Au revoir Altice


Altice gaat waarschijnlijk de Nederlandse geschiedenis in als een bedrijf dat even snel verscheen als het ook weer verdween. Het is een bedrijf dat bestaat bij de gratie van haar oprichter, Patrick Drahi, volgens wikipedia a Moroccan-born businessman with French, Portuguese, and Israeli citizenship, living in Switzerland since 1999. Een kleurrijk figuur dus.
Het doet me denken aan iemand anders uit de telecom-wereld die ook zo op pad ging met nieuwe ideeën, Martin Varsavsky een Argentijn die o.a. Jazztel oprichtte in Spanje. Uiteindelijk verdwijnen die initiatieven, doordat ze opgaan in een andere constructie of failliet gaan. 
Ook Drahi heeft een ingenieurs-achtergrond en zijn productief handelen is typisch dat van een ingenieur: zijn laatste uitvinding is om het bedrijf Altice op te splitsen in twee delen. Een Europees en een Amerikaans deel.

Zo opent dan ook het jaarverslag.
Separation of Altice USA during 2018. Altice is planning to separate Altice USA from Altice NV which will be renamed “Altice Europe”. The separation will enable each business to focus more on the distinct opportunities for value creation in their respective markets and ensure greater transparency for investors.
The separation will allow both Altice Europe and Altice USA to focus on their respective operations and execute against their strategies, deliver value for shareholders, and realize their full potential.  ....
Wat deze uitvinder niet wil zien is dat er particuliere beleggers zijn in Nederland waar dat aandeel in de grootste index, de aex, noteert. De afsplitsing zal ten eerste zorgen dat met het verdwijnen van 70% van het bedrijf, het aandeel ook verdwijnen moet uit deze index. Maar verder is het zo dat de beleggers nu zowel een europees aandeel (genoteerd in Nederland) in portefeuille krijgen als een Amerikaans aandeel dat fluctueert met de dollarkoers. Veel Nederlandse beleggers zullen deze helft dus verkopen, wanneer dat mogelijk wordt (8, 9 juni). Of dat overigens slim is is maar de vraag, omdat juist deze Amerikaanse tak veel omzetgroei heeft. Het petit Altice Europeén, wordt voer voor de grotere partijen en zal opgeslokt worden. Zo hoopt men. De koers van dat aandeel steeg dan ook navenant na de splitsing. Maar per saldo weinig serieus allemaal. Typische geval van stakeholders hebben het nakijken, er is enkel oog voor de shareholder.

Au revoir dus.


--
2017/12/typisch-nederland-altice

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?