruiker samen in een bericht op X op de dag van de Memories-presentatie. Een bericht gedeeld door een gebruiker van het sociale netwerk met de toevoeging: "Voor het geval er geen redenen zijn om Windows niet te gebruiken." En op dat bericht reageerde Elon Musk:

“Misschien is het tijd om consumentendesktops naar Linux te migreren” is de meest letterlijke vertaling, hoewel de betekenis dezelfde is als die welke in de kop wordt uitgedrukt. Het is nog steeds een anekdote, maar...

De waarheid is dat de opmerking van Elon Musk een paar maanden na het meningsverschil komt dat de rijkste man ter wereld had met een nieuw aangeschafte laptop waarop Windows 11 vooraf was geïnstalleerd. De samenvatting zou zijn dat Elon Musk Windows 11 niet kon gebruiken en boos werd op Microsoft, vanwege de verplichting om een ​​Microsoft-account te gebruiken om het systeem te gebruiken (iets dat overgeslagen kan worden, hoewel het wel gedoe met zich meebrengt).

Natuurlijk leverde het verhaal veel reacties op, waaronder degenen die voorstelden een besturingssysteem te maken. Maar die zijn er al. Hier is de interessante informatie hierboven: de grote Linux-distributies zijn besturingssystemen van een zeer goed niveau en iedereen kan naar eigen inzicht bewegen, met zeer weinig inspanning van zijn kant." (bron: https://www.muylinux.com/2024/05/31/quizas-sea-el-momento-de-pasarse-a-linux-dice-elon-musk/)

Linux en ik ...

Zelf voel ik dat dit thema sterk bij me past. Niet zozeer de voorkeur voor Linux als wel de "afkeur" van Microsoft of andere mega-producenten, waar ik moeite mee heb. Dat is een persoonlijk verhaal.
Zo was ik "grootgebruiker" van Excel. En MS wil me dwingen om geen producten meer te kopen van haar, maar ze wil services aanbieden. Dus Excel krijgt een service-jas, en kan je het product enkel nog online gebruiken.
Dat is niet erg klantvriendelijk.

Maar ik moet meer denken aan de "open society and its enemies," een verhaal van Popper dat ik nog niet gelezen heb, maar OPEN, als alternatief voor Free (Gratis) is een idee dat aanspreekt.

Microsoft is een modern bedrijf, maar het is ook een moloch aan het worden. Het koopt alles op, van linkedin tot AI en kan ons hele leven gaan beheersen.

Wil je daar niet aan meedoen, dan is Ubuntu of linux een oplossing.

Ik ben er zelf al mee begonnen. Ik moet er aan toevoegen dat ik nog wel een backup-pc heb en dat ik nog niet mijn notebook op Ubuntu heb overgezet. Deze verandering van het ogenschijnlijk eenvoudige Excel en Word naar open-software is nog niet zo simpel.

Maar het gaat om de intentie, en om de (mijn) toekomstvisie...

--

Of... Nu
Na het crowdstrike incident* - dat geen problemen gaf voor linex-platforms, enkel voor microsoft - zou je kunnen zeggen dat het een nieuwe kans is om afscheid te nemen van microsoft.

* -  Microsoft-CrowdStrike Outage Causes Chaos for Flights, Hospitals and Businesses Globally. A faulty cybersecurity update from CrowdStrike wreaked havoc across the medical and travel industries, with flights and medical procedures canceled and delayed.
(https://www.cnet.com/tech/services-and-software/microsoft-crowdstrike-outage-causes-chaos-for-flights-hospitals-and-businesses-globally/)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)