Jaarversag 2017: Boskalis

De ontwikkeling die Boskalis doorgaat is typerend voor de omgeving waarin ze zich begeeft. De beweging past in een standaard stramien: het bedrijf groeit in eerste instantie en die groei gaat altijd gepaard met bepaalde wildgroei, met decentrale bevoegdheden en met uiteenlopende merken en labels. Dan komt door economische omstandigheden de reactie tot centralisatie, rationalisaering en standaardisering. In deze fase zit het bedrijf nu. De afzetmarkten slippen dicht terwijl de concurrentie zich nog niet consolideert. De inzet op een nieuwe kwaliteitssysteem the Boskalis Way of Working (WoW) is een gevolg. Daarnaast wil het bedijf af van de multilabels en gaat het Boskalis als enkel merk voeren. Het hoofdkantoor wordt "gesaneerd" en door natuurlijke afvloei en andere maatregelen valt het gedwongen ontslag mee, ipv 270 krimpt het aantal FTE met slechts 120.

De business drivers zijn niet gewijzigd, een groeiende wereldhandel, groei van de wereldbevolking, en groei van het energieverbruik (en toenemende focus op renewables ivm de energietransitie) en klimaatverandering. Juist in de kustgebieden zullen er daarvoor voor Boskalis altijd kansen blijven.

 Het strategische framework bestaat uit drie aandachtsgebieden: focus, optimize en expand. Bij focus gaat het om Value-Adding Assets en om specifieke marktsegmenten. Aan de hand van een S-curve geeft het bedrijf inzicht in de mogelijkheden van haar business tov services en contracting die gepaard gaat met toenemende complexiteit. Zaken die minder complex zijn, maar die toch hoge assets vragen wil het bedrijf loslaten en niet meer op selecteren omdat dit een commodity-business wordt. 77 procent van de omzet is contracting en 23 procent bestaat uit dienstverlening die vooral in Offshore Energy zit (deze bestaat uit 50% contracting en 50% services).

Bij optimize gaat het om effectiviteit en efficiency. De eerder genoemde afslanking (rightsizing) hoort bij de tweede en o.a. de seelctive tendering bij de eerste.
Ook al was de Offshore Energy tak die het minst presteerde door de lage olieprijs, blijft de focus om juist hier expansie te bereiken. Bij Towage en Salvage wil het bedrijf enkel nog partnershipsconstructies aangaan (joint ventures), en niet meer zelf eigenaar zijn van de vloot.

Qua organisatie valt de focus op blended learning op, de reorganisatie en de introductie van nieuwe (ERP) informatiesystemen die uitgerold worden.
Ook nieuw tov 2016 is de aansluiting bij de Sustainable Development Goals, SDG. Net als veel anderen bedrijven, Boskalis is hier geen vooroploper.

Ook is er weinig nieuws bij de risico's. Boskalis is afhankelijk van kapitaalintensieve activiteiten waar de prijs afhankelijk is van het gebruikspercentage. "Daardoor is internationale aanwezigheid en een leiderschapspositie in termen van kwaliteit en type installatie tezamen met de costeneffectiviteit key succesfactoren zijn."

De outlook is nog niet positief: de komende twee jaren blijven die van lagere volumes, lager utilisatiegraad en (dus) lagere marges.

Bijzonder is ook nog de overname als een kleiner alternatief voor Fugro, het Britse Gardline. In die zin is Boskalis verstandig gebleken. Gardline lijkt een mooie aanwinst gegeven de krimpende marktontwikkelingen, maar op termijn toch met hernieuwde en betere vooruitzichten in Offshore Energy.

--
2017/09/jaarverslag-2016-boskalis


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?