Jaarverslag 2017: Aperam

Aperam heeft een positief jaar achter de rug, iets dat bijzonder is gegeven de marktbeweeglijkheid voor specifieke grondstoffen. Vooral de nikkelprijs beïnvloedt de winstprognoses, maar ook de prijs van chrome erts en ferrochrome die volgens het bedrijf beïnvloed werd door vraag uit China en aanbod-problemen in Zuid Afrika.
Aperam is op een breed aantal terreinen actief (al concentreren de fotos in het verslag zich op de constructiebusiness) zoals: aerospace, automotive, catering, construction, household appliances and electrical engineering, industrial processes, medical, and oil & gas industries.

Het verslag is nauwelijks gewijzigd qua dat van 2016, er zijn nu 6 ipv 8 transformation offices, en 16 verkoopkantoren ipv 20.

Ook de "Leadership Journey®" gaat door en daar is het bedrijf aangekomen bij phase drie.
De projecten die onder deze fase vallen worden met mooie abstracte termen omschreven (to further transform the business and address next generation needs of Aperam‟s customers through new technologies, automation, digitalization and a fully connected organisation.) zonder dat er precies duidelijk wordt wat er nu echt plaatsvindt. Wel leidt het tot een kostenbesparing van 150 miljoen dollar. Dat horen beleggers graag, net als termen als: Accelerate productivity gains by implementation of latest technology and breakthrough in automation with development of robotics,... of deze: Realize full potential of digitized, connected and collaborative organization building upon our highly skilled and fully engaged workforce.
Het verslag lijkt op die manier veel op een verkoopbrochure.

De marktontwikkelingen veranderen weinig, China blijft een grote rol spelen, er is overcapaciteit (daar) en veel primaire resources fluctueren heftig omdat speculanten de prijs volatiel maken. Aperam lost dit op door zoveel mogelijk met lange termijn contracten te werken zoals bij haar gas(energie)voorziening met LNG.

De risico´s zijn ook nauwelijks gewijzigd, het gaat net als in 2016 om mogelijke economische vertraging (economic cycle), overcapaciteit in de markt door Chinese producenten of zelfs een vertraging van de economie van China waar de afgelopen jaren een vraagoverschot heerste.  Als ook het eerder genoemde risico van ... of nickel price decrease, raw material price uncertainty, material margin squeeze, over dependency of main suppliers and electricity.
De winstgevendheid van Aperam is dus sterk afhankelijk van de nikkelprijs, en deze invloed komt volgens het bedrijf door een daarmee samenhangende afwachtende houding van klanten (“wait and see” behaviour from customers). Dit soort gedrag in de economie wordt wel deflatiegedrag genoemd: dalende prijzen zorgen voor uitstel van investeringen, dalende productie, dalende lonen en dus weer dalende prijzen. Omgekeerd mag je verwachten dat wanneer de inflatie gaat stijgen dat Aperam daar de vruchten van plukt.
Aperam is dus typisch een bedrijf dat je in macro-economische-termen (wereldproductie, vraag en aanbod mineralen, ed.) kan beschrijven. En dus ook gevoelig is voor een thema als een handelsoorlog of invoerheffingen waar de VS mee dreigt.
Het aandeel is over 2017 licht gedaald of beter gezegd geconsolideerd, ... in afwachting van een vervolg: trekt de wereldeconomie nog wat verder aan, of neemt de kans op een correctie toe?

Wat qua verslag opvalt is de nauwe focus op investeerders, in die zin is de invloed van de niet-Europese cultuur merkbaar. Weinig informatie dus over de organisatie, al zou een thema als diversiteit best positief kunnen bijdragen aan het verslag, zo werken er bijvoorbeeld verschillende vrouwen in het hogere management, en in het bestuur.

--
2017/04/jaarverslag-2016-aperam

-- 26 januari 2024. Binnenkort zal ik opnieuw naar dit bedrijf kijken. HIer alvast een fraaie plaat uit hun jaarverslag (2020):




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?