Jaarverslag 2017: ASMI

Het verslag van ASML heeft als thema SHRINKING DIMENSIONS, EXPANDING PERSPECTIVES en slaat op de toenemende technologisering in de maatschappij en daarmee de noodzakelijke verkleining en performance-verbetering voor de sector: meer 3D,  kleiner formaat, meer producten en meer type / soorten klanten.

De CEO prijst de innovatieve ALD technologie waar ASMI een leiderschapsrol in heeft en tevens wil hij inzetten op en verdere expansie van de epitaxy (met Intrepid ES waar ze nieuw marktaandeel kan veroveren) and PECVD capaciteiten. 3D-NAND (in our Plasma Enhanced CVD (PECVD) activity) levert voor het eerst een dubbelcijferige omzetgroei op. 

De omzetgroei van ASMI loopt met een gemiddelde stijging van 14% vooruit op het marktgemiddelde dat volgens Gartner voor de WFE markt  (Wafer Fabric Equipment) op 6% ligt. Ook de komende jaren blijft positief, verwacht men. De wafer-machines vertegenwoordigen een markt van ca. 47 miljard dollar.

Het bedrijf ontvangt twee onderscheidingen van haar klanten, een (Excellent Performance Award) van TSMC en dit jaar een van Intel (Preferred Quality Supplier).

Het aandeel van ASM PT werd gereduceerd tot 25%. Wat ook groeit was het aantal patent filings naar 116 (was 95). De organisatie is (deels) functioneel verspreid over de wereld: Fabricage in Azie, Research in Europa, oa in Finland waar de ALD techniek vandaan komt. Thermal products en research in de VS als ook in Nederland. Ten slotte, plasma-producten en research ook in Japan en Korea.

ASMI legt verder haar productiefocus uit, die zit in drie gebieden: wafer productie, transistor formation en interconnect formation. Binnen elk van deze gebieden heeft ze verschillende productonderdelen en versie die via een productlifecycle gemanaged worden. De moeilijkheid zit erin om verschillende klanten niet te snel over te laten stappen op nieuwe technologie zonder dat de laatste versies goed uitgebaat zijn.
  
De sleutelelementen van de strategie zijn: 1. innovatie, 2. leiderschap in ALD technologie, en 3. operational excellence in logisitiek. De primaire focus ligt op deposition binnen de wafer productie. Daarbinnen zijn dan diverse technieken te onderscheiden waarmee het meerdere productieprocessen kan bedienen voor verschillende klanten. Ook is er een industry-roadmap (nodig) om de complexiteit van haar producten-marktcombinaties te managen. Voor de nieuwe type (3D) transistoren is de speciale FinFET-architecture.

Nieuw is de paragraaf over conflicting minerals in Afrika (Congo) en human rights. Voor de eerste gaat het om tin, tantalum, tungsten, and gold (in de markt worden deze mineralen 3TG genoemd).
ASMI heeft nog geen strategie i.h.k.v. de opkomende circulaire economie en eisen daaromtrent.

Ook bij de strategische risico's geen wijzigingen. De semiconductor industrie blijft cyclisch. Op zich is dat gegeven de enorme groei van technologie in de samenleving nog maar de vraag. In ieder geval kunnen de cycli dempen om de grote groei van de sector als geheel.

Qua organisatie is er weinig informatie. De gender-diversiteit is laag (15% is vrouw) en dat is typerend voor de business. ASMI neemt 50 mensen aan voor haar Research en Developmentafdeling en ook op alle andere afdelingen is er groei van het personeelsbestand (Manufacturing, Marketing and sales, Customer service, Finance and administration) in totaal komen er 230 mensen bij.
Nieuw is productbeschrijvingen aan het einde van het verslag.

ASMI heeft een complex productenpalet. Daarmee zal het voor investeerders moeilijk zijn om te weten welk type product (behalve ALD) goed presteert en hoe klanten overstappen van de ene versie naar de andere innovatie. En wie daar het meeste van profiteert. Uit de eerste kwartaalcijfers blijkt dat de marges afgenomen zijn.

,

--
2017/04/jaarverslag-2016-asmi

-- 30 mei. Er is een kleine inconsistentie te vinden in het verslag (op een plek gebruikt men organisation, met een S, tegenover de normale praktijk waarin dit met een Z wordt geschreven):
ASMI’s global supply chain organisation is committed to maintaining a supply portfolio that is value creating, sustainable, and ethical.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?